fbpx 25 000 finske sykepleiere i streik Hopp til hovedinnhold

25 000 finske sykepleiere i streik

På fredag 1. april gikk 25 000 finske sykepleiere ut i streik. Kravet er 3,6 prosent lønnsøkning hvert år i fem år i tillegg til vanlige lønnsforhandlinger.

Streiken vil vare i 14 dager, ifølge fagforeningens hjemmesider. Deretter starter en ny streik.

I øyeblikket lammes 80 av 140 operasjonssaler i Helsinkiregionen.

Sjefoverlegen Markku Mäkijärvi på HUS (Helsinkis universitetssykehus) sier til HUS-hjemmeside at den første helgen har forløpt greit. Han kjenner ikke til noen alvorlige episoder, men færre pasienter har oppsøkt sykehuset, slik det også var under koronapandemien.

En ny streik er varslet om to uker, når den første tar slutt. Denne vil omfatte hele 40 000 sykepleiere i tretten ulike sykehusdistrikt.

– Streiken omfatter 25 000 sykepleiere. Fagforbundet Tehy forhandler med arbeidsgiveren om hvor mange sykepleiere som må unntas streiken om liv og helse er truet. Om streiken utvides vil den omfatte totalt 40 000 sykepleiere, skriver Annika von Schantz, i en e-post til Sykepleien. Hun er talskvinne for Sykepleierforeningen i Finland. 

Medlemmene i denne foreningen er de svensktalende sykepleierne i Finland.

Schantz er ikke blant de streikende. Hun er ansatt i en privateid helseorganisasjon.

De 25 000 som streiker nå jobber ved seks ulike sykehusdistrikt. Det er innført overtidsnekt og ingen får bytte skift blant de som ikke er tatt ut i streiken.

Sykepleierne ønsker kompensasjon for det arbeidet som er lagt ned under pandemien og for å stoppe flukten fra yrket. 

Krever 3,6 prosent hvert år i fem år

– Tehy og Super krever et lønnsløft på 3,6 prosent hvert år i fem år, i tillegg til det man oppnår i vanlige forhandlinger hvert år, skriver Schantz.

Finske sykepleiere har en begynnerlønn på 24 500 norske kroner og kan maksimalt oppnå 34 500 norske kroner i måneden. Den høyeste lønnen inkluderer visse tillegg.

– Ca. ti prosent av sykepleierne oppnår den høyeste lønnen. Det er vanskelig å få korrekte lønnstall ettersom sykepleierne har så ulike tillegg avhengig av arbeidsoppgaver, arbeidstider og erfaring, skriver Schantz.

Byggeprosjekter eller sykepleiere?

Annika von Schantz, lederen for den finske sykepleierorganisasjonen, sier til Vårdfokus at hun tror streiken blir langvarig.

– Det finnes masse penger til store byggeprosjekt i hele landet, for eksempel ett enormt bruprosjekt i Helsinki. Nå bør man heller prioritere sykepleierne, sier Schantz.

Ny streikelovgivning på gang

Fra den finske regjeringen jobbes det med å ta frem ny lovgivning om pasientsikkerhet. Den kan innskrenke streikeretten for helseansatte, skriver Hufvudstadsbladet.

Det er sosialdemokraten og statsminister Sanna Marin som styrer Finland i øyeblikket. Regjeringen er en koalisjonsregjering med fem ulike partier.

Det samme skjedde i Danmark i fjor da streiken blant danske sykepleiere ble stanset etter over 70 dager.

Det er fagforeningene Tehy og Super i Finland som organiserer streiken. Super organiserer helsefagarbeidere.

Nytt bilde lagt inn kl 15.15, 6. april, justert tittel på Schantz, samt endret noen uttrykk i sitat fra henne.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse