fbpx Dette påvirker om koronatiltakene endres Hopp til hovedinnhold

Dette påvirker om koronatiltakene endres

Kan beredskapsnivå, vaksinering av helsepersonell og sykefravær blant sykepleiere påvirke varslede endringer av tiltak? Espen Rostrup Nakstad, i Helsedirektoratet, svarer.

277 er innlagt på sykehus med koronasmitte den 11. januar. 64 ligger på respirator. Det er nesten like mange på respirator som da skjenkestopp og andre koronatiltak ble innført 14. desember.

Regjeringens koronastrategi, som kom 30. november i 2021, listet opp at det er sju indikatorer som er med å påvirke regjeringens beslutning om endringer i tiltakene:

  • Antall nye sykehusinnleggelser og antall samtidig inneliggende pasienter (totalbelegg).
  • Belegg på intensivavdelinger.
  • Aldersfordeling av innlagte.
  • Behandlingskapasitet i sykehusene.
  • Kapasiteten i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
  • Vaksinasjonsdekning.
  • Smittetall.

Overlege Preben Aavitsland sier til Aftenposten at innleggelser er det viktigste parameteren når Folkehelseinstituttet skal gi råd til regjeringen denne uken. 

Førstkommende fredag, den 14. januar, er det ventet endringer i tiltakene.

Slik er utviklingen i noen av parameterne siden strategien ble lagt frem 30. november til i dag. Se også grafikken i toppen av siden.

(Saken fortsetter under tabellen)

I dag er over halvparten av sykehusene på gul beredskap, det vil si elleve av 21 i Helsedirektoratets oversikt. Åtte er på grønn beredskap.

Beredskapsnivå, vaksinering av helsepersonell, sykefravær og koronasertifikat?

Sykepleien har spurt Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, om andre parametere som angår helseansatte kan ha betydning for endringer i tiltakene.

– I hvilken grad påvirker sykehusenes beredskapsnivåer hvilke restriksjoner samfunnet skal ha fremover?

– Sykehusenes beredskapsnivå reflekterer deres behov for tilpasset stabsorganisering og er ikke en god parameter på hvilket press covid-19-pasientene utgjør. Flere sykehus på grønt nivå har i 2021 redusert planlagt operasjonskapasitet, men har klart dette uten å endre organiseringen av stabsfunksjonene sine, skriver Nakstad i en e-post.

– Har vaksineringen av helsepersonell betydning for hvilke restriksjoner vi får fremover? Eller går dette som planlagt?

– Mange helseansatte har nå fått oppfriskningsdose, men sykefraværet vil trolig få stor betydning for helsetjenestens behandlingskapasitet framover, i alle fall hvis det blir en stor smittebølge med omikron framover.

– Vi følger med på sykefravær og bemanningsproblemer både i kommunehelsetjenesten og sykehusene. Akkurat nå er kompetanse- og ressurstilgangen mer utsatt i kommunehelsetjenesten enn i sykehusene, men dette kan selvsagt endre seg fra uke til uke, skriver Nakstad.

– Hvis vaksinesertifikat, for koronasykdom, innføres på kommunalt nivå, på teater, restaurant og liknende. Vurderes det å ta det i bruk i kommunale helsetjenester på noen måter?

– Helsetjenester må være tilgjengelige for alle, og et eventuelt koronasertifikat innenlands vil måtte ta høyde for dette hvis det innføres.

– Om vaksinesertifikatet tas i bruk på landsnivå, vil det vurderes brukt på sykehusene for å kontrollere pasienter og andre besøkende?

– Det er regjeringen som skal ta stilling hvordan koronasertifikat eventuelt skal tas i bruk innenlands, og hvis det tas i bruk for pasienter og pårørende som oppsøker helsetjenesten må det nok kombineres med testing, siden nærmere 30 prosent av befolkningen ikke er fullvaksinert, skriver Nakstad.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.