fbpx Jæren: Startet ungdomsbedrift i håp om å hjelpe eldre Hopp til hovedinnhold

Jæren: Startet ungdomsbedrift i håp om å hjelpe eldre

STAKK AV MED PREMIER: I Norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter, stakk jentene av med to premier for bedriften Eldregnisten. F.V: Malin Rosnes, Sunniva Muren og Marta Elvira Eidsaa Bjorland. Foto: Thale Heidel Engelsen

Med et ønske om å skape nye og små, men betydningsfulle livsgnister hos de eldre, startet de tre jentene fra Jæren ungdomsbedriften Eldregnisten. 

Jentene fra Tryggheim videregående skole startet bedriften i fjor gjennom valgfaget Entreprenørskap og bedriftsutvikling. 

– Ideen om produktet kom fra egne erfaringer. Vi har alle besteforeldre, og farfaren min har Alzheimers, sier Malin Rosnes (17), som er markedsføringsansvarlig i bedriften.

Dette pratet jentene om sammen. Slik førte deres erfaringer og samtaler til produktet Eldreboksen.

– Vi la merke til at selv om farfaren til Malin ikke alltid husket henne, var han blant annet god på å huske og fullføre gamle ordtak, sier Sunniva Muren (18), daglig leder. 

Og nettopp dette ønsket de å bygge videre på. Eldreboksen består av spørsmålskort der man blant annet blir bedt om å fullføre ordtak og huske sangtitler.

Bedriften Eldregnisten tilbyr også tjenesten Eldretoner, en sangtjeneste som kan benyttes av eldrehjem og liknende. Den er fylt med musikk og sanger tilpasset de eldre.

Bringer frem minner

– Det er en ganske tøff prosess når noen går fra å være en oppegående farfar til å plutselig ikke være det lenger, forteller Muren.

Det hun forteller er basert på erfaringer fra hennes egne familie. En eldre i familien hennes har nylig fått demens, og hans nærmeste pårørende opplevde Eldreboksen som betydningsfull og hjelpsom i en ellers krevende periode.

– De fant hjelp i å kunne ha noe å snakke om når samtalen gikk av sporet, eller når han plutselig ville ut og gå eller stikke av.

På noen av kortene i boksen er det bilder av ulike redskaper med oppgaveteksten «identifiser redskapet». Da den eldre slektningen så et slikt kort, begynte han å snakke om hjemmet sitt.

– Og slik kommer gamle minner frem, sier Muren.

FULLFØR ORDTAKET: Å fullføre ordtak og gjette sangtitler har vært populære utfordringer for de eldre. (Foto: Thale Heidel Engelsen).

Samtaler på tvers av generasjoner

– Vi ønsket å skape en enkel samtalestarter på tvers av generasjoner, som både kan bidra til å utvikle en helt vanlig samtale, men også skape litt konkurranse. Jeg tror det er viktig med litt konkurranseinstinkt av og til, sier økonomiansvarlig Marta Elvira Eidsaa Bjorland (17). 

I researchfasen hentet de mye hjelp fra de eldre i sine egne familier, men også fra sykehjem, hvor de testet en prototype.

– Vi ville jo kvalitetssikre boksen, sjekke om den funket og få tilbakemeldinger fra de ansatte om hva det burde være mer eller mindre av, sier Bjorland, som opplevde det som en ekstra trygghet å kunne teste ut boksen på et sykehjem, og ikke bare på de eldre i familien.

Sitter igjen med mye 

De tre jentene ønsket at Eldreboksen skulle fungere som en ressurs både for institusjoner, sykehjem og omsorgsboliger, men også for ansatte og pårørende. Rosnes opplevde etter hvert med sin farfar at det var vanskelig å vite hva hun kunne snakke med ham om.

– Demente klarer ikke alltid å huske alt, og man kan ikke nødvendigvis få svar på hvordan de har det, sier hun.

Å kunne ta frem boksen og skape samtaler, opplever jentene at er bra for de eldre. Det har de også fått bekreftet fra Stavanger demensforening og ulike institusjoner som har brukt boksen.

– Vi ville skape noe som kunne få andre til å føle seg bra og bidra til samtaler. Vi sitter igjen med noe mye større enn bare penger og PR, og har fått veldig mye igjen for dette, sier Bjorland.

– Fint å kunne slippe de eldre til

Boksen tas ikke bare i bruk av demente, men også eldre mennesker som ønsker å mimre litt. Rosnes ga Eldreboksen i julegave til sin grandtante i fjor, som endte opp med å sitte med venninner og spille i flere timer.

– Hun er frisk og rask og bor hjemme, men hun koste seg veldig med boksen sammen med venninnene sine, forteller Rosnes. 

Jentene opplever at de eldre synes det er veldig gøy å fortelle yngre generasjoner om hvordan de hadde det da de var yngre. 

– Nå er det jo veldig fokus på ungdom og dagens samfunn, men det er fint å kunne slippe de eldre litt til. Alt fokuset trenger ikke være på oss, sier Muren. 

Stakk av med premier

I norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter dro jentene inn to premier: Førsteplass for beste regnskap og andreplass for beste sosiale entreprenør. Fra de startet en liten ungdomsbedrift i regi av skolen, har jentene nå oppnådd å opprette et aksjeselskap (AS), til tross for at to av dem ikke er fylt 18 år ennå. For å opprette AS hentet de derfor inn hjelp fra to fedre som nå eier bedriften sammen med Muren, frem til Rosnes og Bjorland også har fylt 18. 

– Som ungdomsbedrift er det egentlig ikke lov til å drive i to år, men vi var jo så godt i gang og ville ikke slutte, forteller Muren og legger til:

– Så da spurte vi om det var mulig å drive videre som et AS. Skolen har lagt veldig godt til rette for det, men jeg vet ikke om det er så vanlig at ungdomsbedrifter oppretter AS, sier hun og ler.

Det er en ganske tøff prosess når noen går fra å være en oppegående farfar til å plutselig ikke være det lenger.

Sunniva Muren

Jentene har opplevd prosessen med bedriften som svært lærerik og spennende. De tror Eldregnisten er en god erfaring for dem å ha med seg videre. De har et stort engasjement for prosjektet og blir motivert av tilbakemeldingene.

– Vi driver ikke med dette kun for oss selv, vi gjør det først og fremst for andre, sier Bjorland. 

– Det vil alltid være en eldregenerasjon, og det ønsker vi å bevisstgjøre om, legger Rosnes til. 

Har kunder rundt om i landet 

Til å begynne med fikk jentene kunder lokalt, gjennom bekjente, familie og venner.

– Det var først og fremst lokale sykehjem i begynnelsen, men i det siste har vi også fått veldig mange bestillinger fra privatpersoner, sier Muren. 

At de nådde langt i NM, tror de kan ha bidratt til at folk fikk høre om dem. I år skal de fokusere mer på markedsføring. 

– Nå har vi kunder litt spredt, alt fra i Namsos, til i Kristiansand. Det er veldig gøy at ordet har spredt seg, sier Rosnes. 

– Ja, da vi først fikk bestillinger som ikke var lokalt, tenkte vi «hvordan i alle dager har de hørt om oss?», legger Bjorland til. 

GODE TILBAKEMELDINGER: – Vi har fått tilbakemelding om at boksen fungerer som en nyttig ressurs i samtaler, og til bryte opp det dagligdagse, forteller Bjorland. (Foto: Thale Heidel Engelsen). Foto: Thale Heidel Engelsen

Gjettekonkurranse og fellesdans 

Blant kundene til Eldregnisten er Sola sjukeheim. Helsefagarbeider Benedicte Skjørestad forteller at boksen er veldig populær hos dem. 

– Vi henter alle beboerne og samles i stuen i en ring for å spille. Ofte lager vi en konkurranse hvor det er førstemann til å gjette. Det pleier å bli veldig festlig stemning av det, noen ganger ler de til og med hvis noen gjetter feil. 

Videre forteller Skjørestad at spesielt kortene der man skal fullføre ordtak, gjette sangtitler eller navn på blomster, er populære. 

– Kortene treffer generasjonen veldig bra, så produktet er godt gjennomført. Det har hendt, for eksempel når de skal gjette sangtitler, at noen ender opp med å fortelle om da de var yngre og danset til akkurat den sangen. Det dukker opp minner hos de eldre, og det er så fint å se. 

Noen ganger fører også en runde med kortene i Eldreboksen til en fellesdans i stua på Sola sjukeheim. 

Stavanger demensforening har også testet ut Eldreboksen på en erfaringsgruppe som var veldig positive til produktet. De har nå bestilt flere bokser som de tenker å gi i julegave til daghjem og sykehjem. Styreleder Helen Wigestrand synes det er veldig positivt at tre unge jenter har kommet opp med en slik forretningsidé.

– Det å kople generasjoner tror jeg er veldig bra for begge parter. Jeg synes også navnet er helt suverent, det å finne en gnist og skape aktivitet og humør er kjempeviktig.

Les også:

Digital minnebok skal gi demente livsglede

Lærling Tina Singh ser på bilder i appen Min Memoria sammen med beboer Kirsten ved Tiller helse- og velferdssenter i Trondheim
DIGITAL MINNEBOK: Lærling Tina Singh ser på bilder i appen «Min Memoria» sammen med beboer Kirsten ved Tiller helse- og velferdssenter i Trondheim. Foto: Kristin Brandsæter

Ved Tiller helse- og velferdssenter i Trondheim tester de ut et nytt verktøy for å gi beboere på sykehjemmet livsglede. Appen «Min Memoria» er et program for iPad som kan brukes for lettere å få i gang samtaler med personer med demens.

Pårørende oppretter profil for beboeren, legger inn informasjon som fødested, yrke, hvilke hobbyer vedkommende har og hva de er stolte av. De kan legge inn bilder og skrive ned livshistorier fra livet til beboeren. Både pårørende og ansatte ved sykehjemmet kan bruke appen og legge igjen beskjeder. De pårørende kan sende reisebrev når de er på ferie som de ansatte leser opp for beboeren.

Husker ut ifra bilder

- Det er midt i blinken å få prøvd ut her, sier aktivitør Kristin Brandsæter som planlegger og tilrettelegger for livsglede på sykehjemmet.

Siden mange husker ting ut ifra bilder, er den digitale minneboken en stor hjelp til å hente frem historier fra hukommelsen forklarer hun.

- Vi får vite mer om hver beboer, og ikke bare hva slags sykdomshistorie de har, som vi ikke hadde fått vite ellers.

Får til gode samtaler

- Her på sykehjemmet bor det regnskapsførere, professorer, lærere, industriarbeidere, sykepleiere, syersker. Så mange forskjellige og unike mennesker, med unike og historier og ulike interesser. For oss som jobber her handler det om å se en person for den han er, ikke som en diagnose han har. Hvis vi kan hjelpe til å lete fram gode minner, opplevelser og historier, kan gylne øyeblikk skapes, mener Brandsæter.

Verktøyet ble presentert for de ansatte ved Tiller før jul i fjor, og ble tatt i bruk i vår. Seks av 32 beboer har prøvd den ut og målet er at alle beboerne skal ha tilgang og bruke den. Nå blir appen brukt en gang i uken.

- Der og da får vi mange fine øyeblikk, med smil og latter. Vi flirer mye, sier Brandsæter.

Vi får vite mer om hver beboer og ikke bare hva slags sykdomshistorie de har som vi ikke hadde fått vite ellers.

Kristin Brandsæter, aktivitør

Trondheim kommune sponser i ett år

Arbeidet med appen «Min Memoria» har vært et prøveprosjekt som skal gå over ett år og det er Trondheim kommune som har sponset iPader og kontoer under testtiden.

Hver avdeling har en iPad på deling. På Tiller har de en avdeling som er et bofellesskap med mennesker med demens og to avdelinger med vanlig sykehjem.

Godt mottatt

Appen har blitt mottatt positivt av de pårørende, selv om noen er skeptiske fordi de er ikke så vant til å bruke digitale verktøy selv. Noen pårørende er i 80-årene selv.

Også blant de som jobber på Tiller synes noen at det er skummelt å ta den i bruk. De vet ikke helt hvordan de skal legge den frem.

- Men det er et fantastisk verktøy, sier Brandsæter. Jeg håper at så mange som mulig vil bruke det for det gjør det så lett å starte en samtale.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.