fbpx – Uvaksinert helsepersonell bør testes og bruke munnbind Hopp til hovedinnhold

– Uvaksinert helsepersonell bør testes og bruke munnbind

Regjeringen vil innføre testing av uvaksinerte som jobber i helsevesenet. Det jobbes også med å ta i bruk koronasertifikatet mer aktivt i lokalsamfunnet.

Nye nasjonale tiltak innføres. Men ikke så strenge som tidligere, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre.

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet om uvaksinert helsepersonell og faren for at de kan smitte sårbare pasienter. Helsedirektoratet har kommet med råd til kommunene om hvordan de kan unngå slike situasjoner, ifølge pressemeldingen fra Regjeringen.

– Vi vil ta ytterligere grep for å beskytte sårbare pasienter fra smitte, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen.

Uvaksinerte testes to ganger i uken

– Derfor ønsker vi testing av uvaksinert personell to ganger i uken og gir klar beskjed om at de må bruke munnbind. Helsedirektoratet vil sende ut retningslinjer om dette til kommunene, sier Kjerkol.

Regjeringen ønsker også mer målrettet bruk av testing i skolene for å fange opp og forebygge smittespredning der smitten er høy, og presset på helsetjenesten stort.

FHI har nylig endret rådene om testing på skoler i kommuner med høyt smittetrykk. 

Bli hjemme når du er syk

– Samtidig vet vi hva som skal til for å snu utviklingen. Det er viktig at alle holder seg hjemme ved sykdom, tester seg og isolerer seg ved påvist koronasykdom. Økt vaksinering vil også gi oss viktig drahjelp. Jeg oppfordrer alle som har mulighet til å ta vaksinen, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

– Dersom du er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR-test i sju dager. Testplikten gjelder helt til det har gått sju dager etter siste gang du hadde nærkontakt. Dette er ikke bare en anbefaling, men en plikt, sier Kjerkol.

Hvis den som bor sammen med en smittet er vaksinert, anbefales det to tester (selvtest eller PCR-test) i samme periode. Det anbefales også at alle under 18 år som bor med en som er smittet, følger det samme testregime som for uvaksinerte.

Hvis du bor med en som er smittet, bør du være hjemme til du har fått negativt svar på den første testen.

Høyre vil ha obligatorisk vaksinering

Høyres stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen gikk tidligere i dag ut med at vaksinasjonsprogrammet, blant annet koronavaksine, bør være obligatorisk for helsepersonell, ifølge VG.

Ifølge NTB avviser statsministeren og direktør Camillla Stoltenberg i FHI utspillet.

- Problemet i Norge er ikke uvaksinert helsepersonell, men nordmenn utenfor helsevesenet som ikke er vaksinert, sa Støre.

Legger til rette for mer bruk av koronasertifikat

Helse- og omsorgsministeren vil innføre forskrift som gir kommuner mulighet til å vedta lokal bruk av koronasertifikat.

– Det er et ønske i flere kommuner og i næringslivet om å kunne bruke koronasertifikat for å unngå nedstengning, avstandskrav og antallsbegrensninger. Vi vil raskt innføre en forskrift som gjør at kommunene kan bruke koronasertifikat for å lempe på lokale koronaregler, sier Kjerkol.

Regjeringen vil legge til rette for innenlands bruk av koronasertifikat uten andre tiltak, og varsler derfor at de vil se nærmere på mer utstrakt bruk av koronasertifikat nasjonalt.

Julebord, kultur og idrett

– Vi vil vurdere om koronasertifikat kan være aktuelt som et tiltak for å holde smitten nede, for eksempel på utsteder, konsertsteder, idrettsarrangementer, kinoer og teater. Nå som alle har fått tilbud om vaksine, er det lettere å se for seg at man kan bruke koronasertifikatet for å forhindre stor spredning av smitte, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsministeren sa også at bruk av sertifikatet kan gjøre at julebordssesongen kan gjennomføres.

Arbeidsgiver kan spørre om vaksinestatus

Sykepleien spurte Arbeidstilsynet i starten av oktober hvilke regler som gjelder for arbeidsgivere i Norge i forhold til vaksineinformasjon.

– Hva kan et helseforetak stille krav om med hensyn til vaksinasjonsstatus?

– Dersom et helseforetak har foretatt en risikovurdering, som tilsier at det er saklig (tillatt) å be om vaksinasjonsstatus, kan helseforetaket stille krav om å få denne type informasjon fra for eksempel bemanningsbyrået, om arbeidstakerne som leies inn for aktuelle arbeidsoppdrag, skriver Tonje Faanes, seksjonsleder ved seksjon for regelverk i Arbeidstilsynet.

Fakta
Hovedregelen er at arbeidsgiver ikke kan spørre ansatte om vaksinasjonsstatus

Så er det unntak, punkt 3 er aktuell i helsevesenet.

  1. Å spørre om arbeidstakerne er vaksinerte (eller kreve at de tar koronatest) er typisk kontrolltiltak under pandemien. Det er et vilkår at lovens krav til kontrolltiltak i arbeidsmiljølovens kapittel 9 er fulgt.
  2. Hvis ansatte kommer fra land med karanteneplikt/land utenfor EØS kan arbeidsgiver spørre om vaksinasjonsstatus på grunn av krav om innreisekarantene dersom det stilles innkvartering til rådighet (les mer)
  3. Arbeidsgiver kan spørre om vaksinasjonsstatus dersom det er foretatt en risikovurdering i den enkelte virksomhet som viser at:
  • smitterisikoen fortsatt er til stede med vanlige tiltak, som for eksempel å ikke møte på jobb med luftveissymptomer og god håndhygiene, og
  • at man for eksempel jobber med sårbare pasienter.
  • I tillegg skal kontrolltiltak som å spørre om vaksinasjonsstatus drøftes med tillitsvalgte.

Les mer: Kan arbeidsgivere kreve vaksinering eller koronatesting av arbeidstakere?

Kilde: Arbeidstilsynet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse