fbpx Jordmoren tror på stressmestring i ny jobb som ordfører Hopp til hovedinnhold

Jordmoren tror på stressmestring i ny jobb som ordfører

Flås innbyggere har stemt inn en jordmor som sin neste ordfører. Med skrekkblandet fryd tar Merete H. Gandrud med seg mye god stressmestring inn i jobben.

– Det er jo nærliggende å snakke om erfaring med langsom fremgang og trange fødsler, sier Merete H. Gandrud (Ap).

Når hun går inn i ordførerjobben på heltid, er stressmestring noe av det nyttigste hun kan ta med seg.

– Jordmødre er vant til å balansere på en knivsegg. Man er aldri helt sikker på hva som skjer, og det kan være dramatisk underveis. Da er det viktig å være klar i toppen og beholde roen, selv om det er kaos innvendig.

Tillitsvalgt

Merete H. Gandrud kastet seg inn i lokalpolitikken da hun flyttet fra Østfold til Flå i 2014. Barna begynte å bli store, og hun trengte et nytt nettverk. Engasjementet tok hun med seg fra et tidligere verv som tillitsvalgt.

– Det var veldig lærerikt å treffe folk fra andre yrkesgrupper på tvers av enheter og sykehus. Man skjønner arbeidsplassen og sammenhengene bedre, og man får en forståelse av hva andre gjør.

–  Hva lærte du om ditt eget yrke da du var tillitsvalgt?

– At man som sykepleier må være god på teamwork. Man er så innmari avhengige av hverandre for å yte det beste, sier Gandrud.

Skritt for skritt

Erfaring fra forhandlinger med sykehusledelsen er gull verdt i den nye jobben, mener den påtroppende ordføreren.

– Det er så mange måter å komme i mål på. Jeg har vært i mange vanskelige lønnsforhandlinger der partene er steile. Du må lirke og ta pauser, samhandle og være tålmodig. Det er noe jeg virkelig tar med meg videre.

For Merete H. Gandrud har det også vært nyttig å skulle forholde seg til tydelige lovverk og spilleregler.

– Man kan ikke bare ture frem og ønske seg et flott nytt redskap, eller et nytt bygg. Du må gjennom alle prosessene, skritt for skritt.

Lang responstid 

Flå kommune ligger lengt sør i Hallingdal i Buskerud. Den er nærmere Drammen og Oslo enn resten av kommunene i dalen, men er likevel den som har lengst ventetid på ambulanse. Siste måling viste at det tok rundt tre kvarter.

– Beredskapen på bygda er ikke god nok. Vi bør drille og kurse de folkene vi har i helsetjenesten, til å bli enda bedre rustet til å hjelpe pasientene før ambulansen kommer, sier Gandrud.

Opplæring og kursing av helsepersonalet er generelt viktig for henne.

– Vi er nødt til å gjøre oss selv trygge og sterke i tjenesten. Jeg tror det øker trivselen blant de ansatte, og jeg tror også at det gjør brukerne tryggere.

Skole og helse

Det var et spørsmål om skoleskyss som fikk Gandrud engasjert i lokalpolitikken. I dag står både ungdom, skole og helse høyt på agendaen. Den spredt bebygde kommunen ønsker seg flere innbyggere, og forbedringspotensialet er stort også her når det gjelder fulle stillinger i helsetjenesten.

– Vi får jo ingen til å flytte hit ved å tilby dem en stilling på 37 prosent, sier Gandrud.

Selv jobber hun som jordmor på Ringerike sykehus og feirer sin første helg etter valget med turnusvakter. Snart skal hun ut som politiker på full tid.

– Dette er jo den andre siden av valgseieren, sier Gandrud.

– Jeg har det veldig bra og storkoser meg på jobb. Jeg gleder meg over alle fødslene og er takknemlig for alle de gode kollegene jeg har. Ordførerjobben kan nok være en mer ensom jobb til tider, men nå er det bare å ta tak, sier Merete Gandrud.

Et kjent fjes kommer hun i alle fall til å møte iblant. Mannen, Øyvind Gandrud, sitter nemlig også i kommunestyret. 

– Vi prater mye politikk hjemme. Får vi ikke noe ut av det vi prater om nå, får vi det aldri, sier han til avisen Hallingdølen [for abonnenter].

Det var flere sykepleiere å finne på partienes lister til kommune- og fylkestingsvalget i år. Blant dem har også Marte Larsen Tønseth (Sp) blitt valgt til ordfører i Løten i Hedmark.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse