35 000 kroner i risikotillegg: – Tromsø er en foregangskommune
Sykepleiere ved legevakten i Tromsø kan glede seg over et risikotillegg på 35 000 kroner i året. – I tillegg får de et koronatillegg på 1000 kroner per vakt så lenge pandemien varer, sier hovedtillitsvalgt, Daniel Brox.
NSFs hovedtillitsvalgt i Tromsø kommune, Daniel Brox, er svært fornøyd med at kommunen åpner lommeboka og sørger for at sykepleiere som jobber på Tromsø legevakt får risikotillegg.
– Jeg håper også at de ekstra pengene vil hjelpe på rekrutteringen, og gjøre det lettere å beholde de sykepleierne legevakten allerede har, sier Brox til Sykepleien.
Fikk først nei
Saken om risikotillegg begynte i mars.
– NSF sendte inn et krav om et generelt risikotillegg for sykepleierne. Vi viste til forskning som dokumenterer at sykepleiere på legevakt er mer risikoutsatte enn andre grupper, sier Brox.
– Hvordan da?
– På legevakten får de inn alt: De må håndtere pårørende i krise, psykotiske pasienter som må utredes før de eventuelt bringes videre til sykehus, eller håndtere personer som blir brakt inn av politiet for å ta promilletest. Sykepleierne står i frontlinjen. Det er godt dokumentert at de har økt risiko for å bli utsatt for både smitte, vold og trakassering.
Kommunen sa først nei til kravet. Beskjeden var et dette hørte hjemme under de lokale lønnsforhandlingene.
– Men nå ble jo ikke årets lønnsoppgjør helt som planlagt, sier Brox.
35 000 i risikotillegg, og 1000 kroner per vakt
Kommunen innkalte derfor NSF til et forhandlingsmøte.
– Resultatet ble at alle fast ansatte sykepleiere på legevakten nå får et generelt tillegg på 35 000 kroner i året. I tillegg får sykepleierne på luftveisklinikken og legevakten et koronatillegg på 1000 kroner per vakt. Koronatillegget skal vare så lenge pandemien varer, sier han.
– Men er det ikke også andre sykepleiergrupper som da burde få risikotillegg? For eksempel sykepleiere som jobber på demensavdelinger?
– Absolutt. Jeg håper at sykepleiere som jobber på alle typer skjermede enheter skal få en liknende avtale, sier Brox.
Når det gjelder koronatillegget på 1000 kroner, kan det i perioder også gjelde sykepleiere og andre helsearbeidere som jobber andre steder.
– Dersom det blir en lokal oppblomstring av covid-19 ved en enhet eller institusjon i Tromsø kommune, kan sykepleierne få 1000 kroner ekstra per vakt, sier han.
Dersom det oppstår et lokalt utbrudd på for eksempel et sykehjem, er det ifølge Brox lederen på sykehjemmet som avgjør om koronatillegget skal gjelde.
– Per i dag får for eksempel sykepleiere ved Sør-Tromsøya sykehjem koronatillegget så lenge det lokale utbruddet varer. Det gjør også de ansatte ved pandemiklinikken der de russiske sjømennene er satt i karantene, sier han.
– Flytt til Tromsø
Daniel Brox forteller at seks sykepleier har sluttet i jobben ved legevakten i Tromsø bare i år.
– Å rekruttere og beholde sykepleiere er en utfordring. Det virker som om kommunen har skjønt dette. Med et risikotillegg på 35 000 kroner håper både NSF og Tromsø kommune at det vil gi flere søkere, og gjøre det enklere å beholde sykepleierne som allerede jobber på legevakten, sier han.
– Er det spesielt at sykepleiere på legevakt får risikotillegg?
– Ja. Jeg har i hvert fall ikke hørt om andre kommuner som har en slik ordning. Det er bra at Tromsø kan være en foregangskommune, sier han.
Brox håper de ekstra kronene vil tiltrekke seg sykepleiere fra kommuner som ikke er like rause som Tromsø.
– Min oppfordring er klar: Flytt til Tromsø. Her har vi både hjerterom og husrom.
0 Kommentarer