Helsesykepleiere vil ha koronavaksine til de mellom 12 og 15
Det er ikke noe å lure på, sier Ann Karin Swang, leder for helsesykepleierne.
– Vi mener fordelene oppveier ulempene.
Det sier Ann Karin Swang, som leder Landsgruppen av helsesykepleiere.
Helsesykepleierne er en av flere faggrupper som gir innspill til Folkehelseinstituttet (FHI) om man skal anbefale koronavaksine også til de mellom 12 og 15.
FHI har ikke landet på hva de skal anbefale. Det er regjeringen som til slutt avgjør om vaksinen skal tilbys denne gruppen eller ikke.
Nesten 5 prosent
Ann Karin Swang sier spørsmålet om å vaksinere helt til ned til 12 år er komplisert, og at det ikke var helt enkelt for helsesykepleierne å lande.
Men nå synes hun ikke det er noe å lure på.
– Det er sagt at det har vært lite smitte i denne gruppen, selv om ungdomsskolene har vært nedstengt i mindre grad enn videregående skoler. Men det er en sannhet med modifikasjoner, mener hun.
– Det har vært mange lokale varianter, med halve klasser på skolen og halve klasser hjemme. Dette er også en gruppe det er enklere for foreldrene å grensesette enn eldre ungdommer, og fritidsaktiviteter har vært stengt. Kan hende hadde det vært mer smitte også i denne gruppen, om de hadde levd mer som 16–17-åringene.
De på 16 og 17 får nå tilbud om vaksine, det bestemte regjeringen i midten av august.
– Gruppen mellom 12 og 15 er også større, de utgjør 4,8 prosent av befolkningen. De på 16 og 17 utgjør 2,3 prosent, sier Swang.
Er ikke over
Hun opplever også at det er en økende tiltakstrøtthet.
– Alle vet at dette ikke er over. Det er allerede snakk om å gi fullvaksinerte en tredje dose, og det er omfattende regimer med testing. Hvor lenge skal vi holde på med dette? Vaksine er veien ut av covid-19. Punktum.
– Hva er det viktigste argumentet mot å vaksinere ned til 12 år?
– Vi vet foreløpig lite om bivirkninger av denne vaksinen til denne aldersgruppen, sier hun.
– Vi har ikke så mye erfaring, men så langt ser vi at perikarditt og myokarditt har vært sjeldne bivirkninger. Det er alvorlig, men det har heldigvis gått bra med dem som har fått det.
Langtidsvirkninger vet man lite om.
– Men vi må også måle det opp mot risikoen for MIS-C, påpeker Swang.
MIS-C (multiorgan inflammatorisk syndrom assosiert med covid-19) er en betennelsestilstand som kan følge etter infeksjon med covid-19. Ifølge FHI er det frem til juni totalt registrert 25 tilfeller av MIS-C i Norge.
Foreldre bestemmer
Om også 12- til 15-åringer skal tilbys koronavaksinen, er det frivillig å takke ja. Men i motsetning til 16- og 17-åringene, som er helserettslig myndige og bestemmer selv, er det foreldrene som avgjør om de under 16 skal ha vaksine.
– Det blir litt mer logistikk, men vi har gode systemer på dette ute i kommunene, sier Swang.
– Men det er ikke barnet selv som får bestemme?
– Foreldre bestemmer om barn under 16 skal ha vaksine, så hvorfor skulle dette være annerledes?
I en undersøkelse Opinion har gjort, svarer 7 av 10 foreldre med barn under 18 år ja til å vaksinere barna mot koronavirus. Også i den norske mor, far og barn-undersøkelsen svarer 3 av 4 at de er positive til å vaksinere barn under 18 år.
– Vi vet at foreldre ønsker denne vaksinen, sier Swang.
– Hva med det globale aspektet ved at vi vil vaksinere unge med lav risiko for alvorlig sykdom, mens mennesker andre steder i verden dør fordi de ikke får vaksine?
– Det må nasjonale myndigheter ta med i beregningen, sier Ann Karin Swang.
– Min jobb er å snakke barn og unges sak i Norge. Og for dem er det beste å få tilbud om vaksine.
0 Kommentarer