fbpx Danmark dropper Astrazeneca-vaksinen Hopp til hovedinnhold

Danmark dropper Astrazeneca-vaksinen

bildet viser vaksine
SLIK SER DEN UT: En flaske med Astrazenecas koronavaksine på et vaksinesenter i Tyskland. (Foto: Matthias Schrader / AP / NTB)

Bruken av Astrazeneca-vaksinen blir ikke gjenopptatt i Danmark, bekrefter myndighetene i landet.

Beslutningen ble kunngjort av Sundhedsstyrelsen på en pressekonferanse onsdag.

– Det har vært en vanskelig avgjørelse, sa Sundhetsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Han beskrev Astrazenecas vaksine som «effektiv og tilgjengelig». Samtidig påpekte han at Danmark har tilgang til andre vaksiner.

Beslutningen vil påvirke framdriften i den danske vaksinasjonen, og det ventes nå at det vil ta tre uker mer å få vaksinert alle over 50 år.

– Ikke uenige

Enkelte tilfeller av sjeldne blodpropper blant dem som har fått vaksinen, har utløst bekymring i en rekke land. I både Danmark og Norge har bruken av vaksinen vært midlertidig stanset i over en måned.

Mange andre land har valgt å bare tilby vaksinen til personer over en viss alder.

Danmark er det første landet som nå stanser bruken av vaksinen fullstendig. Samtidig understreker den danske Lægemiddelstyrelsen at de ikke er grunnleggende uenig med det europeiske legemiddelverket EMA, som mener Astrazeneca-vaksinen har flere fordeler enn ulemper.

Det er en samlet vurdering blant annet av smittetrykket i Danmark som gjør at vaksinen ikke lenger skal brukes.

Tilbud om ny vaksine

Norske myndigheter skal komme med en ny vurdering av Astrazeneca-vaksinen torsdag.

På pressekonferansen i Danmark rettet Søren Brostrøm en takk til norske myndigheter, som de har hatt tett kontakt med.

149 000 personer som har fått første dose av Astrazenecas koronavaksine i Danmark, vil bli tilbudt en annen vaksine når de skal ha andre dose.

Den danske Lægemiddelstyrelsen beskriver fortsatt vaksinen som sikker og effektiv overordnet sett. Likevel blir den altså fjernet fra vaksinasjonsprogrammet – til tross for at både EMA og Verdens helseorganisasjon (WHO) mener vaksinen bør brukes.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.