fbpx Helsedirektoratet: Amming bør ikke avbrytes selv om mor er koronasyk eller skal ta vaksinen Hopp til hovedinnhold

Helsedirektoratet: Amming bør ikke avbrytes selv om mor er koronasyk eller skal ta vaksinen

Spebarn i mors arm
KORONA: Det er per i dag ikke dokumentert at koronaviruset smitter via morsmelk. Foto: Mostphotos

Helsedirektoratet anbefaler at koronasyke ammende ikke bør stoppe å amme eller gi morsmelk, selv om de er smittet eller er syke av korona. Oslo universitetssykehus (OUS) har strengere råd.

Det er per i dag ikke dokumentert at viruset smitter via morsmelk, er
Helsedirektoratets råd på nettsiden til helsenorge.no

Det er ikke påvist virussmitte via mor til barn og heller ikke smitte via morsmelk. Få spedbarn er innrapportert med koronasmitte. De som har hatt smitte, har milde symptomer.

Helsedirektoratet mener at ammende kan ta koronavaksinen. «Sjølv om effekten til vaksinen hos ammande ikkje er undersøkt, er den medisinske vurderingen at det ikkje er sannsynleg at vaksinering av moren inneberer nokon risiko for barnet», står det i anbefalingene.

Morsmelk gir vern mot infeksjon og overfører antistoff fra mor til barn, så amming bør ikke avbrytes etter vaksinering, mener Helsedirektoratet videre.

Usikre mødre

Camilla Krogli Hansen er redaktør i ammehjelpen.no og sier til Sykepleien at de har hatt kontakt med mange ammende mødre som er usikre på om de kan ta koronavaksinen eller ikke.

– Det blir dessverre spredt mye skepsis og feilinformasjon i ulike termingrupper og kommentarfelt rundt omkring, sier hun.

Ammehjelpen har fått flere meldinger fra mødre som har blitt rådet av helsepersonell om ammeslutt for å få vaksine. Hansen viser til at OUS ikke gir vaksine til ammende ansatte. 

– Dette skaper vanskelige dilemmaer og kjipe situasjoner, sier Hansen.

Føre var prinsippet

Smittevernoverlege ved OUS Egil Lingaas forteller at sykehuset ikke anbefaler vaksine til sine ansatte som ammer. Det begrunner de ut ifra at preparatomtalen har følgende om amming: Det er ukjent om Comirnaty blir skilt ut i morsmelk hos mennesker.

I den nåværende fasen, der vi har knapphet på vaksine, har vi som føre-var-prinsipp valgt å prioritere ansatte der vi har bedre oversikt over bivirkninger, når de ellers tilfredsstiller kriteriene for prioritering, sier Lingaas.

FHI: Bør vente med graviditet til etter at koronavaksine er satt

VENTE: Kvinner anbefales å vente to uker etter siste koronavaksinedose med å bli gravide. Foto: Colourbox

Kritisk helsepersonell er flyttet frem i vaksinekøen, og i denne gruppen finnes det mange unge. Derfor er problemstillingen rundt kombinasjonen graviditet og vaksine blitt et spørsmål.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine sider at de hittil har liten erfaring med vaksinasjon av gravide og ammende. Det er derfor foreløpig ikke aktuelt med en generell anbefaling om vaksinering av gravide. 

Tilgjengelige data tyder ikke på at vaksinasjon er skadelig for den gravide eller fosteret.

Vente to uker

Overlege Preben Aavitsland i FHI opplyser at instituttet anbefaler at kvinner venter to uker etter siste vaksinedose med å bli gravide.

Dette rådet sier FHI er basert på at enkelte kan ha bivirkninger i opptil 1–2 uker etter vaksinasjon.

Dersom en kvinne blir gravid i løpet av vaksinasjonsperioden, og ikke har kjent økt risiko for alvorlig forløp, bør den andre dosen utsettes til etter graviditet. Den andre dosen kan også gis i graviditet etter vurdering av nytte og mulig risiko, står det på FHIs sider.

Strengere regler

Oslo universitetssykehus ber sine ansatte vente ytterligere. Sykehusets retningslinjer er slik:

  • Det anbefales at kvinner unngår å bli gravide i løpet av vaksinasjonsperioden og til og med fire uker etter andre dose (manglende data). Hvis du erkjenner at du er gravid etter at dose 1 er gitt, bør du ikke få dose 2.

– Vi vet ikke hvorfor OUS har valgt strengere råd, sier overlege Preben Aavitsland i FHI. 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.