Vil ha ro rundt vaksineringen : – Nå må regjeringen konkludere
– Vi trenger ro rundt vaksineringen, sier forbundslederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).
Sjeldne, men svært alvorlige bivirkninger førte til at koronavaksinen til Astrazeneca ble satt på pause i Norge fra 11. mars.
Der står den fortsatt, selv etter at Regjeringens ekspertutvalg i dag la frem en klar anbefaling om at verken denne, eller den liknende Janssen-vaksinen, bør brukes i det norske koronavaksinasjonsprogrammet.
Nå mener Lill Sverresdatter Larsen det er på tide å konkludere.
Vil ha Høie på banen
– Vi trenger ro rundt vaksineringen, sier hun til Sykepleien.
Allerede 15. april anbefalte Folkehelseinstituttet (FHI) å ta Astrazeneca ut av det norske vaksinasjonsprogrammet. Da var det satt flere enn 130 000 doser, mange på helsepersonell. Janssen-vaksinen var da godkjent, men ikke tatt i bruk.
Bent Høie ville ikke konkludere da, og satte ned et ekspertutvalg. Det har altså lagt seg på samme linje som FHI.
– Jeg hadde forventet at Høie skulle konkludert allerede da FHI kom med sin anbefaling, sier Lill Sverresdatter Larsen.
– Nå må han komme til samme konklusjon som FHI og ekspertutvalget.
Mange store diskusjoner
Forbundslederen mener regjeringen burde legge vekk Astrazeneca og Janssen og heller burde konsentrere seg om uroen rundt kryssvaksineringen. Det vil si at de som har fått første dose med Astrazeneca, skal få andre dose med Biontech/Pfizer eller Moderna.
– Jeg opplever at det er uro rundt dette, og jeg skulle ønske de la bort Astrazeneca helt og heller gikk ut mer informasjon om at dette er trygt, sier hun.
– Vi har mange andre store vaksinespørsmål å diskutere, som vaksinering av ungdom og innvandrere.
Konsekvensen av å si nei til de to vaksinene, vil være at vaksineringen blir to uker forsinket.
– Men det mener jeg er en lav pris å betale for en tryggere vaksine, sier forbundslederen.
Norge vil da stå igjen med vaksinene fra Biontech/Pfizer og Moderna, som er basert på en annen teknologi enn Astrazeneca og Janssen (Johnson & Johnson).
Hun peker på at alle koronavaksinene som er godkjent i Norge, gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom, men at vaksinene fra Biontech/Pfizer og Moderna også beskytter mot mild og moderat sykdom.
– Det vil blant annet gi mindre smittespredning, sier hun.
Nei til frivillighet
Det argumentet mener hun også er viktig når det er spørsmål om vaksinene fra Astrazeneca og Janssen kan gis til frivillige. FHI har sagt klart nei til dette, mens utvalget var delt. Flertallet mener det bare unntaksvis kan være aktuelt, mens et mindretall mener det er noe den enkelte selv kan få avgjøre.
NSF-lederen er negativ til frivillighet. Hun begrunner det blant annet med redusert spredning av smitte med en vaksine som også gir beskyttelse mot mild og moderat sykdom.
– Men det er også en etisk vurdering, når vi vet om risikoen ved disse vaksinene, sier hun.
0 Kommentarer