fbpx Terje Søviknes (Frp) blir ny folkehelseminister Hopp til hovedinnhold

Terje Søviknes (Frp) blir ny folkehelseminister

Portrett av Terje Søviknes (Frp)
NY STATSRÅD: Nestleder i Fremskrittspartiet, Terje Søviknes, overtar posten som folkehelseminister. Foto: NTB Scanpix, Lise Åserud

Terje Søviknes gjør comeback i regjeringen og overtar Sylvi Listhaugs post som eldre- og folkehelseminister. Listhaug blir ny olje- og energiminister.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde under ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag formiddag.

– Som dere ser, er det ikke helt nye fjes, men det er gjort to endringer i statsråd, sa statsminister Erna Solberg (H) til pressen etter statsrådet.

Hun kom ut på Slottsplassen sammen med de to Frp-nestlederne, som begge har fått nye jobber.

Tok til orde for sydenturer

Sist gang det var endringer i regjeringen var 3. mai i år. Det var da Listhaug (Frp) kom inn igjen i regjeringen, denne gang som eldre- og folkehelseminister, og Åse Michaelsen trådte dermed ut av regjeringen.

Ifølge VG sa Erna Solberg onsdag at hun var fornøyd med å ha Terje Søviknes tilbake i regjeringen.

– Han har jobbet for godt med eldreomsorg i Os. Dette er nyttige erfaringer han kan ta med seg i regjeringen. Han har hatt et sterkt engasjement for eldreosorg og et godt liv for eldre, sa Solberg.

Statsministeren trakk frem dette fra Søviknes' karriere som Frp-ordfører i Os:

– Jeg husker han tok til orde for sydenturer for eldre. Dette viser et engasjement for enkeltpersoner. Jeg kjenner ham som er hardt arbeidende politiker, sa Solberg.

Tema tirsdag

Endringer i regjeringen var senest et tema tirsdag, da Solberg inviterte pressen til sin tradisjonelle oppsummering før jul.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å være med videre, sa Solberg.

Under pressekonferansen ble det mye oppmerksomhet omkring Solbergs mannskap, både i eget parti og i regjeringen.

Sliter på meningsmålingene

Dagsavisens «karakterbok » over statsrådene var blant det som ble tatt opp. Solberg sa at hun mener karakteren 1 til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ni andre statsråder er «dønn ufortjent».

Hun syntes heller ikke karakterboken tyder på regjeringsslitasje etter over seks år ved makten.

Men på meningsmålingene sliter Solberg og hennes mannskap tungt. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregrensen, og de fire regjeringspartiene har samlet nok oppslutning til bare omkring 58–59 mandater, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsnittsmålinger.

Luftambulansekrisen: Sykepleier har fått nok og ber om permisjon

Et Beech B250 ambulansefly fra Babcock.
UTE AV DRIFT: Grunnet tekniske problemer har fem av Beech B250 ambulanseflyene til Babcock blitt satt på bakken. Utfordringene i beredskapen har ført til at en sykepleier nå søker permisjon fra tjenesten. Foto: NTB Scanpix, Bsaa

Beredskapskrisen i Luftambulansetjenesten har gjort at sykepleier Eija Välikangas nå søker permisjon etter 15 år i tjenesten. Samtidig lover helseminister Høie nye strakstiltak.

– Nå har det blitt for mye usikkerhet for mitt vedkommende. Jeg føler at jeg må gamble med sikkerheten.

Det sier sykepleier Eija Välikangas til avisa Nordlys.

Välikangas søker permisjon etter å ha jobbet 15 år for Luftambulansetjenesten. Nyheten kommer bare to dager etter at en flylege valgte å si opp sin stilling etter tre år.

Mye kritikk

1. juli i år overtok selskapet Babcock driften av Luftambulansetjenesten etter en anbudsrunde. Siden den gang har selskapet møtt mye kritikk for sin håndtering av beredskapen, og situasjonen tilspisset seg kraftig i desember etter at fem av Babcocks ambulansefly ble satt på bakken grunnet tekniske problemer.

Vi er et crew og vi stoler på hverandre, men det viser seg at vi ikke kan stole på neste ledd.

Eija Välikangas, sykepleier

Välikangas forteller til Nordlys at jobben som sykepleier i et ambulansefly er som å være flyvertinne med ansvar for flysikkerhet, i tillegg til å ha ansvaret for pasienten.

– Vi er et crew, og vi stoler på hverandre, men det viser seg at vi ikke kan stole på neste ledd. Vi må kunne stole hundre prosent på at det tekniske fungerer, sier Välikangas, som har base i Kirkenes.

NSF-leder ikke overrasket

Leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, er ikke overrasket over Välikangas’ avgjørelse.

Vi er redd for at tjenesten faller sammen.

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

– Jeg tenker at dette er den første, men vi vet om flere som vurderer sine stillinger – og ektefeller som er bekymret for sine partnere, sier Larsen til Nordlys.

– Vi er redd for at tjenesten faller sammen.

Høie misfornøyd med Babcock

Situasjonen i Luftambulansetjenesten har satt helse- og omsorgsminister Bent Høie under sterkt press. Blant annet har SV truet med mistillitsforslag dersom det ikke blir ryddet opp.

På en pressekonferanse onsdag lovet Høie å sette inn ekstra tiltak for å komme krisen i møte.

Han sa da at han verken var fornøyd med den forrige eller nåværende leverandøren av tjenesten, men påpekte at det de siste par ukene var satt inn betydelige ekstra ressurser for å imøtekomme situasjonen.

– Vi ser heldigvis at de ekstra tiltakene har virket, men det er en slitsom situasjon som skaper usikkerhet, sa Høie.

Lover ekstra tiltak

På pressekonferansen presenterte han derfor noen nye ekstratiltak for vinteren.

Blant annet vil Babcock stille med et ekstra dagfly stasjoner i Alta frem til påske. Det er også bestemt at Forsvarets helikopter i Kirkenes blir stående frem til 15. januar, og ikke kun til nyttår som opprinnelig planlagt.

Helse Nord skal også vurdere behovet for å ha et permanent helikopter stasjonert i Kirkenes.

– Jeg vil gi også helseregionen i oppdrag å plassere et ekstra jetfly i Tromsø gjennom vinteren. Det kan ta lengre oppdrag, ikke minst til Svalbard, sa Høie.

Bekymring fra sykepleiere

Helseministeren fortalte også om bekymringer han hadde fått presentert fra flysykepleiere i et møte forrige uke. De skal ha opplevd det som et stort problem at de nå ikke lenger kan høre kommunikasjonen mellom pilot og bakken, noe som skapte større usikkerhet og dårligere kommunikasjon.

Jeg håper summen av disse tiltakene vil bidra til at vi gradvis kan bygge opp igjen tilliten til denne viktige tjenesten.

Bent Høie, helse- og omsorgsminister

– Dette var ikke en del av anbudet, men nå vil Luftambulansen bestille en løsning som inkorporerer dette behovet, lovet Høie.

Ministeren lovet også at Luftambulansen skulle få på plass en avtale med andre nordiske lang for å sikre rask mobilisering av ekstra ressurser fra nabolandene ved behov.

– Jeg håper summen av disse tiltakene vil bidra til at vi gradvis kan bygge opp igjen tilliten til denne viktige tjenesten.

Kontrollkomiteen krever svar

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité krever nå, ifølge NTB, svar fra Høie om anbudsprosessen og operatørbyttet.

– Det er krise i ambulanseflytjenesten. Situasjonen er alvorlig, sier nestleder Nils T. Bjørke (Sp) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til NTB.

Bjørke mener det fremdeles uklart om Helsedepartementet har sørget for en god nok risikovurdering i forbindelse med anbudsprosessen, og komiteen har nå sendt Høie fire spørsmål om luftambulansetjenesten.

Blant annet bes det om svar på om Babcock, som fikk kontrakten, kunne overføre kontrakten om drift til en nytt selskap som «verken hadde organisasjon, ansatte eller godkjenninger ved kontraktsinngåelse».

Kontrollkomiteen vil også ha svar på om Høie står bak sitt svar fra i fjor sommer om at det ikke var noe som tydet på at «Babcock SAA ikke skulle klare å oppfylle forpliktelsen de hadde angitt i sitt tilbud».