fbpx Kraftig nedgang i antall innlagte koronapasienter Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Kraftig nedgang i antall innlagte koronapasienter

Videografikk: Hilde Rebård Evensen / Motion Array / Mostphotos

Torsdagens korona-nyheter.

243 koronapasienter innlagt på sykehus – laveste siden november (publisert kl. 14:20)

Torsdag var 243 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 21 pasienter fra dagen før. Se grafikk og tall under.

Torsdagens tall er det laveste siden fredag 26. november da 221 koronapasienter var innlagt, ifølge tall fra Helsedirektoratet.

Tallet over innlagte koronapasienter har gått jevnt ned de siste ukene. Den foreløpige toppen ble nådd fredag 17. desember da 383 pasienter var innlagt med covid-19.

Av de 243 som nå er innlagt, ligger 79 på intensivavdeling. 60 får respiratorbehandling. Det er én færre på respirator og én færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

155 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse Sør-Øst, 47 er innlagt i Helse Vest, 32 er innlagt i Helse Midt-Norge, og ni er innlagt i Helse Nord.

59 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse Sør-Øst, 13 er innlagt hos Helse Vest, fire er innlagt hos Helse Midt-Norge, og tre er innlagt hos Helse Nord.

Siden februar 2020 har 472 355 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Nedgangen i innlagt-tallene skjer samtidig som at det stadig settes nye smitterekorder i Norge. Torsdag ble det registrert rekordhøye 11 825 smittetilfeller.

AstraZeneca: Lovende resultater om oppfriskningsdose (Publisert 15:11)

Forsøkene med koronavaksinen Vaxzevria som oppfriskningsdose gir lovende resultater, kunngjorde det britiske legemiddelselskapet AstraZeneca torsdag.

En foreløpig analyse viser at en tredjedose med Vaxzevria økte immunresponsen mot virusvariantene beta, delta, alpha og gamma. En tilleggsanalyse viste også økt antistoffrespons mot omikron.

Testpersonene som inngår i studien er tidligere vaksinert med enten Vaxzevria eller en nRNA-vaksine.

En annen studie, som omtales i forskningstidsskriftet The Lancet, viser at oppfriskningsdose med Vaxzevria økte antistoffnivåene betydelig for personer som hadde fått første doser fra CoronaVac (fra selskapet Sinovac Biotech).

Ifølge AstraZeneca styrker dette bevis for at Vaxzevria kan brukes som oppfriskningsdose – uavhengig av hvilken vaksine man har fått som første og andre dose.

Nytt koronautvalg skal vurdere tiltakene (Publisert 15:10)

Regjeringen har satt sammen en ny ekspertgruppe som skal se på de samfunnsmessige konsekvensene av smitteverntiltakene.

Utvalget skal ledes av professor Steinar Holden, som også tidligere har vurdert hva ulike koronatiltak koster samfunnet.

– Nå har pandemien vart i snart to år. Smitteverntiltakene har store konsekvenser for hele samfunnet og for vår økonomi. For å kunne håndtere pandemien på en mest mulig forutsigbar måte fremover trenger vi mer kunnskap om de samfunnsmessige konsekvensene av tiltakene, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at regjeringen planlegger å utarbeide tiltakspakker som skal ligge klare ved utbrudd og nye virusvarianter.

– Det vil gjøre det enklere å kunne omstille seg raskt avhengig av smittesituasjonen og skal skape bedre forutsigbarhet. For at tiltakspakkene skal treffe best mulig, er det viktig med mer kunnskap om samfunnseffektene. Det vil ekspertutvalget bidra med, sier hun.

Helseministeren lovet lettelser (Publisert 11:40)

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) var onsdag i møte med flere kommuner, og der lovet hun at det vil bli lempet på noen av koronatiltakene.

– Signalene fra statsråden var at det kommer lettelser, og det man trekker frem, er skjenkestopp, arrangementer og TISK, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim til TV 2.

TISK står for testing, isolering, smittesporing og karantene.

Wolden sier at kommunene også fikk informasjon om smittesituasjonen, prognoser og anslag for tiden framover.

Det er knyttet stor spenning til hvilke tiltak regjeringen vil komme med på sin pressekonferanse torsdag kveld. Kjerkol har fra før signalisert at det vil bli enkelte lettelser og justeringer av de nåværende koronatiltakene, som utløper fredag.

Øygarden var blant kommunene som deltok i onsdagens møte, hvor også Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) var med. Øygarden-ordfører Tom Georg Indrevik (H) sier han hadde håpet på et tydeligere forvarsel fra myndighetene om hva lettelsene konkret vil gå ut på.

– Det er jo i kommunene disse tiltakene skal opereres, folk bor ikke i en regjering, sier han.

Skjenkestopp, karantene og rødt nivå – her er koronatiltakene som kan bli endret (Publisert 08:37)

Bildet viser Ingvild Kjerkol, helseminister

Blir det slutt på skjenkestoppen? Her er koronareglene som har skapt mest debatt i forkant av regjeringens pressekonferanse torsdag.

– Det blir noen justeringer og noen lettelser. Vi kan tåle mer smitte i samfunnet, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB om hva vi kan vente oss på torsdagens pressekonferanse.

Den 13. desember i fjor, for fire uker siden, innførte regjeringen flere koronatiltak som siden har skapt mye debatt. Det mest omdiskuterte er skjenkestoppen, som førte til at en rekke serveringssteder måtte avlyse planlagte julebord og sende ut permitteringsvarsler til sine ansatte.

Hva regjeringen planlegger å gjøre med skjenkestoppen, er ikke kjent, men blir trolig klart på pressekonferansen torsdag kveld.

– Det å finne riktig balanse blir det store spørsmålet som regjeringen må ta stilling til, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, om utfordringen regjeringen står overfor når nye tiltak skal innføres og gamle skal slippes opp.

NHO frykter konkurser

– Dette må være siste gang vi har full skjenkestopp over hele landet, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO reiseliv. Hun er den siste av en rekke aktører som krever at skjenkestoppen oppheves.

En undersøkelse blant NHO Reiselivs medlemmer viser at skjenkestoppen har ført til flere stengte dører og permitteringer i reiselivet. Nær 4 av 10 reiselivsbedrifter frykter konkurs, mens over halvparten av utelivsbedriftene på landsbasis frykter det samme, ifølge undersøkelsen.

– Undersøkelsen bekrefter at reiseliv, servering og utelivsbransjen betaler en høy pris for at myndighetene bruker skjenkestopp som et virkemiddel. Det haster å få avviklet skjenkestoppen, sier Devold.

I helgen varslet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i et intervju i Dagbladet at han ønsker å åpne kranene.

– Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uka. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sa han.

Fritidskarantene og rødt nivå

Et annet tiltak som ble innført i desember, var rødt nivå ved videregående skoler. Tiltaket ble ikke sluppet opp før skolestart etter jul, og elever ved videregående skoler måtte ha delvis digital skolestart i januar.

Elevorganisasjonen er svært kritisk til rødt nivå i videregående skoler, men Skolenes landsforbund har bedt om at alle skoler skal ha rødt nivå inntil alle lærere har fått sin tredje vaksinedose.

I romjulen bestemte regjeringen at lærere og barnehageansatte, i likhet med helsepersonell, fikk innført karanteneregler som gjør at de kan gå på jobb som vanlig, men være i karantene på fritiden. Også dette har fått skarp kritikk fra flere hold.

– Regelen er urimelig og ulogisk fordi de ansatte i skoler og barnehager kan være nærkontakter og tett på elever og barn i barnehage hver dag, men samtidig i fritidskarantene og da for eksempel avskåret fra å hente sitt eget barn i barnehagen, sa Hege Valås, nestleder i Utdanningsforbundet, til NTB da regelen ble innført.

Vil prioritere barn og unge

13. desember innførte også regjeringen en anbefaling for barn over grunnskolealder om å ikke drive idrett eller aktiviteter der de ikke kan holde én meters avstand.

Idrettsforbundet har bedt om at dette endres.

– Med disse restriksjonene blir ungdom i de eldste aldersgruppene spesielt rammet i form av særskilte begrensninger for utøvelse av idrettsaktivitet. Tiltakene oppleves som uforholdsmessige, da de fleste i denne aldersgruppen er vaksinert, sa idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding forrige uke.

Regjeringen har varslet at de vil prioritere barn og unge når de justerer på tiltakene.

– Det gjelder skoler, barnehager, fritid og idrett. På alle de områdene har det vært tiltak, og vi går grundig gjennom det for å se på muligheter for gjøre tilpasninger slik at hverdagen blir mest mulig normal, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB onsdag.

Bergen-sykehus senker beredskapen (publisert 11:41)

Haukeland universitetssjukehus og Haraldsplass Diakonale Sykehus senker begge beredskapen samtidig som det planlegges for flere innlagte i tiden framover.

Det skjer etter at Helse Bergen gikk gjennom risikovurderingen som Folkehelseinstituttet (FHI) kom med onsdag, skriver Bergensavisen.

FHI slår fast at deler av begrunnelsen for kontaktreduserende tiltak har falt bort, og at det neppe er fornuftig med strenge tiltak mot epidemien over tid. Hundretusener vil bli smittet i vinter, men omikronvarianten vil gi langt færre innleggelser enn deltavarianten, fastslår FHI.

– Etter en totalvurdering av situasjonen har vi valgt å gå ned i grønn beredskap. Det er et signal om at vi har kontroll på situasjonen, sier administrerende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen.

De tar likevel høyde for at det kan komme en økt tilstrømming av pasienter i tiden framover.

– Vi planlegger for maksimalt 20 nye pasienter hver dag og opptil 60 samtidige pasienter. Anslaget er maksimalt 15 på respirator samtidig. Men det er veldig stor usikkerhet knyttet til tallene, sier Hansen.

Ny smitterekord i Bærum (Publisert 10:51)

For tredje dag på rad er det satt smitterekord i Bærum. Torsdag er det registrert 397 nye smittetilfeller siste døgnet.

Det er 52 flere smittetilfeller enn på onsdag, da det var registrert 345 tilfeller. Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen sier til Budstikka at kommunen har «rimelig god kontroll» og kan levere nødvendige tjenester.

– Situasjonen er ikke kritisk, men krevende, sier han til avisen.

Tross smittesituasjonen mener kommuneoverlegen at det trengs lettelser i karantenereglene.

– Karantene er et effektivt smitteverntiltak, men det må veies opp mot problemene det skaper, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse