fbpx Studie: Kvinner får for dårlig informasjon om mammografi Hopp til hovedinnhold

Studie: Kvinner får for dårlig informasjon om mammografi

Rosa brystkreftsløyfe som holdes i hender
OVERBEHANDLING: Det er særlig informasjon vedrørende risiko for falsk positive testresultater, overdiagnostikk og overbehandling vært underkommunisert, ifølge Bjørn Hofmann. Foto: Colourbox

Det norske mammografiprogrammet gir ikke tilstrekkelig informasjon til at kvinner kan ta informerte og selvstendige valg, ifølge ny studie.

Studien tar for seg informasjonsmateriell fra 1996, 2003, 2009 og 2017 og er gjort av Bjørn Hofmann, professor i medisinsk filosofi og etikk ved NTNU i Gjøvik og ved Universitetet i Oslo.

Har blitt bedre

Hofmann konkluderer med at programmet har forbedret sin informasjon vesentlig siden 1996, men likevel fortsatt ikke gir tilstrekkelig informasjon.

– Det mangler blant annet relevant estimat for ulempene, særlig om overdiagnostikk. Videre dyttes de inviterte gjennom forhåndsavtaler, som gjør at informasjonsbrevene kan oppfattes som innkallinger, sier Hofmann.

Falske resultater underkommunisert

Han sier programmet er blitt kritisert for å overselge nytte og for å ikke gi balansert informasjon tilpasset målgruppen.

– Særlig har informasjon vedrørende risiko for falsk positive testresultater, overdiagnostikk og overbehandling vært underkommunisert, sier Hofmann i en pressemelding.

Studien er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.