fbpx Dopingtiltalt sykepleier mistet autorisasjonen Hopp til hovedinnhold

Dopingtiltalt sykepleier mistet autorisasjonen

En sykepleier tatt for kjøp og bruk av dopingmidler og oppbevaring på arbeidsplassen, fikk autorisasjonen tilbakekalt av Statens helsetilsyn.

Under ransakelse i en sykepleiers garderobeskap på arbeidsplassen fant politiet dopingmidler og brukerutstyr. Sykepleieren ble siktet for oppbevaring, bruk, og for å ha bestilt fra utlandet, eller medvirket til å bestille, en større mengde dopingmidler (anabole steroider).

Ulike beviskrav

Statens helsetilsyn la vekt på at sykepleieren oppbevarte dopingmidler på arbeidsplassen og at det dreide seg om gjentatte kjøp. Autorisasjonen ble tilbakekalt, til tross for at straffesaken ikke er avgjort i rettsvesenet.

Helsetilsynet begrunner det med at beviskravene i tilsynssaker ikke er like strenge som beviskravene for å kunne idømme straff etter straffelovens bestemmelser.

«Vi understreker at straff og administrative reaksjoner er to uavhengige systemer med ulike formål, vurderingstema, skyldkrav og bevisregler. Utfallet av en straffesak er derfor ikke avgjørende for vår vurdering», skriver Helsetilsynet i vedtaket.

Påstand om knebehandling ble ikke tillagt vekt

Bruk av dopingmidler kan blant føre til psykiske endringer som økt aggresjon, raske humørsvingninger og redusert egenkontroll som igjen kan få alvorlige konsekvenser som blant annet økt voldsbruk overfor nære eller andre som er i tilknytning til brukerne.

Helsetilsynet skriver videre i vedtaket:

«Din forklaring om at dopingmidlene var ment til behandling av et kne, tillegges ikke vekt. Du visste at dopingmidlene var ulovlige, og vi ser alvorlig på at du, istedenfor å oppsøke helsehjelp, valgte å kjøpe ulovlige dopingmidler. Vi legger heller ikke vekt på din påstand om at du ikke har brukt dopingmidler mens du har vært i arbeid. Ved å oppbevare dopingmidler på arbeidsplassen har du begått et tillitsbrudd mot din arbeidsgiver. Den allmenne tillit til deg er i tillegg svekket da det er de objektive forhold som er avgjørende i denne vurderingen. Kjøp, oppbevaring og bruk av dopingmidler representerer et avvik fra hva som er forventet atferd av et autorisert helsepersonell, og tilliten til deg er som følge av dette redusert i betydelig grad.

Vi har kommet til at du ved kjøp, oppbevaring og bruk av dopingmidler har utvist en atferd som er uforenlig med yrkesutøvelse som sykepleier jf. helsepersonelloven § 57 første ledd.»

Kilde: Statens helsetilsyn

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse