fbpx Klarer ikke å rekruttere sykepleiere – må stenge ned rom Hopp til hovedinnhold

Klarer ikke å rekruttere sykepleiere – må stenge ned rom

Tom seng

Knapt to og et halvt år etter åpningen må Hamnahaugen helse- og omsorgssenter i Trøndelag stenge fem av sine 31 boenheter. Årsaken er sykepleiermangel.

– Vi har bygd landets flotteste helsesenter, skrøt daværende ordfører Oddvar Indregård da han mandag 16. desember 2019 klippet snoren under den offisielle åpningen av Hamnahaugen helse- og omsorgssenter.

165 millioner skal det ha kostet. 31 boenheter, fire fellesstuer og «ellers alle bekvemmeligheter», ble det sagt, ifølge Avisa Sør-Trøndelags dekning [krever abonnement] av evenementet.

Men én ting er selve bygget. Noe ganske annet er dem som skal drive det.

Denne uka, knapt to og et halvt år etter åpningen, kunne samme lokalavis melde at kommuneledelsen i det som nå er blitt Orkland kommune, ser seg nødt til å stenge fem av rommene [krever abonnement] på grunn av sykepleiermangel.

Lykkes ikke

– Vi har et rekrutteringsproblem og står i en situasjon med mange vakante stillinger, fortalte enhetsleder i Orkland kommune, Anders Jystad til avisa.

– Vi har måttet drive en god del på innleie, men det går ikke over lang tid.

Det er sistevalget vårt å stenge plasser, men vi er nødt til å drive forsvarlig
Anders Jystad, enhetsleder

Jystad forteller at de har forsøkt utlysning og gjenutlysning, men ikke lyktes i å lokke til seg nok sykepleiere. Riktignok har rekruttert én som starter i juni, men samtidig er det andre som slutter på grunn av pensjon og flytting.

– Det er sistevalget vårt å stenge plasser, men vi er nødt til å drive forsvarlig. Vi ønsker å drive med alle plassene vi har, men vi må ta vare på de ansatte, sier han til lokalavisa.

– Trist

Kenneth Sandmo Grip er Norsk Sykepleierforbunds fylkesleder i Trøndelag. Han tolker nedstigningen som en alvorlig dokumentasjon av en generell sykepleiermangel.

– På den ene siden forstår jeg rent faglig at man må gjøre dette, men på den annen side er det bare trist at arbeidsgiversiden ikke har lagt seg nok i selen for å klare å rekruttere.

– Hva mener du de kunne ha gjort?

– Et godt utgangspunkt ville vært og sett mer på lønn. Penger er selvsagt ikke en universell løsning på sykepleiermangelen, men det er et virkemiddel som fungerer kjapt og effektivt.

– En ting er lønnskonkurransen med helseforetakene, men risikerer ikke kommunene bare å lokke arbeidskraft fra hverandre om de hele tiden skal forsøke å overby med lokale goder og tillegg?

– Til en viss grad, men samtidig ser vi at mange sykepleiere går ut av yrket, og lønn kan være et virkemiddel for å lokke flere tilbake.

Grip understreker at det må andre tiltak til på sikt og peker på blant annet økt grunnbemanning, bedre fagmiljø og arbeidsforhold.

– Kommunen har en lønnspolitikk som sier vi skal være konkurransedyktig, sier enhetsleder Jystad til Sykepleien.

– Det er noe vi både skal og ønsker fra vår side.

Ber politikere gi beskjed

I et innlegg i Avisa Sør-Trøndelag 21. april hevder fylkesleder Grip derimot at sykepleiernes timelønn i kommunen for tiden ligger ti kroner etter St. Olavs hospital i Trondheim.

I innlegget tar Grip til orde for at politikere fra fylket nå sender en tydelig beskjed videre om hvem som må prioriteres.

Han viser blant annet til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet til sammen har 33 av 38 ordførere i fylket og at disse nå har mulighet til å fortelle partikamerater i regjeringen at «sykepleierkrisen må adresseres og etterlyse saftige politiske tiltak».

– Om lokalpolitikerne mener sykepleiermangelen er den krisen vi har advart mot. Om de mener dette er så viktig at det må gjøres noe for å endre dagens kurs, så har de alle muligheter, skriver Grip i sitt innlegg.

Stengt ett år

De fem rommene ved Hamnahaugen helse- og omsorgssenter vil i første omgang bli stengt for ett år fremover.

Sykepleien spør enhetsleder Jystad hva han mener må til for at rekrutteringssituasjonen skal være bedre om et år.

– Jeg tror det viktige vil være at vi ser på sykepleieres oppgaver annerledes enn vi gjør i dag. Vi har et prosjekt gående for å se på nettopp dette. Det handler om at dagens organisering utnytter sykepleierressursene urasjonelt. Vi må kunne tilby mer attraktiv turnus og en mer interessant arbeidshverdag.

Vi ser at det at det er i utkantkommunene man sliter mest og først
Kenneth Sandmo Grip, fylkesleder NSF Trøndelag

Fylkesleder Kenneth Sandmo Grip frykter reduksjonen i Orkland bare er begynnelsen.

– Jeg tror vi vil se flere slike situasjoner fremover. At man må stenge ned sengeplasser fordi sykepleiermangelen brer om seg, sier han til Sykepleien.

– Vi ser at det at det er i utkantkommunene man sliter mest og først. Og gjerne i utkanten av utkantkommuner, altså for tjenester langt fra kommunesenteret.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse