fbpx Flere får anafylaksi etter koronavaksine Hopp til hovedinnhold

Flere får anafylaksi etter koronavaksine

bildet viser en som blir vaksinert

Norske fagpersoner innen allergi mistenker at det er fyllstoffet i de tre vaksinene fra Moderna, Pfizer/Biontech og Astrazeneca som er årsaken til at flere får allergiske reaksjoner fra disse vaksinene enn vanlig.

I et debattinnlegg i Tidsskrift for Den norske legeforening skriver norske fagpersoner innen allergi om risiko for anafylaksi ved vaksinering med koronavaksinene som er tilgjengelige i Norge i dag. Dagens Medisin omtalte saken i går, og skrev at forekomsten av anafylaksi for koronavaksinene er anslått til å være på 2,5–11,1 per million doser, sammenliknet med 0,8 per million for andre vaksiner.

Fakta
Mulige årsaker

Dette er fyllstoffene som forskere nå tror kan være årsaken til de allergiske reaksjonene:

  • Polyetylenglykol (PEG) 2000 (Moderna og Pfizer/Biontech sine vaksiner)
  • Polysorbat 80 (Astrazeneca)

Bør sendes til utredning

Fagmiljøet oppfordrer helsepersonell til å sende personer som får allergiske reaksjoner, til utredning for å unngå at mange stemples feilaktig som allergiske, skriver Dagens Medisin.

Forfatterne av artikkelen i Tidsskriftet skriver:

«Erfaring fra annen massevaksinasjon, som influensavaksinering, er at for mange reaksjoner tolkes som allergiske. Å utrede vaksinereaksjoner og få avkreftet allergi mot innholdsstoffene vil muliggjøre at flere får vaksine, slik at vi raskere kan bekjempe pandemien».

Kan få store følger å feilaktig stemples som allergisk

Dagens Medisin siterer en av forfatterne, overlege Marie Alnæs ved Seksjon for klinisk spesialallergologi ved Yrkesmedisinsk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus, som påpeker at det ikke bare kan få følger for koronavaksineringen dersom en person stemples som allergisk mot et stoff uten å faktisk være det:

– For eksempel så er det slik at polyetylenglykol, som vi finner i Pfizer og Moderna sine vaksiner, brukes i mange legemidler. Det kan få store følger og begrense behandlingsmulighetene hvis det fremgår i journalen at en person er allergisk mot dette. Særlig kan det få følger i akuttsituasjoner, hvor en vil legge vekt på føre-var-prinsippet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse