fbpx Over én million hurtigtester sendes til landets kommuner Hopp til hovedinnhold

Over én million hurtigtester sendes til landets kommuner

Hurtigtest korona
HURTIGTEST: Nå sendes hurtigtester ut i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Over en million covid-19-hurtigtester sendes nå til landets kommuner, opplyser Helsedirektoratet. Testene vil bli fordelt etter kommunens folketall.

Hurtigtesten viser resultatet etter 15 minutter og skiller seg fra en PCR-test som må sendes til laboratorium for analyse.

Sistnevnte er mest presis for å avdekke covid-19, men en antigen hurtigtest kan brukes når det er behov for raske testsvar.

Kan vinne tid

«Spesielt viktig er dette ved smitteoppklaring i forbindelse med utbrudd. Ved positivt svar på hurtigtest kan man straks sette i gang smittesporing og karantene, og slik vinne tid sammenliknet med bruk av PCR-test», skriver Helsedirektoratet.

I en del tilfeller anbefales PCR-test i tillegg til hurtigtest.

I første omgang anbefales det at antigentestene brukes til å teste personer med symptomer på covid-19 og personer som sannsynligvis er smittet der det tar lang tid å få svar på en laboratorietest.

Nok til én av fem i kommunene

Helsedirektoratet har bestilt i alt 5 millioner hurtigtester og har mottatt en del av disse. Noen kommuner med utbrudd har allerede mottatt tester. I løpet av de nærmeste dagene vil tester sendes ut via de regionale helseforetakene.

Fordelingen vil skje etter innbyggertall slik at hver kommune skal få et antall hurtigtester tilsvarende 20 prosent av kommunens innbyggere.

Ifølge VG har en fransk studie vist at hurtigtestene har lavere treffsikkerhet enn det produsentene oppgir.