fbpx Koronapandemien ser ut til å gi Norge en liten babyboom Hopp til hovedinnhold

Koronapandemien ser ut til å gi Norge en liten babyboom

Baby i Bergen

Det kan sies mye negativt om koronapandemien, men en ting er gledelig: Flere bestemmer seg for å lage barn.

Foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet viser at fødselsnedgangen snudde under pandemien.

3000 flere fødsler

Tallene viser at det i Norge ble født nesten 3000 flere barn i det andre koronaåret enn i det første. Koronaåret 2021 ble året da fødselstallene økte for første gang på tretten år:

  • 53 626 i 2020
  • 56 551 i 2021 (foreløpige tall)

Dette betyr at det ble født 2925 flere barn i 2021 enn i 2020.

– Dette er svært gledelig, men vi vet ikke om det vil fortsette. Vi vet lite om årsakene til økningen i antall fødsler, annet enn at de er sammensatt, sier overlege Kristine Stangenes ved Medisinsk fødselsregister i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Øker mest i Nord

Folkehelseinstituttet publiserte i oktober 2021 foreløpige tall for fjorårets første ni måneder. Da var det størst oppgang i antall fødsler i Nord-Norge (Helse Nord RHF).

– Fortsatt er det størst økning i Nord-Norge, men det er viktig å minne om at denne regionen hadde størst nedgang i 2020, ifølge Stangenes.

Fakta
Foreløpige tall

Folkehelseinstituttet starter nå fra januar 2022 med månedlige, foreløpige publiseringer av fødselstall fra måneden før. Dette inkluderer også de siste tolv månedene bakover i tid. De endelige kvalitetssikrede og komplette dataene om norsk fødselshjelp publiseres først den 5. april 2022.

Baby i Bergen

0 Kommentarer