fbpx – Helt ufarlig å gjøre håndhygiene på smitterom Hopp til hovedinnhold

– Helt ufarlig å gjøre håndhygiene på smitterom

Bildet viser helsearbeidere i gule frakker som tar på hansker.

At sykepleiere har på beskyttelsesutstyr, beskytter ikke pasienten fra å bli smittet av egne mikrober.

– Vi ser en tendens til at noen ser på beskyttelsesutstyret som en rustning, som de tar på seg før man går inn i smitterommet og beholder på til de er ute igjen, sier Mette Fagernes i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Men det er ikke farlig å ta av hanskene inne på smitterom, og det må man gjøre for å rengjøre hendene mellom prosedyrer.

Bakterier fra ett sted til et annet

5. mai er verdens håndhygienedag, og i år retter FHI oppmerksomheten på bruk av hansker, eller nærmere bestemt bruk av hansker på smitterom.

Mette Fagernes, som er sykepleier og har doktorgrad i håndhygiene, minner om at helsepersonells hender kan være med på å overføre smitte, blant annet fra en del av pasientens kropp til en annen del. Det kan føre til at pasienter får infeksjoner som skyldes deres egne bakterier, såkalt endogen smitte.

Et eksempel kan være at det kommer bakterier fra avføring opp i et sår.

– Vi har ikke nøyaktige tall på hvor stor andel infeksjoner som skyldes endogen smitte. Men ut fra studier er det grunn til å tro at det er en stor andel, sier Mette Fagernes.

Kan gi falsk trygghet

Hun er bekymret for den generelle bruken av hansker i helsevesenet, noe som under koronapandemien har eksplodert.

– Vi har en diskusjon gående om man i det hele tatt trenger å bruke hansker, utover de vanlige indikasjonene, inne på et rom med smitte, sier hun.

– Og det er dem som mener man ikke trenger det, så lenge man utfører håndhygiene skikkelig.

Utfordringen med hansker er at de kan fungere som en falsk trygghet. Man opplever at man er beskyttet og utfører ikke håndhygiene så ofte som man burde.

På den måten bidrar hansker til dårligere hygiene.

– Hvordan vet dere at hanskebruk fører til mindre håndhygiene?

– Vi observerer det, og vi får tilbakemeldinger fra praksis om det, sier Mette Fagernes.

– I en fokusgruppeundersøkelse vi gjorde i 2017, fikk vi tilbakemeldinger om at håndhygiene på smitterom er veldig dårlig. Det kan versere en oppfatning om at «alt er smitte» der inne.

Men indikasjonene er de samme i og utenfor smitterom: Håndhygiene skal utføres før og etter rene prosedyrer. Bruker man hansker, innebærer det at hendene skal rengjøres før rene hansker tas på, og de skal vaskes etter at urene hansker er tatt av.

– Det er helt ufarlig å gjøre håndhygiene på et smitterom, påpeker Fagernes.

Hun minner om at hanskene må byttes, og håndhygiene utføres, mellom ulike prosedyrer. Man kan ikke ha de samme hanskene på når man går fra en oppgave over i rene eller aseptiske oppgaver.

Tenk på ting

Smitte kan overføres fra en del av pasientens kropp til en annen del. Men også via ting som er i rommet, dersom man tar rundt med kontaminerte hender, behanskede eller ikke.

– Har man tatt på urene flater, er det viktig å ikke ta på utstyr og inventar før man har rengjort hendene og eventuelt tatt på seg nye hansker, minner Mette Fagernes om.

Til årets markering har FHI blant annet laget to filmer om hanskebruk på smitterom og tilbyr fire webinarer, rettet mot ulike deler av helsetjenesten. 

Hvordan dagen markeres, er opp til hver enkelt.

I 2020 var Robert Stoltenberg hyret inn for å kaste glans over årets håndhygienedag. Les hva Roy Narvestad tenker om håndhygiene: Narvestad ser deg!

Bildet viser en sykepleier i gul smittefrakk som løfter en boks ned fra toppen av et skap.
Fakta
Vil høre fra sykepleiere

Folkehelseinstituttet vil finne ut mer om hanskebruk og ber sykepleiere svare på en kort spørreundersøkelse. Den er anonym og handler om når de bruker hansker, om de gjør håndhygiene før og etter bruk, og hvilke vurderinger de gjør når de velger å bruke hansker og ikke.

Svarene skal brukes til å lage materiell til undervisning og opplysning.

Undersøkelsen er her: Spørreundersøkelse om bruk av hansker i helsetjenesten

Fakta
Webinar 4., 5. og 6. mai

Fire webinarer, hvert tilpasset ulike deler av helsetjenesten, tilbys helsepersonell 4, 5. og 6. mai.

  • Helse- og omsorgstjenester i privat bolig og private hjem i samlokaliserte omsorgsboliger mv. (4. mai kl. 11.30-12.00)
  • Sykehjem (5. mai kl. 11.00-11.30)
  • Sykehus (5. mai kl. 12.00-12.30)
  • Helsetjenester med en-til-en kontakt (6. mai kl. 11.30-12.00)

Det er mulig å sende inn spørsmål i forkant til SHE-konferanse@fhi.no

Webinarene vil bli filmet og lagt ut på FHI sine nettsider, slik at det er mulig å se dem senere.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse