Røde Kors frykter koronabølge i Ukraina
Mandagens nyheter fra krigen i Ukraina.
Krigen i Ukraina kan føre til økende antall koronasmittede i landet, så vel som nabolandene, frykter smitteverneksperter. (Publisert 15:27)
Ukraina var midt i omikron-bølgen da krigen brøt ut, sier en talsperson for Det internasjonale Røde Kors. Det ble rapportert om 900.000 smittetilfeller i februar, og andelen lå på 60 prosent positive testresultater for dem som ble testet.
– De forebyggende tiltakene kan ikke benyttes. Vi ser tett sammenstimling av folk på mottakssentre, på tog, busser og hoteller, sier Røde Kors-talskvinne Petra Khoury.
Antall som tester seg, vil synke på grunn av krigen, og det vil derfor være vanskeligere å danne seg et klart bilde av den epidemiologiske tilstanden, mener Røde Kors.
Naboland som Moldova og Romania er ankomststed for mange flyktninger fra Ukraina. Disse landene har fra før lave vaksinasjonsrater, noe som gir grunn til bekymring, mener organisasjonen.
WHO melder om flere angrep mot helsevesenet i Ukraina
WHO melder om flere angrep mot helsevesenet ulike steder i Ukraina, noe som har ført til flere drepte og sårede. (Publisert 08:50)
WHO har bekreftet seks slike angrep så langt, som ifølge dem har forårsaket at seks personer har blitt drept og elleve har blitt såret.
I tillegg undersøker de ytterligere meldinger om angrep for å bekrefte eller avkrefte om disse har skjedd.
– Angrep mot helsevesenet eller helsearbeidere er et brudd på den medisinske nøytraliteten og brudd på internasjonal rett, skriver WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.
Hundrevis av ukrainske leger tar kurs i krigskirurgi (Publisert 08:51)
Hundrevis av ukrainske leger har deltatt på et nettkurs i kirurgi i krigssituasjoner, organisert fra London.
Kurset ble organisert av to engelske leger, David Nott, som har undervist i helsearbeid i konfliktområder over hele verden, og Henry Marsh, en nevrokirurg med dype bånd til Ukraina.
Vanligvis vil kurset vare i fem dager, ansikt til ansikt. Denne gangen ble det klemt sammen til et 12-timers kurs over Zoom. Der gikk de to legene gjennom behandling av skudd- og brannskader og tok for seg nevrokirurgi og karkirurgi, skriver BBC.
Nott forklarer at kirurgi i krigssoner er noe helt nytt for de fleste leger. Fiendtlige omgivelser krever at man tar beslutninger om behandling på ekstremt kort tid og med få ressurser.
– Med hell vil dere ikke trenge denne kunnskapen, men det er lurt å forberede seg på det verste, sa Marsh til kursdeltakerne.
Leger Uten Grenser advarer om humanitær katastrofe i Mariupol (Publisert 08:53)
Den humanitære situasjonen i den ukrainske byen Mariupol er «katastrofal», og det er livsviktig at sivile blir evakuert, advarer Leger Uten Grenser (MSF).
Byen, som ligger tett på grensa mot Russland, har vært under beleiring fra russiske styrker, og en våpenhvile som lørdag skulle latt sivile forlate byen, ble aldri noe av.
– Det er helt nødvendig at denne humanitære korridoren, som kunne ha blitt opprettet i dag, men som det ikke har blitt noe av på grunn av manglende respekt for våpenhvilen, blir opprettet svært raskt for å la den sivile befolkningen, kvinner og barn, forlate byen, sa Laurent Ligozat, MSFs krisekoordinator i Ukraina, til AFP.
– Situasjonen er katastrofal, og den blir verre dag for dag, la han til.
Mangler vann og elektrisitet
Det har vært mange russiske artilleriangrep, og byen har blitt meldt å være omringet og avskåret fra alle forsyninger. Havnebyen ligger ved Azovhavet, og anses som en strategisk viktig by for Russlands invasjon av landet.
– I dag er det ikke mer vann. Folk har store problemer med å få tak i drikkevann, og dette er i ferd med å bli et kritisk problem. Det er ikke mer strøm, det er ikke oppvarming. Det er i ferd med å bli tomt for mat, og butikkene er tomme, sa Ligozat.
– I flere dager har det rett og slett ikke vært noe som har kommet verken inn eller ut av byen.
Utsatt evakuering
Røde Kors skulle fungere som garantist for den midlertidige, lokale våpenhvilen mellom Russland og Ukraina.
Det russiske forsvarsdepartementets talsmann Igor Konasjenkov uttalte lørdag ettermiddag at offensiven skulle fortsette på grunn av ukrainsk «uvillighet» til å forlenge den angivelige våpenhvilen.
Myndighetene i Mariupol sa i en uttalelse tidligere lørdag at Russland hadde fortsatt angrepene.
Hardere angrep
Ifølge ordfører Vadym Boitsjenko har russiske styrker intensivert angrepene mot byen, også fra lufta.
– Byen står i en veldig, veldig vanskelig beleiring. Det pågår harde artilleriangrep mot boligblokker, fly har sluppet bomber i boligstrøk, sier Boitsjenko til ukrainsk TV.
Ifølge ham ble tusenvis av barn, kvinner og eldre beskutt da de møtte opp i morgentime for å evakuere.
Ukraina hadde ventet at mer enn 200 000 sivile kom til å forlate Mariupol under våpenhvilen ved hjelp av den humanitære korridoren som var blitt opprettet etter avtale med Russland.
I byen Volnovakha, som våpenhvilen også gjelder for, var det ventet det at 15 000 kommer til å evakuere.
Mandag skal representanter for Ukraina og Russland møtes for en tredje runde med samtaler.
0 Kommentarer