fbpx – En tredje boosterdose må gis til helsepersonell Hopp til hovedinnhold

– En tredje boosterdose må gis til helsepersonell

NSFs forbundsleder er klokkeklar på at en tredje boosterdose med covid-19-vaksine må gis til prioriterte grupper blant helsearbeidere. Regjeringen gikk tirsdag ut og sa at alle over 65 år skal få en tredje dose vaksine.

Den tredje dosen gis i dag til de med dårlig immunforsvar i alle aldre. NSF-lederen presiserer at NSF ikke mener helsearbeidere skal prioriteres før denne gruppen.

Tredje dose til de over 65 år

– Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler en tredje dose med vaksine til de over 65 år, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på pressekonferansen tirsdag.

Høie sa regjeringen har bedt FHI vurdere en ekstra dose til helsepersonell.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, vil at helsearbeidere på akuttmottak, intensivavdelinger, jordmødre og ansatte i kommunal eldreomsorg skal få en tredje dose.

– Vi må beskytte helsearbeidere og pasienter først, krever Larsen.

Hun er glad for at Høie har bedt FHI om å vurdere ekstra dose til helsepersonell.

– Det er i tråd med det vi har bedt om. Det er viktig med en grundig vurdering av risiko/nytte av tredje dose opp mot i utgangspunktet friske folk som helsepersonell. Men om risikoen er lav og nytten høy, så skal helsepersonell prioriteres – for å sikre pasient, seg selv og helsetjenestens kapasitet.

Vil satse på global vaksinasjon også

Larsen er midt i en nettkonferansen med ICN (International Council of Nurses) når vi møter henne. En tredje dose er tema også her. Lavinntektslandene presser på for en global vaksinering.

– Det er eneste måten vi kan få bukt med pandemien på, sier Larsen.

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp og tidligere helseminister, ba rike land vente med å gi tredje dose til friske personer. Hva sier NSF til det?

– Vi må kunne ha to tanker i hodet på en og samme gang, sier Larsen.

– NSF mener at vi skal prioritere egne helsearbeidere og også global vaksinasjon, sier Larsen.

Uvaksinerte prioriteres

Regjeringen mener de som ikke har fått en dose, eller andre dose, skal prioriteres før det gis en tredje dose til de eldre. Høie sa at å sette oppfriskningsdosene kan starte i oktober eller november.

De som har fått Janssen-vaksinen (som bare var en dose), skal tilbys en ekstra dose med Moderna eller Pfizer/Biontech-vaksine.

Usikre på hvor godt beskyttet vi er

– Det er usikkert hvor godt beskyttet man er med en tredje dose, sa Geir Bukholm, assisterende direktør i Helsedirektoratet. 

Han sa også at antistoffnivå egentlig ikke viser hvem som er mer eller mindre beskyttet mot koronasykdom.

– Undersøkelser fra Israel viser at det ikke er mer bivirkning ved en tredje dose, ifølge Bukholm.

0 Kommentarer