fbpx Svenske sykepleiere tvinges til å jobbe overtid Hopp til hovedinnhold

Svenske sykepleiere tvinges til å jobbe overtid

Sykepleier som løper og stresser.
SLUTTER: Flere enn normalt slutter i jobben blant svensk helsepersonell etter et tøft år. Foto: Erik M. Sundt

Smittetrykket gjør at sykepleiere på Stockholm-sykehuset Karolinska universitetssykehus blir tvunget til å jobbe overtid.

– Så vidt jeg vet, har dette aldri tidligere skjedd på Karolinska, sier sykehussjef David Konrad til TT.

250 sykepleiere og 140 pleiearbeidere på sykehuset går inn i en turnus der det er pålagt overtidsarbeid fra og med tirsdag.

– Som alle vet, er trykket utrolig stort nå. Så i stedet for at vi som i dag måtte ringe og beordre personell til å jobbe overtid, gjør vi det slik, sier sykehussjefen.

Til sammen må hver sykepleier og pleiearbeider jobbe opp mot 43,8 timer i uka. Legene slipper unna, og jobber som vanlig.

Svenske sykehus mangler helsepersonell

Seks av Sveriges sju universitetssykehus oppgir nå at de mangler helsepersonell. Fremfor alt er mangelen på sykepleiere stor.

Ved alle sykehus blir ansatte bedt om å jobbe overtid, melder Sveriges Radio.

Norrlands universitetssykehus i Umeå er det eneste som sier det ikke trenger å flytte på ansatte mellom avdelinger for å håndtere ekstrabelastningen på grunn av koronapandemien.

Operasjoner utsettes, helsepersonell slutter

Alle sykehus unntatt Örebro oppgir at de har leid inn flere helsearbeidere, og at planlagte operasjoner er utsatte.

På universitetssykehuset Akademiska i Uppsala har 415 sykepleiere, hjelpepleiere og leger sluttet de første ti månedene i år. Det er 72 flere enn på samme tid i fjor.

– Det vi alle er redde for, er at de ansatte faktisk ikke har krefter til å bære belastningen som er i dag, sier HR-sjef Anna Wadenhov ved Akademiska.

Les også:

Slik stoppet de koronasmitten på sykehjemmet

bildet viser virksomhetsleder Doreen Thompson
LETTET OG GLAD: – Vi ble veldig lykkelige forrige uke da vi fikk vite at taktikken vår for å stoppe utbruddet har lyktes, sier den nye virksomhetslederen Doreen Thompson ved Nesoddtunet sykehjem. Foto: Staale Reier Guttormsen

Da Nesoddtunet sykehjem i Viken fikk seks smittede pasienter, ble de ikke-smittede pasientene flyttet til en egen avdeling og 35 ansatte satt i karantene. Nå er smitten stoppet, og ingen pasienter døde.

Doreen Thompson hadde bare vært virksomhetsleder ved Nesoddtunet sykehjem i fem dager da hun fikk koronasmittens utfordringer i fanget i slutten av november.

Det var på en demensavdeling med tolv pasienter at seks av dem ble smittet av koronaviruset.

To ansatte testet også positivt for covid-19 i løpet av perioden som fulgte.

– Vi ble veldig lykkelige forrige uke da vi fikk vite at taktikken vår for å stoppe utbruddet har lyktes, sier Thompson til Sykepleien.

Alle bidro

– Hva var de viktigste grepene dere tok?

– Personalet var godt forberedt. I løpet av høsten fikk de obligatorisk opplæring i smittevernrutiner og ble fortløpende fulgt opp underveis med praktisk opplæring og informasjon fra blant annet fagledere. Positive, dyktige og engasjerte ansatte bidro til å holde hjulene i gang på en faglig og omsorgsfull måte, til tross for utfordringene avdelingen sto i, sier virksomhetslederen.

Også kjøkken, renhold, vaskeri og vaktmestertjeneste var viktige bidragsytere for å kunne ivareta forsvarlig smittevern. Det ble laget egen inngang og garderobeløsning for å separere ansatte som jobbet i isolatet fra resten av huset.

Flyttet de ikke-smittede

– Et annet viktig grep for å hindre smitten i å spre seg var å dele avdelingen og flytte de ikke-smittede beboerne. De seks beboerne som ble satt i karantene i en avstengt del av en annen avdeling, har alle testet negativt etter ti dager i karantene, sier Thompson.

På det meste satt 35 ansatte i karantene. Det gikk hardt utover blant annet den ene sykepleieren på avdelingen, Carina David.

Hun jobbet doble vakter i over en uke, og fikk ikke innvilget velferdspermisjon da barnet skulle begynne i barnehage.

– Det var en stor styrke at ansvarlig sykepleier ikke satt i karantene, siden hun er en kjent person for våre pasienter med demens. Hun og andre sykepleiere fra andre avdelinger var fleksible og villige til å jobbe ekstra og doble vakter når det var behov, sier virksomhetslederen.

Ingen døde

Blant de 6 beboerne som ble smittet, har det ikke vært noen dødsfall.

– Er de helt symptomfrie nå?

– Det er litt varierende, men samtlige er heldigvis i bedring, sier Thompson.

– Hvordan taklet pasientene å bli flyttet på?

– Det gikk hovedsakelig greit. Flyttingen var godt planlagt og foregikk i rolige former med en og en beboer. Begge avdelingene ligger på bakkeplan så man gikk rett ut fra den ene avdelingen og inn på den andre uten å gå gjennom resten av sykehjemmet. Flyttingen tok noen timer.

– Ble noen ekstra forvirret?

– Erfarne pleiemedarbeidere, hjelpepleiere og sykepleiere sto for flyttingen. De brukte god tid og opptrådte rolig. Engstelige beboere ble forklart hva som skulle skje så ofte det var nødvendig.

Må vente i tre uker etter smitte

Per i dag har de ingen ansatte i karantene. Den siste gikk ut av karantene lørdag 12. desember.

– Er pasientene flyttet tilbake til avdelingen sin?

– De flytter tilbake onsdag 16. desember. I samarbeid med kriseledelsen i kommunen, hvor også kommuneoverlegen sitter, har det blitt bestemt at vi venter i tre uker etter at siste beboer fikk påvist covid-19 før de ikke-smittede beboerne flytter tilbake. Dette gjøres for å være på den sikre siden, så ingen av beboerne som var smittet med korona, lenger skal være smittsomme, sier Thompson.