fbpx Marburgvirus påvist i Vest-Afrika Hopp til hovedinnhold

Marburgvirus påvist i Vest-Afrika

Bildet viser helsearbeider i Guinea
FOR FØRSTE GANG: Det er første gang at Marburgviruset er påvist i Vest-Afrika. Bildet er fra Ebola-utbruddet i Guinea fra 2014. Foto: WHO

Det første tilfellet av den dødelige og svært smittsomme Marburg-virussykdommen er påvist i Vest-Afrika, nærmere bestemt Guinea, opplyser WHO.

Guineanske myndigheter har bekreftet at det ble påvist Marburg-smitte i en pasient som døde i Gueckedou sør i landet, opplyser WHO mandag kveld.

– Potensialet for at Marburg-viruset spres vidt og bredt betyr at vi må stanse det på veien, sier Matshidiso Moeti, Verdens helseorganisasjons (WHO) regionaldirektør for Afrika.

Beslektet med ebolavirus

Marburgvirus er beslektet med ebolavirus og kan forårsake blødningsfeber med en dødelighet på opptil 80–90 prosent.

  • Symptomene er initialt feber, hodepine, slapphet, muskelsmerter og sår hals, oppkast og diaré.
  • Etterhvert kan man få brystsmerter og hoste, og etter noen dager kan man utvikle blødninger fra tarmen og lungene og få utslett over hele kroppen.
  • Inkubasjonstiden er 3–9 dager, og viruset spres via kroppsvæsker.
  • Det finnes ingen vaksine eller behandling mot sykdommen.
  • De fleste som smittes er familiemedlemmer og helsepersonell, ifølge Tidsskriftet for Den norske legeforening.

WHO-eksperter sendt til Guinea

Innsatsen er i gang for å finne personene som pasienten kan ha vært i kontakt med. Samtidig setter myndighetene i gang en offentlig opplysningskampanje for å spre bevissthet om sykdommen og bidra til å stanse smittespredning. Et første team med WHO-eksperter er ankommet Guinea for å bidra i innsatsen.

For bare to måneder siden erklærte WHO slutten på Guineas andre ebolautbrudd, som startet i Gueckedou i fjor og krevde tolv menneskeliv.

Sykdommen først påvist i 1967

Marburg-virussykdom ble først påvist som følge av to utbrudd knyttet til laboratoriearbeid med forsøksaper fra Uganda som fant sted samtidig i 1967 i tyske Marburg og i Beograd i Serbia.

Det største utbruddet i nyere tid var i Angola i 2005. Det krevde over 300 menneskeliv.

Viruset smitter mennesker fra en flaggermusart og sprer seg mellom mennesker gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra smittede.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.