Mener koronakommisjonen burde snakket med regionale helsetopper
Regjeringens koronakommisjon skal ha snakket med 34 sentrale personer, men ikke med ledelsen fra tre av landets fire regionale helseforetak. – Oppsiktsvekkende, synes NSF-lederen.
– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at koronakommisjonen ikke har ønsket å prate med den ansvarlige ledelsen i de regionene som har størst utfordringer med avstand, beredskap og kompetanse, slik som i vest og nord.
Det sier Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund (NSF).
– Mangelfulle samhandlingsløsninger får jo aller størst utslag i områder der det kan være eksempelvis åtte timers kjøring mellom helsetjenestene.
Invitert til innspillsmøte
Den regjeringsoppnevnte koronakommisjonen legger onsdag 14. april frem sin sluttrapport. Oppdraget har vært å kartlegge alle relevante sider ved håndteringen av pandemien, men kommisjonen har, etter det Sykepleien får opplyst, ikke snakket med toppledelsen ved verken Helse Midt-Norge, Helse Vest eller Helse Nord.
Helse Sør-Øst ble på sin side invitert til et innspillsmøte 20. august 2020, som «representant for de fire regionale helseforetakene». Her stilte viseadministrerende direktør Jan Frich, for å holde en halvtimelang presentasjon.
Helse Midt-Norges administrerende direktør, Stig A. Slørdahl, skal ikke ha vært i personlig kontakt med kommisjonen.
– Vi imøteser resultatet av arbeidet som koronakommisjonen har gjennomført, kommenterer Slørdahl kort via e-post.
Heller ikke administrerende direktør ved Helse Vest, Inger Cathrine Bryne, eller Cecilie Daae ved Helse Nord skal ha snakket med kommisjonen.
Advarte om pandemi
Daae kom dessuten til Helse Nord fra stillingen som administrerende direktør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Så sent som i 2019 la DSB frem en rapport der pandemi ble trukket frem som en av de største truslene mot landet.
Daae svarer slik når Sykepleien spør om hennes synspunkter på at hun ikke er intervjuet av kommisjonen, med tanke på rollen hun hadde tidligere i DSB, og rollen hun har nå i Helse Nord:
– Jeg kjenner ikke til koronakommisjonens kriterier for utvelgelse av informanter og intervjuobjekter og har derfor ikke synspunkter på dette.
– Er noen andre ledere i Helse Nords helseforetak blitt kontaktet for samtale eller intervju?
– Nei, men også de har etter bestilling fra koronakommisjonen sendt etterspurte dokumenter.
Alle de regionale helseforetakene skal ha oversendt underlag og dokumentasjon som kommisjonen har bedt om.
23 000 dokumenter
Sykepleien har bedt kommisjonen selv om en kommentar til hvorfor de ikke har snakket direkte med de øverst ansvarlige i helseforetakene.
– Det vil framgå av rapporten hvem som er intervjuet av kommisjonen, du vil se at ingen ledere av helseforetak er intervjuet, skriver sekretariatsleder Siri Halvorsen i en e-post.
Koronakommisjonens rapport skal være på 450 sider og legges frem på en pressekonferanse klokken 13.30 onsdag 14. april. Ifølge VG skal kommisjonen ha gått gjennom 23 000 dokumenter og i tillegg hatt innspillsmøter og intervjuer med 34 sentrale personer.
Savner sykepleiere i kommisjonen
NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen mener kommisjonen både burde bedt om dokumentasjon og snakket med ledelsen.
– Hva mener du kommisjonen burde spurt disse lederne om?
– Beredskap og andre utfordringer knyttet til det særskilte i regionene. Vi i NSF snakker jo ikke bare med tillitsvalgte på Oslo universitetssykehus når vi vurderer situasjonen for intensivsykepleiere. Beredskapen har ulike utfordringer ulike steder i landet.
– Har NSF-ledelsen selv snakket direkte med kommisjonen?
– Ja, vi har hatt møter med dem både i juni og desember i fjor. På siste møte la vi blant annet frem Sintef-rapporten om sykepleieres erfaringer under pandemien. Med det sagt, så har vi jo tidligere påpekt vår misnøye med at sykepleiere ikke er representert i kommisjonen, sier Larsen.
0 Kommentarer