fbpx Koronapandemien ser ut til å gi Norge en liten babyboom Hopp til hovedinnhold

Koronapandemien ser ut til å gi Norge en liten babyboom

Baby i Bergen
ØKER: Koronaen førte til en økning i antall fødsler for første gang på 13 år. (Illustrasjonsfoto)  Foto: Marit Fonn

Det kan sies mye negativt om koronapandemien, men en ting er gledelig: Flere bestemmer seg for å lage barn.

Foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet viser at fødselsnedgangen snudde under pandemien.

3000 flere fødsler

Tallene viser at det i Norge ble født nesten 3000 flere barn i det andre koronaåret enn i det første. Koronaåret 2021 ble året da fødselstallene økte for første gang på tretten år:

  • 53 626 i 2020
  • 56 551 i 2021 (foreløpige tall)

Dette betyr at det ble født 2925 flere barn i 2021 enn i 2020.

– Dette er svært gledelig, men vi vet ikke om det vil fortsette. Vi vet lite om årsakene til økningen i antall fødsler, annet enn at de er sammensatt, sier overlege Kristine Stangenes ved Medisinsk fødselsregister i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Øker mest i Nord

Folkehelseinstituttet publiserte i oktober 2021 foreløpige tall for fjorårets første ni måneder. Da var det størst oppgang i antall fødsler i Nord-Norge (Helse Nord RHF).

– Fortsatt er det størst økning i Nord-Norge, men det er viktig å minne om at denne regionen hadde størst nedgang i 2020, ifølge Stangenes.

Foreløpige tall

Folkehelseinstituttet starter nå fra januar 2022 med månedlige, foreløpige publiseringer av fødselstall fra måneden før. Dette inkluderer også de siste tolv månedene bakover i tid. De endelige kvalitetssikrede og komplette dataene om norsk fødselshjelp publiseres først den 5. april 2022.

Fødsler og følelser

Bildet viser et barn som nettopp er født.
Forløsning! Dette og 30 andre bilder stiller Eva Rose Furmyr ut. Foto: Eva Rose Furmyr

Med bilder viser Eva Rose Furmyr hva som skjer på fødestuen.

Bildene har hengt i Oslo rådhus. Nå skal de vises andre steder i landet.

Spesiell jobb

Furmyr har fotografert nesten 40 fødsler. De fleste har vært på jobb for bladet Gravid. Men de siste tre årene har flere private tatt kontakt.

– Mange kan være litt bekymret i begynnelsen, men utover i fødselen synes de det er trygt, forteller hun.

Det er ingen som har angret og bedt henne avbryte.

– Men man må ha sosiale antenner. Jeg venter aldri på at en av foreldrene skal be meg ta en pause, jeg går ut selv. De må få pusterom.

Dramatikk

Alle som har vært fotografert til Gravid, har selv tatt kontakt. Bladet har annonser der de henvender seg til gravide som har lyst til å bli tatt bilde av når de føder. De får fotografiene gratis.

Eva Rose Furmyr har opplevd dramatikk én gang.

– Babyen fikk navlestrengen to ganger rundt halsen. Det var for seint for keisersnitt, så fem leger satt på magen til moren for å få ungen ut. Hjerterytmen til både mor og barn sank, og moren mistet bevisstheten. Jeg var ganske sikker på at jeg kom til å oppleve død. Da la jeg fra meg kameraet og bare satt der. Sånt skal man ikke ta bilde av. Heldigvis gikk det bra.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.