fbpx Helsedirektoratet: Amming bør ikke avbrytes selv om mor er koronasyk eller skal ta vaksinen Hopp til hovedinnhold

Helsedirektoratet: Amming bør ikke avbrytes selv om mor er koronasyk eller skal ta vaksinen

Spebarn i mors arm

Helsedirektoratet anbefaler at koronasyke ammende ikke bør stoppe å amme eller gi morsmelk, selv om de er smittet eller er syke av korona. Oslo universitetssykehus (OUS) har strengere råd.

Det er per i dag ikke dokumentert at viruset smitter via morsmelk, er
Helsedirektoratets råd på nettsiden til helsenorge.no

Det er ikke påvist virussmitte via mor til barn og heller ikke smitte via morsmelk. Få spedbarn er innrapportert med koronasmitte. De som har hatt smitte, har milde symptomer.

Helsedirektoratet mener at ammende kan ta koronavaksinen. «Sjølv om effekten til vaksinen hos ammande ikkje er undersøkt, er den medisinske vurderingen at det ikkje er sannsynleg at vaksinering av moren inneberer nokon risiko for barnet», står det i anbefalingene.

Morsmelk gir vern mot infeksjon og overfører antistoff fra mor til barn, så amming bør ikke avbrytes etter vaksinering, mener Helsedirektoratet videre.

Usikre mødre

Camilla Krogli Hansen er redaktør i ammehjelpen.no og sier til Sykepleien at de har hatt kontakt med mange ammende mødre som er usikre på om de kan ta koronavaksinen eller ikke.

– Det blir dessverre spredt mye skepsis og feilinformasjon i ulike termingrupper og kommentarfelt rundt omkring, sier hun.

Ammehjelpen har fått flere meldinger fra mødre som har blitt rådet av helsepersonell om ammeslutt for å få vaksine. Hansen viser til at OUS ikke gir vaksine til ammende ansatte. 

– Dette skaper vanskelige dilemmaer og kjipe situasjoner, sier Hansen.

Føre var prinsippet

Smittevernoverlege ved OUS Egil Lingaas forteller at sykehuset ikke anbefaler vaksine til sine ansatte som ammer. Det begrunner de ut ifra at preparatomtalen har følgende om amming: Det er ukjent om Comirnaty blir skilt ut i morsmelk hos mennesker.

– I den nåværende fasen, der vi har knapphet på vaksine, har vi som føre-var-prinsipp valgt å prioritere ansatte der vi har bedre oversikt over bivirkninger, når de ellers tilfredsstiller kriteriene for prioritering, sier Lingaas.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse