fbpx Målrettede, kraftfulle tiltak skal isolere utbruddet av mutert virus Hopp til hovedinnhold

Målrettede, kraftfulle tiltak skal isolere utbruddet av mutert virus

Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet.
TRENGER HØYERE TRYKK: – Vi opplever nå, med det viruset vi har blitt kjent med, at det er veldig vanskelig å holde kontroll på det, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse fredag. Foto: WESTON, STIG

Helse- og omsorgsdepartementet vil informere om nye tiltak for Oslos nabokommuner på en pressekonferanse søndag kveld.

Saken oppdateres hver dag klokka 14.00.

Oppdatering søndag 24.01.2021:

Departementet varsler i en pressemelding at regjeringen søndag behandler forslag til smitteverntiltak i området rundt de ti kommunene som fikk kraftige tiltak lørdag.

Disse tiltakene legges fram på en pressekonferanse klokken 21 søndag.

Helseminister Bent Høie (H) vil være til stede på pressekonferansen. Han har vært på hytta utenfor Stavanger i helgen, men varslet på Facebook lørdag at han reiser til Oslo søndag.

Nordre Follo og ni kommuner, blant dem Oslo, ble plassert i risikonivå 5 lørdag. Det førte til at nabokommunene til Oslo som ikke var inkludert, ba regjeringen innføre tiltak også for dem.

Det regjeringen vurderer å innføre for de øvrige kommunene rundt Oslo, som Lillestrøm, Asker og Bærum, er tiltak fra risikonivå 4, har NTB fått opplyst av kilder i regjeringen.

Statsforvalteren i Oslo og Viken skriver også på sine hjemmesider at det er nettopp tiltak fra nivå 4 som er aktuelt for Oslos nabokommuner.

Ifølge NRK er de aktuelle kommunene informert i en epost fra Helsedirektoratet om at de vil bli kalt inn til et møte før tiltakene legges fram.

Oppdatering lørdag 23.01.2021:

Smittesporing har vist at 65 koronasmittede personer er tilknyttet utbruddet i Nordre Follo, der seks prøver er bekreftet å ha den britiske virusvarianten.

– De 65 er ikke nødvendigvis den britiske varianten, understreket kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold på en pressekonferanse lørdag.

Av de seks tilfellene ble to meldt torsdag ettermiddag, mens fire nye ble meldt fredag kveld.

– Foreløpig vet vi at det er høy risiko for at et utbrudd i en barnehage er av den britiske varianten, sa Myhrvold.

Etter at det fredag ble kjent at det er et smitteutbrudd med den muterte britiske virusvarianten i Nordre Follo, ble det holdt pressekonferanse.

– Vi opplever nå, med det viruset vi har blitt kjent med, at det er veldig vanskelig å holde kontroll på det. Vi må ha veldig kraftfulle tiltak for å holde kontroll. Det betyr at hvis vi skal fortsette å ha kontroll, må vi ha et høyere tiltakstrykk. Og det er naturligvis en veldig krevende situasjon å være i, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse fredag.

Kommunen stenger ned

Klokka 15:22 fredag 22.01.2021, meldte NTB om at hele kommunen stenges ned fram til onsdag, og innbyggerne bes om ikke å reise noe sted.

– Dette er en alvorlig og uoversiktlig situasjon, sa ordfører Hanne Opdan (Ap) på en hasteinnkalt pressekonferanse om mutantutbruddet uten kjent smittevei.

Ifølge kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold er det bekreftet to tilfeller av den britiske virusmutasjonen på Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo. De to som har fått påvist det muterte viruset, er begge døde, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI). Begge var over 90 år gamle.

Viruset kan ha spredt seg til en barnehage, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding fredag.

Høie: Fryktet og forventet

Helseminister Bent Høie (H) beskriver situasjonen som alvorlig.

– Dette er en situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje. Dette er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveien, sier Høie i en pressemelding.

– Dette viser hvor viktig det er at vi opprettholder de nasjonale tiltakene og innreiserestriksjonene med karanteneplikt, understreker han.

Utbruddet bekymrer også avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

– Dette er alvorlig, siden vi foreløpig ikke har funnet noe kjent smittevei, for eksempel til reisende fra Storbritannia, for dette utbruddet, sier Vold i en pressemelding.

Langtrukkent utbrudd

Ifølge kommunelegen i Nordre Follo førte et langtrukkent og uoversiktlig utbrudd ved bo- og servicesenteret til at kommunen kontaktet FHI for å få gjennomført en DNA-sekvensering av noen av de positive koronatestene.

– Det viste seg å være det muterte viruset fra Storbritannia, opplyser Myhrvold.

Koronautbruddet omfatter så langt 22 ansatte og 12 beboere. Prøvene som har vist den engelske virusvarianten, ble tatt 3. januar i forbindelse med utbruddet på sykehjemmet.

FHI skal nå typebestemme alle positive koronaprøver fra Nordre Follo.

– Utbruddet har dessverre forgreninger ut i andre virksomheter i vår kommune og til andre kommuner, sier kommuneoverlegen.

Anbefalte nedstenging

Kommunen hadde fredag møte med FHI og Helsedirektoratet for å diskutere situasjonen.

Anbefalingen er å stenge ned hele kommunen fram til onsdag.

– Vi er tilbake i den situasjonen vi var 12. mars. Vi må stenge ned hele kommunen, sier ordføreren.

Helsedirektoratet har anbefalt Nordre Follo å stenge alle barnehager og skoler i kommunen i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre. Direktoratet ber også alle som kan, om å ha hjemmekontor de neste dagene.

På en pressebrifing som direktoratet holdt fredag ettermiddag, minnet helsedirektør Bjørn Guldvog om at denne varianten av viruset er vesentlig mer smittsomt enn det viruset vi allerede er kjent med.

– Det har potensial til å kunne drive fram en tredje bølge med voldsom kraft i Norge, sa han.

– Ikke reis ut

Nordre Follo-ordfører Opdan sier at FHI og Helsedirektoratet har gitt kommunen tydelige anbefalinger.

– Vi forstår alle konsekvensene av tiltakene. Men vi må stå sammen og hjelpe hverandre med å stoppe det muterte viruset i å spre seg, sier hun.

Hun ber også kommunens innbyggere om ikke å ha gjester i hjemmet og ikke reise ut av kommunen.

– Det siste er veldig viktig, understreker hun.

Den britisk virusmutanten antas å ha dukket opp i London eller Kent i september og blir regnet for å være mer smittsom enn det opprinnelige koronaviruset.

Ikke snakk om total nedstengning i nabokommuner

Det muterte viruset er opptil 70 prosent mer smittsomt enn det vanlige koronaviruset og kan øke R-tallet med 0,4, ifølge Guldvog.

Nabokommunene til Nordre Follo er innstilt på å innføre tiltak, men det blir trolig ikke noen totalnedstengning, ifølge helsedirektøren.

– Alle kommunene som var konsultert, var innstilt på at det må treffes tiltak også i deres kommuner. Det gjelder også tiltak tilknyttet kollektivtransport og videregående skoler som må vurderes, sa han på en pressebrifing fredag ettermiddag.

– Nøyaktig innretning på det videre, må det nå gjøres en vurdering av, sa han videre.

Pressebrifingen kom etter et møte mellom Statsforvalteren, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Nordre Follos nabokommuner og nærliggende kommuner Oslo, Nesodden, Frogn, Ås, Indre Østfold, Moss, Vestby og Enebakk.

Disse skal møtes på nytt senere fredag.

FHI vurderer behovet for ekstra vaksinedoser til Nordre Follo

Folkehelseinstituttet vurderer om det er behov for å sende ekstra vaksinedoser til Nordre Follo etter utbruddet av den britiske varianten av koronaviruset.

– Det gjøres også vurderinger om det er noen annen bruk av vaksinene som bør vurderes nå, så dette er spørsmål som vi ser på, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Ifølge Vold vil FHI svare tydeligere på spørsmålet i løpet av helgen.

To sykehjemsbeboere i Nordre Follo kommune er døde etter å ha fått påvist en mutert variant av koronaviruset. Kommunen stenges ned fram til onsdag.