Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo

UTBRUDD I KONGO: Ebolautbruddet i Kongo har så langt krevd over 2000 menneskeliv.

Leger Uten Grenser anklager Verdens helseorganisasjon (WHO) for rasjonering av ebolavaksine i Kongo. WHO avviser at dette stemmer.

– En av de store problemene akkurat nå er at vaksinen blir rasjonert av WHO og at for få risikoutsatte mennesker får beskyttelse, sier Leger uten grenser i en uttalelse mandag.

Mener Merck ikke leverer nok

Leger Uten Grenser ber om at en internasjonal og uavhengig komité dannes for å garantere gjennomsiktighet. Rundt 225 000 personer har fått ebolavaksinen, som lages av den tyske farmasøytgiganten Merck, siden august i fjor, men antallet strekker ikke til, ifølge Leger Uten Grenser.

WHO mener de gjør alt de kan

WHO avfeier at de rasjonerer vaksinen og sier at de gjør «alt de kan» for å få slutt på epidemien. Organisasjonen varsler også at Kongo i oktober vil introdusere en ny ebolavaksine.

Samtidig varsler Merck at de er klare til å sende 190 000 nye doser til Kongo, i tillegg til at de kan produsere 650 000 til innen 18 måneder.

Ebolautbruddet i Kongo har så langt krevd over 2000 menneskeliv, ifølge helsemyndigheter.

Les også:

Sykepleie til ebola­pasienter

Illustrasjon: Colourbox

Hovedbudskap

Denne artikkelen er basert på erfaringer fra å arbeide ved Røde Kors Ebola Treatment Centre (ETC) i Kenema i Sierra Leone, høsten 2014 og våren 2015. På tross av at det da ikke fantes effektiv vaksine eller behandling, var det mulig å gi god og kunnskapsbasert sykepleie til denne utsatte pasientgruppen. En sykepleie som ga håp og var med på å berge liv. Det var en stor utfordring å være en del av dette medisinske og humanitære nybrottsarbeidet. 

I denne artikkelen vil vi belyse noe av den kompleksiteten ebola innebærer samt noen av de kunnskapsbaserte anbefalingene som finnes på området. Dette er med utgangspunkt i vårt arbeid ved et Røde Kors-behandlingssenter for ebolapasienter. Det forebyggende arbeidet er av svært stor betydning for å stoppe smittespredningen. Vi vil vektlegge det smittevernforebyggende arbeidet inne i ebolaklinikken.

Bakgrunn

Det har vært flere tilfeller av utbrudd av ebolavirus de siste årene. Men det mest alvorlige utbruddet har foregått i Vest-Afrika, Guinea, Liberia og Sierra Leone siden våren 2014. Selve navnet ebola kommer fra en elv i Kongo der sykdommen ble påvist første gang i 1976 (1).
I tillegg til arbeidet fra myndighetenes mobilisering i de berørte land, har det etter hvert blitt gjort en massiv internasjonal innsats både fra WHO, FN, statlige og ikke-statlige organisasjoner (NGO).