fbpx Ingvild Kjerkol: – Dropp håndtrykket! Hopp til hovedinnhold

Ingvild Kjerkol: – Dropp håndtrykket!

Regjeringen innfører ikke nasjonalt råd om å bruke munnbind inne, men helseminister Ingvild Kjerkol vil ha slutt på håndhilsing.

Koronasmitten øker i samfunnet. Sykepleiere og leger melder om hardt arbeidspress og stor belastning på sykehusene. I går bad overlege og seksjonsleder for intensivavdelingen på Ahus, Ole Kristian Fossum, om nasjonale tiltak

«Vi har sett dette ganske lenge, men nå er vi veldig hardt presset. Det gjelder alle intensiv- og overvåkningsavdelingene hos oss», sa han til VG

Sykepleien har rapportert om full intensivavdeling i Tromsø, og flukt av sykepleiere fra akuttmottaket på Sykehuset Kalnes.

Les: Sykepleiere sier opp på Sykehuset Østfold: – Nå rakner det

Ikke munnbind nå

Regjeringen holdt pressekonferanse om koronasituasjonen i dag. I forkant meldte VG at Helsedirektoratet anbefaler at det ville bli gitt nasjonalt råd om munnbind inne, der det ikke er mulig å holde en meter avstand.

Dette anbefaler ikke regjeringen nå.

Nei til håndhilsing

Men helseministeren var under pressekonferansen tydelig på at alle har et ansvar for å begrense smitten, og bad befolkningen gå tilbake til å hilse uten å berøre hender.

– Dropp håndtrykket, var hennes klare budskap.

Hun presiserte også at det er viktig å bli hjemme når man er syk.

– Ganske mange av oss følger ikke rådet om å holde seg hjemme, og bare må ta den turen på jobb, eller må ta den turen på skolen, selv om halsen er vond og hodet verker. Det fører til stadig flere smittede, stadig flere syke og stadig større press på helsetjenesten, sier Kjerkol.

– Det kan innen kort tid føre til strengere nasjonale tiltak, men jeg håper vi slipper det. Så min klare oppfordring er: Hold deg hjemme, sier Kjerkol.

Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, presiserte at det ikke bare er viktig, men uhyre viktig å holde seg hjemme ved sykdom.

Sterk vaksine-oppfordring

Regjeringen understreket igjen under fredagens pressekonferanse at vaksinering er det viktigste tiltaket mot smittespredning.

Nå vil de ha fart i vaksineringen med oppfriskningsdose til alle over 65 år. Dette vil de ha klart før jul.

– Vaksinene gir god beskyttelse mot smitte og sykdom, men effekten avtar over tid. Det gjelder spesielt de eldste. Derfor er det veldig viktig at de får den tredje dosen så fort som mulig, sier Kjerkol.

Hun sier mange av dem som er innlagt på sykehus nå, er eldre personer som ble vaksinert på senvinteren.

Hun ber også kommunene om å sørge for at 16-åringene og 17-åringene nå får sin andre vaksinedose.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse