fbpx Tilbyr ekstra kurs for å få flere meldinger om avvik Hopp til hovedinnhold

Tilbyr ekstra kurs for å få flere meldinger om avvik

Hjemmetjenesten fungerer ikke som den skal, skrev de anonyme varslerne. Ledelsen svarte med full gjennomgang og invitasjon til nye kurs i avviksmelding.

Halden kommune er bare et av flere steder man har funnet misforhold mellom avviksmeldinger og påståtte svakheter ved helsetjenestene. Tre sykepleiere varslet nylig om en rekke forhold de mente var kritikkverdige i hjemmetjenesten. Lav bemanning og høyt sykefravær var viktige sider. Varselet ble sendt uten at fagforeningen var involvert.

Det var Halden Arbeiderblad som først skrev om saken.

Ledelsen satte så i gang en undersøkelse av meldinger og journaler for å se om de kjente igjen det som ble beskrevet i varselet. De fant ikke noe samsvar i avviksmeldingene.

– Vi har en antakelse om at det er få som melder avvik, sier kommunalsjef Veronica Aam til Sykepleien.

Nå har kommunen satt av tre dager for å gi de ansatte i hjemmetjenesten en ny runde med opplæring i avviksmelding.

– Vi må forsikre oss om at alle har tilgang, at systemet er lett å bruke og at alle får tid til å bruke det når det trengs, sier Aam.

Elektronisk

Kommunalsjefen understreker at de også til vanlig jobber systematisk med avviksmeldinger. En av fagrådgiverne har fått avviksmeldinger som hovedområde. Elektronisk avviksmelding ble innført for snaut to år siden.

 Er det problem at folk ikke melder på riktig måte?

– Nei. Og er det noen mangler, kan vi gå tilbake til den som har meldt avviket og spørre. Det viktigste er at de gjør det.

– Vi vil i hvert fall ikke være i en situasjon der det er underrapportering, sier Aam.

Årlig kursing

Heller ikke Sykehjemsetaten i Oslo ønsker å gå glipp av avviksmeldinger de burde hatt. Etaten er landets største i sitt slag, med rundt 10 000 medarbeidere i pleie- og omsorgstjenesten.

– Å melde avvik er noe vi oppfordrer og oppmuntrer til, sier Anne-Kristin Bjåen, som er direktør for kvalitet og utvikling.

Hun forteller at de har gode rutiner og prosedyrer for å følge opp avviksmeldingene, og at dette er noe de går gjennom hvert år. Ansatte blir også kurset i avviksmelding årlig. Bjåen forteller at det hender de ber om presiseringer fra den som har meldt avviket.

– Meldingen kan for eksempel ha en uttrykksmåte eller setningsbygning som gjør hendelsesforløpet uklart, sier hun.

Kunnskap

Ingeborg Ulvund ved Høgskolen i Molde (HiM) har forsket på avviksmelding. I en undersøkelse hun bidro til i 2016 om jordmødre og psykiatriske sykepleiere, går det blant annet frem at kunnskap spiller en rolle når man velger å melde eller ikke melde om avvik.

– Det kan hende det ikke er god nok opplæring i hvordan det gjøres. Kunnskapen om hva som skal meldes, kan også være mangelfull.

– Noen kan også oppleve at det vil ta mye tid, og at dette er noe som er mindre vesentlig enn oppgavene de egentlig skal foreta seg, sier Ingeborg Ulvund.

I etterkant av varselet fra Halden, har Halden Arbeiderblad (HA) intervjuet tre pleiemedarbeidere i hjemmesykepleien. Alle sier at de er glade i jobben sin. En av dem snakker om tid.

– Det er dårlig tid til å skrive avvik, fordi arbeidslistene er fullpakket, sier hun til HA.

Ifølge Ingeborg Ulvund viser internasjonal forskning at bemanningssammensetningen har betydning for hvor mange avviksmeldinger som kommer inn.

Mangelfull praksis vanskelig å varsle

I undersøkelsen fra HiM går det også frem at forhold rundt pasienten var den viktigste grunnen til at det ble meldt avvik.

– Alle oppfattet seg som pasientens talsmann, sier Ingeborg Ulvund. 

Blant dem som deltok i undersøkelsen, var det flere som etterlyste mer fokus på forhold rundt uetisk eller mangelfull praksis. 

– En grunn kan være at meldesystemet ikke var godt nok egnet for denne type avvik, en annen at det er vanskelig å vurdere hvor grensene går. Hvor alvorlig skal det være før det regnes som et avvik? spør Ulvund.

Ulik kultur

Kunnskap, språk, tid og tekniske løsninger er bare noen av hindrene for å melde avvik. En gjennomgang av 10 000 meldinger fra Oslos sykehjem, presentert i Dagbladet i sommer, viser at det er stor variasjon fra sted til sted. Mens ett sykehjem hadde 13 avvik i løpet av seks måneder, hadde et annet 275.

Med forbehold om at sykehjemmene er vanskelige å sammenlikne på grunn av stor variasjon i antallet beboere, peker Anne-Kristin Bjåen på én viktig forutsetning:

– Jeg tror det er litt ulik tradisjon rundt på de forskjellige tjenestestedene. De har nok ulikt fokus på avvik.

De fleste avviksmeldingene fra Oslos sykehjem handler om legemiddelhåndtering. Mange dreier seg også om vold og trusler.

– Alle avvik skal meldes. Målet er best mulig pasientbehandling.

Fakta
Noen viktige faktorer for melding av avvik
  • Kultur på arbeidsplassen
  • Visshet om at man ikke blir sett på som angiver
  • – at man ikke blir straffet
  • – at meldingen blir fulgt opp av ledelsen

Bemanning

Et spørsmål er om lav bemanning i seg selv kan være vanskelig som tema for en avviksmelding.

Anne-Kristin Bjåen ved Sykehjemsetaten i Oslo er usikker på om det finnes en viss type avvik som ikke blir rapportert fordi de er vanskeligere å beskrive eller måle, enn de som for eksempel er rene medisinske feil.

– Jeg kan ikke si noe om underrapportering, sier hun.

– Hvis vi finner avvik som går igjen, må vi gå inn og se på forhold som ligger bak.

 Kan det være vanskelig å varsle om problemer som er knyttet til systemsvikt, for eksempel at det er få folk på jobb?

– Jeg tror ikke at den ansatte skal tenke systemsvikt. Det vil fanges opp når vi går over avvikene.

– Uansett er det er bedre å melde avvik en gang for mye enn en gang for lite. Vi har en forventning om at det rapporteres om uønskede hendelser. Man har også en plikt til det som ansatt.

Fakta
Avvik

Avvik er mangel på oppfyllelse av krav i lov eller forskrift, eller krav uttrykt i kommunens eller Sykehjemsetatens/institusjonens egne prosedyrer og bestemmelser. Uønsket hendelse, uhell/nesten-uhell skal også meldes som avvik.

Definisjon fra Sykehjemsetaten i Oslo

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse