fbpx Flere fikk fødselsdepresjon under koronapandemien Hopp til hovedinnhold

Flere fikk fødselsdepresjon under koronapandemien

Helsetjenesten ser en stor økning i fødselsdepresjon i mars og april. Samtidig var det flere steder innført kort liggetid etter fødsel som smittetiltak.

Jordmorforbundet synes ikke det er overraskende dersom økningen i fødselsdepresjonsdiagnoser skyldes korona.

– Kort liggetid etter fødsel er flere steder innført som smitteverntiltak, og kun tre av ti får hjemmebesøk av jordmor etter fødsel før tre dager er gått etter hjemkomst, slik som de har krav på, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet NSF til NRK.

Spesiell situasjon for partner

Situasjonen for nybakte foreldre har vært spesiell i koronatiden. Det har vært ulike regler om partner kan være med på sykehuset eller ikke.

– Det kan være mange forskjellige grunner, og vi vet ikke hundre prosent hva økningen kommer av, men vi vet at nybakte mødre og gravide er ekstra sårbare i krisetider. Det er godt dokumentert fra før, sier Malin Eberhard-Gran, professor i medisin ved Regionssenter for barn og unges psykiske helse.

Hun er i styret til Landsforeningen 1001 Dager, som jobber med å forebygge fødselsdepresjon.

Totalt fødte nesten 9000 kvinner i mars og april i år.

Flere opplever fødselsdepresjon

Tallene som NRK har hentet inn, viser en økning i primærtjenesten på 20 prosent, fra 649 til 777, sammenliknet med i fjor. I primærhelsetjenesten er det ingen diagnosekode for fødselsdepresjon. Derfor er det hentet tall som kombinerer diagnosekoder knyttet til depresjon og svangerskap.

I spesialhelsetjenesten ble det registrert 20 pasienter med diagnosen fødselsdepresjon i mars og april i fjor, mot 35 i mars og april i år. Merk at den samme kvinnen ha blitt registrert i både spesialist- og primærhelsetjenesten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse