fbpx Halvparten av nye sykemeldinger i helsetjenesten er koronarelatert Hopp til hovedinnhold

Halvparten av nye sykemeldinger i helsetjenesten er koronarelatert

Statistikken viser at det forrige uke var flest nye sykemeldinger i helsesektoren. Halvparten var koronarelatert.

Tall fra NAV viser at det i forrige uke var flest sykemeldte i helsesektoren. Totalt registrerte NAV 13 900 nye sykemeldte. 6350 av sykemeldingene var koronarelaterte. Det er nesten halvparten av alle nye sykemeldinger i helsesektoren.

Sykefraværet øker

Tallene fra NAV viser at det totalt ble registrert 54 700 nye personer med legemeldt sykefravær i forrige uke. Det 4600 flere enn uken før.

Halvparten av disse sykemeldingene, 27 750 personer, ble sykmeldt med koronarelaterte diagnoser.

– Omikronspredningen gjør at antall nye personer med legemeldt sykefravær fortsetter å stige. Det er nesten 25 prosent flere personer som ble sykmeldt på grunn av korona i forrige uke enn i uken før, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding

Sammenliknet med fjoråret er det 26 300 flere sykemeldte denne uken i år, enn i samme uke i fjor. 

Andelen sykmeldte lavere med omikron enn med delta

NAV har sammenliknet uketall på nye koronasmittede i samfunnet med tall for nye sykmeldte med koronarelaterte diagnoser. Tallene viser tydelig at smittetallene nå vokser mye raskere enn antall nye sykmeldte.

– Med deltavarianten var forholdet mellom nye smittede og nye sykmeldte mye tettere enn med omikron. Dette tyder på at omikron gir lettere sykdomsbilde med langt mindre behov for sykmeldinger, samtidig som det er mange smittede som ikke er i arbeid, slik som barn og ungdom, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Flere kvinner enn menn sykemeldt

Antall nye sykmeldte i fylkene henger sammen med befolkningstallene. Viken topper listen over fylkene med høyest antall også denne uken (15 100), etterfulgt av Oslo (9200) og Vestland (6200).

Det var flere nye tilfeller av sykmeldte personer blant kvinner (30 400) enn menn (24 300).

– Har dere fått bekymringsmeldinger knyttet til økt sykefravær? 

– Vi har regelmessige møter med kommunene og helseforetakene. Kommunene rapporterer hver uke om forholdene, sier konstituert fylkeslege ved statsforvalteren i Oslo/Viken, Helga Arianson.

Hun sier statsforvalteren har fulgt tett med på situasjonen under hele pandemien og rapporterer ukentlig til direktoratet om situasjonen.

– Sykefraværet er høyt og kommunene er under press. Kommunene har vært flinke til å hente inn personell til ulike oppgaver og har funnet gode løsninger på svært mange typer utfordringer i denne perioden. Det er veldig mange som strekker seg langt for å få gitt de nødvendige helsetjenestene. Det gjelder både i kommunene og på sykehusene, og det gjelder både ledere og helsepersonell, sier Arianson.

– Ikke uforsvarlig

Fylkeslegen sier hun ikke oversikt over antallet sykemeldte. Både sykdom, karantene og isolasjon er ifølge Arianson årsak til sykefraværet.

– Vi er ikke kjent med uforsvarlig drift. Samtidig må vi ha en viss forståelse for at tjenestene ikke er helt som de ville vært uten den spesielle situasjonen vi er i. Det opplever vi at folk har. Vi er jo alle preget av det covid-19-pandemien har gjort, og gjør med oss, sier hun.

– Hva gjør dere eventuelt for å følge med på situasjonen?

– Vi følger kommunene ved å be om ukentlige rapportering om situasjonen. Det gjelder først og fremst helsetjenestene, barnehager, skoler og andre tilbud til barn og unge. Vi sammenstiller rapportene og gir direktoratene våre ukentlige vurderinger av situasjonen og konsekvenser av både pandemien og av tiltakene, sier hun.

Roser helsepersonell

– Er dere bekymret?

Vi mener det er grunn til å være bekymret fordi dette har vart lenge og det er mange som sagt har strukket seg langt med å jobbe overtid og vist ekstra innsats i disse to årene. Helsepersonell er trøtte, men viser en utholdenhet det er grunn til å rose, sier Arianson.

Fakta
Koronarelatert diagnoser

Koronarelaterte diagnoser er «Mistanke om covid-19 (R991)», «Påvist covid-19 (R992)», «Engstelig for sykdom i luftveiene (R27)» og «Risiko for sykdom/pålagt karantene (A23)».

Kilde: NAV

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse