fbpx Østfold: – Arbeidsgivere bruker deltid for å gjøre driften billigere Hopp til hovedinnhold

Østfold: – Arbeidsgivere bruker deltid for å gjøre driften billigere

Karen Brasetvik

I Østfold jobber mer enn femti prosent av sykepleiere i turnus deltid. Det er ikke godt nok, mener fylkesleder Karen Brasetvik.

De siste årene har NSFs fylkesleder i Østfold hentet inn heltidstall for fylkets kommuner og sykehus.

– Selv om det er bedring i noen kommuner, er det fortsatt et stort problem at kommunene i Østfold har en altfor høy deltidsandel når det gjelder sykepleiere som jobber i turnus, sier Brasetvik. (Se tabell under.)

Halvparten har en deltidsprosent på over 50

Av Østfolds 12 kommuner er det fem kommuner som har en deltidsprosent på over 50 når det gjelder sykepleiere i turnus. To kommuner har ikke levert inn tall, så der er deltidsprosenten usikker.

Fylkeslederen i Østfold hevder at en stor del av deltiden blant sykepleiere i turnus er ufrivillig.

– Når vi spør nyutdannede, sier de fleste at de ønsker seg hel stilling, men blir tilbudt deltidsstillinger med mulighet for å jobbe ekstra.

Det liker Brasetvik dårlig.

– Arbeidsgivere bruker deltid for å gjøre driften billigere. De slipper å betale overtid når de tilkaller deltidsansatte for å fylle vakter. Økonomi kommer foran både pasientsikkerhet og sykepleiernes rettigheter, sier Brasetvik.

Ifølge henne er tariffavtalen klar på at heltid skal være utgangspunktet.

– Men en del arbeidsgivere fortsetter å lyse ut og ansette sykepleiere i deltidsstillinger, sier hun. (se tabell under)

Hun legger til at også politikerne, med Bent Høie i spissen, har gitt klare meldinger om at andelen heltidsstillinger skal økes i helsetjenesten.

– Det er et paradoks når vi vet at sykepleiermangelen er prekær. Likevel fortsetter arbeidsgiver å lyse ut deltidsstillinger. På den måten får vi ikke tatt ut reserven i arbeidsstyrken som sykepleierne utgjør. Vi fortsetter å utdanne to sykepleiere per årsverk. Det er sløsing med verdifull kompetanse, sier hun.

Skryter av Sarpsborg

Men alt er ikke helsvart.

– Mens Fredrikstad, som har et tiårig heltidsprosjekt som de har fått mye skryt for, ikke har slått ut positivt på statistikken, så har Sarpsborg lykkes bedre. Det er godt å se.

I tillegg er det en del av de små kommunene som har positiv statistikk når det gjelder heltid for sykepleiere i turnus.

– Problemet er at her er tallene så små, at få stillinger kan gi store utslag, sier Brasetvik.

Sykehuset Østfold og NSF teller ulikt

Ved Sykehuset Østfold er det kun 40 prosent av sykepleierne som går i turnus, som har hel stilling.

– Det er ikke godt nok. Når de i tillegg nå går til rettssak mot sykepleiere som ønsker hel stilling, svekker det omdømmet til Sykehuset Østfold som arbeidsgiver. Hvem vil jobbe for en arbeidsgiver som saksøker deg om du krever din rett, spør fylkeslederen retorisk.

Men Sykehuset Østfold er ikke nødvendigvis enig med fylkeslederens fremstilling.

– Sykehuset og NSF teller ulikt. Det skyldes at vi henter ut tall for sykepleiere som går i turnus, mens sykehuset ser på deltid for alle ansatte sykepleiere, forklarer Brasetvik.

– Hvorfor gjør dere det?

– Fordi det er nettopp turnusarbeidernes arbeidstid som er under press. Det er også her det er mest deltid, dels fordi mange ikke klarer å jobbe heltid på grunn av høy vakt- og arbeidsbelastning, og dels fordi det er deltidsarbeid mange får tilbud om, sier hun.

Mener kriteriene for heltid må endres

Fylkeslederen står nå midt i en sak hvor fire spesialsykepleiere ved Sykehuset Østfold er saksøkt av arbeidsgiver fordi de krevde fortrinnsrett til hel stilling da arbeidsgiver utlyste en ny stilling ved nyfødtintensiven hvor de jobber.

Sykepleierne har imidlertid fått tilbud om 100 prosent stilling, dersom de jobber i en såkalt bemanningspool.

– Dette er løsninger som flere arbeidsgivere har begynt med, men som gjør at sykepleierne heller velger å fortsette å jobbe deltid, sier Brasetvik og forklarer nærmere:

– Dersom du er en sykepleier med spesialisering i intensivsykepleie, barnesykepleie eller kreft, ja, så er det det du ønsker å jobbe med. Det er fagområdet du føler deg trygg på. Skal du så jobbe 20 prosent på gastrokirurgisk avdeling, eller hjerteavdelingen, kan det fort føles utrygt. Mange velger da heller å jobbe deltid og ta ekstravakter.

– Så hvordan kan dette endres?

– Premissene for å få heltid må endres. Sykepleierne må tilbys hele stillinger innenfor fagområdet de har sin kompetanse og få jobbe hele sin stilling på den avdelingen de hører til. Koronapandemien har også vist hvor viktig det er å jobbe på én plass av smittevernhensyn, sier Brasetvik.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse