fbpx Helsesykepleiere står bak kondompostkasser Hopp til hovedinnhold

Er dette Norges mest forebyggende postkasser?

Helsesykepleiere viser fram kondom-postkasser

For at ungdom i Bykle kommunen skal ha lett tilgang til prevensjon, har man plassert ut to postkasser til kondomer. Nå ligger gratis prevensjon til avhenting hele døgnet.

– Hva gjør du om du er 17 år bor i ei bygd hvor du kjenner alle, det er 3 mil til en åpen butikk og det eneste du trenger er kondom? Da velger du selvsagt å droppe kondom, sier Ingrid Sønnei Bjønnes, som er helsesykepleier i Bykle kommune.

Ideen med å legge ut kondomer kom i forbindelse med nedstengning av helsesenteret for ungdom i sommermånedene. Det startet med at helsesykepleierne la ut kondomer i skogen, men de fant etter hvert ut at en postkasse var en bedre løsning. Nå har to kasser vært plassert ut en stund, ett ved hvert helsehus i kommunen.

Tilbudet brukes

– Vi var spent på om ungdommen ville bruke tilbudet, eller om de bare ville tøyse med kondomene, sier hun.

De to helsesykepleierne i kommunen opplever at kondomkassene blir brukt. De må nemlig fylles på støtt og stadig. Men hvem det er som bruker dem, har de ikke oversikt over, for tilbudet er anonymt.

Informasjon om kassene til målgruppen går gjennom sosiale medier. Nå utvider de snart med en kasse til i nabokommunen Valle.

I grunnen er det ikke rart at ungdom på bygda topper statistikken rundt forekomsten av klamydia, når man ikke har noe annet valg enn å ha ubeskyttet sex.
Ingrid Sønnei Bjønnes, helsesykepleier

 

Anonymitet er viktig

Bjønnes forteller at ungdommer på bygda kan møte sin egen mor i resepsjonen på legekontoret, eller naboen, for den saks skyld.

– Det er viktig for ungdom å kunne oppsøke seksuell helsehjelp uten at noen andre skal se, høre eller forstå hva de trenger hjelp til. Som de også har rett til, mener hun.

– I grunnen er det ikke rart at ungdom på bygda topper statistikken rundt forekomsten av klamydia, når man ikke har noe annet valg enn å ha ubeskyttet sex, sier Bjønnes.

Hun mener at i et folkehelseperspektiv er det å satse på ungdommers behov en viktig del av å sikre god helse også senere i livet.

– En kondompostkasse er kanskje et lite supplement for at ungdom kan gjøre gode valg, sier Bjønnes.

Fakta
Kondomer

Gratis kondomer kan også bestilles via Helse-Norge og bli sendt hjem til din egen postkasse: Gratiskondomer.no

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse