fbpx NSF: Ja, vi bør hjelpe svenskene Hopp til hovedinnhold

NSF: Ja, vi bør hjelpe svenskene

Lill Sverresdatter Larsen

– Svenskene står i en prekær smittesituasjon. Jeg mener vi må hjelpe på samme måte som da vi sendte helseteam til Italia og Hellas tidligere i år, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

Ifølge den svenske utgaven av Dagens Medisin er de svenske intensivavdelingene på bristepunktet. Svenske myndigheter vurderer nå om de skal be sine naboland om hjelp.

 – Det vil komme en beslutning fra hälso- och sjukvårdsdirektörerna om en nasjonal eskaleringsplan i løpet av det neste døgnet, sier stabslege på Socialstyrelse, Sten Rubertsson, til Dagens Medisin [for abonnenter].

Ifølge tall fra svenske helsemyndigheter er det registrert 160 nye koronadødsfall i Sverige det siste døgnet. NTB melder at 320 098 svensker har fått påvist koronasmitte, og 7514 dødsfall er koronarelatert.

Sverige er nå oppe i 73 koronadødsfall per 100 000 innbyggere. Det er over ti ganger så mange som Norge, som har seks dødsfall per 100 000 innbyggere.

Positiv til å hjelpe

– Er dette noe NSF er positiv til?

– Ja, absolutt. Svenskene står i en prekær smittesituasjon. Jeg mener vi må hjelpe på samme måte som da vi sendte helseteam til Italia og Hellas tidligere i år, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

– Også norske intensivavdelinger opplever et høyt trykk. Har vi nok personell til at vi kan avlaste svenskene?

– Det må være opp til myndighetene å velge ut hvem de skal sende. Slike team består dessuten ikke utelukkende av intensivsykepleiere, og heller ikke av helsepersonell som jobber som vanlig på intensivavdelinger, sier Larsen.

NSF vil ha nasjonale innsatsteam

Hun forteller videre at å sette sammen slike innsatsteam med helsepersonell, er noe NSF har spilt inn til helsemyndighetene. Sykepleierforbundet vil ha innsatsteam som også kan avlaste nasjonalt.

– Som for eksempel akkurat nå, når enkelte kommuner og sykehjem opplever høyt smittetrykk. Disse teamene kan også hjelpe internasjonalt når det er nødvendig. Tanken er at dette bør være en del av Norges beredskapsplan, uavhengig av koronapandemien, sier hun.

– Hva sier myndighetene?

– De synes det er en god idé. Helsedirektoratet jobber nå videre med dette, sier Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse