Koronahverdag: Med pressen i hælene
– Pressen vil så tett på som mulig. Noen sykepleiere er mer komfortable med slike henvendelser enn andre, forteller fylkesleder Linda Lavik.
Linda Lavik er NSFs fylkesleder i storfylket Viken. Hun skal ivareta 22 500 medlemmer og 670 tillitsvalgte.
Flere utbrudd
I løpet av høsten har det vært lokale utbrudd ved flere kommunale institusjoner.
– Vi har blant annet hatt utbrudd i Bærum, på Lillestrøm og nå sist, på Eidsvoll og Villa Skaar, sier Lavik.
Når et utbrudd meldes, tar det ikke lang tid før pressen står på døren.
– NRK, TV 2, VG, Aftenposten og lokale avisredaksjoner ringer meg. Alle ønsker stort sett det samme: De vil alle ha tak i lokale tillitsvalgte, forteller Lavik.
Hun har forståelse for at å melde om koronautbrudd på helseinstitusjoner, er viktige nyheter. Og hun synes det er bra at pressen dekker det.
– Det er nyheter folk er opptatt av.
Kan bli en ekstra belastning
– Hvilke meldinger får de fra de tillitsvalgte som opplever stort mediekjør?
– Noen liker det og har et godt samarbeid med mediene. Det er gjerne de tillitsvalgte som er frikjøpt og kan jobbe heltid som tillitsvalgte. Men for tillitsvalgte som har vervet på toppen av sin egen fulle stilling som sykepleier, er erfaringene mer blandet. Spesielt på institusjoner som har hatt utbrudd, og hvor trykket fra pressen til tider oppleves invaderende, sier Lavik.
– Hvordan da?
– De føler seg ikke nødvendigvis forberedt på å håndtere pressen. De har påtatt seg et verv som de i utgangspunktet tenkte handlet om å ivareta kollegers rettigheter i forhold til arbeidsmiljø og vilkår. De fleste sykepleierne jobber ekstremt mye, og mange tar doble vakter når et utbrudd skjer. Å håndtere pressen på toppen av alt dette kan bli for mye. Sykepleierne ønsker å prioritere pasienter og pårørende, mens pressen står på dørstokken og skal ha intervjuer.
MEDIETRYKK: Pressen vil så tett på som mulig. Noen sykepleiere er mer komfortable med slike henvendelser enn andre, forteller Linda Lavik.
Vil ha film og bilder
Linda Lavik får mange telefoner fra journalister som vil ha kontakt med sykepleiere på institusjoner med smitte.
– De ber meg om mobilisere tillitsvalgtkorpset mitt. Det virker som om pressen tror at det er et stort apparat av tillitsvalgte på alle institusjoner. Det er det ikke. Som sagt har de fleste påtatt seg vervet ved siden av full jobb.
– Hva sier de tillitsvalgte til deg?
– De blir nedringt av journalister som vil at sykepleierne skal filme og ta bilder av seg selv på vei til jobb, mens de er på jobb, og de vil ha alle detaljer om hvem det var som spredde smitten, og ellers alt om hvordan de jobber. Pressen vil så tett på som mulig. Noen sykepleiere er mer komfortable med slike henvendelser enn andre, forteller Lavik.
Sluttet å svare telefonen
Under utbruddet på Villa Skaar var også mediene på for fullt.
– Alle de store mediehusene reiste opp til Eidsvoll. De sto utenfor Villa Skaar med kamera og fotograferte, mens de ventet på at ansatte gikk fra jobb, for å få intervjuer. Dette er en liten institusjon, og den tillitsvalgte har rett og slett sluttet å ta telefonen når hun ikke gjenkjenner nummeret. Hun jobber ekstremt mye og har behov for å ha fri, når hun først kan gå fra jobben.
Likevel har tillitsvalgte og medlemmer opplevd at journalister tar bilder når de forlater jobben uten å spørre om det er greit.
– Flere medlemmer har formidlet at det mest utfordrende ikke vært jobben i seg selv, men journalister og folk i nærmiljøet. Å oppleve at naboer og andre går omveier for å ikke gå forbi deg, eller du hører de snakker om deg og arbeidsplassen din bak din rygg mens du handler, er belastende.
Stor interesse for sykepleie
Lavik legger til at det også er positive sider ved medieoppmerksomheten.
– Jeg får også tilbakemeldinger fra tillitsvalgte som mener pandemien har gitt sykepleierne anledning til å fortelle om yrket sitt, og få vist frem alt de gjør. Interessen for sykepleie har kanskje aldri vært større enn etter koronautbruddet. Det er positivt. Vi har virkelig fått muligheten til å vise oss frem, sier hun.
Men Lavik har også opplevd at pressen har bommet noen ganger.
– De har blant annet vist bilder av feil institusjon og feil bygninger mens de slår stort opp at «her er et smitte». Journalistene vil ha dramaturgi, men det blir jo litt tragikomisk når det blir helt feil, sier hun.
0 Kommentarer