fbpx Høyest opptakskrav i Tromsø Hopp til hovedinnhold

Høyest opptakskrav i Tromsø

Tromsø sentrum
HØYE KRAV: For å studere sykepleie i Tromsø, kreves det 56,6 konkurransepoeng ved hovedopptaket i år. Det er høyest i landet. Studiet har derimot en stor kvote for søkere med nordnorsk tilknytning der kravene er noe lavere. Foto: Mostphotos

Tallene fra Samordna opptak 2020 ble nylig offentliggjort. Her kan du se hvilke studiesteder som har de høyeste opptakskravene i år.

I disse dager får 7600 søkere tilbud om studieplass på en sykepleierutdanning i Norge.

Selv om det legges rundt 400 flere plasser på bordet sammenliknet med fjoråret, er det mange som ikke kommer gjennom nåløyet. Sykepleie er et svært populært studie, og antallet søkere har økt med nærmere seks prosent sammenliknet med i fjor.

Tøffest i Tromsø

I år som i fjor er det sykepleierstudiet i Tromsø som har de høyeste poengkravene til nye studenter. Her må du nå ha 56,6 konkurransepoeng for å komme inn på hovedopptaket ifølge tall fra Samordna opptak.

Dette gjelder dog kun søkere som ikke faller inn under studiets kvote for personer med nordnorsk tilknytning, en kvote som er satt til 80 prosent for helsefaglige profesjonsstudier. Opptakskravene for ordinær nordnorsk kvote er i år 49,6 konkurransepoeng.

LES OGSÅ: Over 400 flere studieplasser på sykepleierutdanningen

Studiet hører inn under Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, og det gjør også sykepleierstudiet i Hammerfest, som befinner seg i andre enden av listen. Her kreves det i år kun 39,5 konkurransepoeng for å sikre seg plass.

I tabellen nedenfor kan du se opptakskravene for de ulike studiestedene rundt om i landet, og også hvor mange som er satt på venteliste etter hovedopptaket.

Artikkelen fortsetter under tabellen.


 

Rekordmange søkere

Totalt får snaut 108 000 søkere tilbud om studieplass ved årets hovedopptak i Samorda opptak. 

Dette utgjør en økning på 8,7 prosent fra i fjor, og siden det er langt flere som søker, har den prosentvise andelen søkere som får tilbud, gått noe ned.

Av de kvalifiserte søkerne har 79,6 prosent fått tilbud om studieplass i 2020. Til sammenlikning var prosentandelen i 2019 på 82,1.

LES OGSÅ: Vanskeligere å komme inn på sykepleierstudiet

– Det er rekordmange søkere i årets opptak.

Det bekrefter Terje Mørland, avdelingsdirektør for utdanningstjenester i Unit (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning) via en pressemelding.

Totalt har rundt 150 000 søkt om studieplass gjennom Samordna opptak i år. Ifølge Mørland bidrar søkermengden til hardere konkurranse på mange områder.

– Samtidig tilbyr lærestedene stadig flere studieplasser og aldri før har så mange fått tilbud om studieplass.

Koronaeffekt

Direktør i Unit, Roar Olsen, mener koronakrisen kan ha hatt en effekt på det rekordhøye antallet søkere i år.

– Mye av økningen kan nok knyttes til situasjonen med koronavirus, som skaper usikkerhet i arbeidsmarkedet og rundt mulighetene for å studere i utlandet, kommenterte Olsen allerede i april, da søkertallene først ble presentert.

Mer overbooking

I 2019 svarte 65,4 prosent av søkerne ja til tilbudet de hadde fått om studieplass, mens 57,1 prosent ble registrert som møtt ved studiestart.

Siden frafallet er såpass stort, gir utdanningsinstitusjonen gjerne tilbud til langt flere enn de har kapasitet til å ta inn. Denne formen for overbooking har ifølge Samordna opptak økt fra 69,1 prosent i fjor til 77,1 prosent i år.

Studiene med flest søkere

Dette er utdanningsområdene som flest søkere hadde som førstevalg i 2020. Planlagt antall studieplasser innenfor området er i parentes.

  • Økonomi, administrasjon, ledelse: 19 381 (8071)
  • Samfunnsfag, psykologi: 19 294 (6349)
  • Helsefag – sykepleie: 13 563 (5150)
  • Juridiske fag, rettsvitenskap, politiutdanning: 7642 (1893)
  • Informasjonsteknologi og informatikk: 7136 (2518)
  • Språk, litteratur: 5618 (3210)
  • Teknologi – sivilingeniør: 5411 (2451)
  • Teknologi – ingeniør: 5401 (3585)
  • Historie, religion, idéfag, filosofi, arkeologi: 4558 (3244)
  • Mediefag, journalist, bokbransjefag, bibliotekar, film og TV: 4523 (3244)
Kilde: Samordna opptak, Kunnskapsdepartementet
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.