fbpx Jordmor ble ordfører: Hva er det viktigste hun tar med seg fra faget? Hopp til hovedinnhold

Jordmoren tror på stressmestring i ny jobb som ordfører

TEAMWORK: – Sykepleiere må være gode på teamwork, sier Flås påtroppende ordfører Merete H. Gandrud. Med yrkesbakgrunn som jordmor og erfaring som tillitsvalgt er hun vant til å både handle raskt og til å smøre seg med tålmodighet.  Foto: Frode Johansen, Ringerikes Blad

Flås innbyggere har stemt inn en jordmor som sin neste ordfører. Med skrekkblandet fryd tar Merete H. Gandrud med seg mye god stressmestring inn i jobben.

– Det er jo nærliggende å snakke om erfaring med langsom fremgang og trange fødsler, sier Merete H. Gandrud (Ap).

Når hun går inn i ordførerjobben på heltid, er stressmestring noe av det nyttigste hun kan ta med seg.

– Jordmødre er vant til å balansere på en knivsegg. Man er aldri helt sikker på hva som skjer, og det kan være dramatisk underveis. Da er det viktig å være klar i toppen og beholde roen, selv om det er kaos innvendig.

Tillitsvalgt

Merete H. Gandrud kastet seg inn i lokalpolitikken da hun flyttet fra Østfold til Flå i 2014. Barna begynte å bli store, og hun trengte et nytt nettverk. Engasjementet tok hun med seg fra et tidligere verv som tillitsvalgt.

– Det var veldig lærerikt å treffe folk fra andre yrkesgrupper på tvers av enheter og sykehus. Man skjønner arbeidsplassen og sammenhengene bedre, og man får en forståelse av hva andre gjør.

–  Hva lærte du om ditt eget yrke da du var tillitsvalgt?

– At man som sykepleier må være god på teamwork. Man er så innmari avhengige av hverandre for å yte det beste, sier Gandrud.

Skritt for skritt

Erfaring fra forhandlinger med sykehusledelsen er gull verdt i den nye jobben, mener den påtroppende ordføreren.

– Det er så mange måter å komme i mål på. Jeg har vært i mange vanskelige lønnsforhandlinger der partene er steile. Du må lirke og ta pauser, samhandle og være tålmodig. Det er noe jeg virkelig tar med meg videre.

For Merete H. Gandrud har det også vært nyttig å skulle forholde seg til tydelige lovverk og spilleregler.

– Man kan ikke bare ture frem og ønske seg et flott nytt redskap, eller et nytt bygg. Du må gjennom alle prosessene, skritt for skritt.

Lang responstid 

Flå kommune ligger lengt sør i Hallingdal i Buskerud. Den er nærmere Drammen og Oslo enn resten av kommunene i dalen, men er likevel den som har lengst ventetid på ambulanse. Siste måling viste at det tok rundt tre kvarter.

– Beredskapen på bygda er ikke god nok. Vi bør drille og kurse de folkene vi har i helsetjenesten, til å bli enda bedre rustet til å hjelpe pasientene før ambulansen kommer, sier Gandrud.

Opplæring og kursing av helsepersonalet er generelt viktig for henne.

– Vi er nødt til å gjøre oss selv trygge og sterke i tjenesten. Jeg tror det øker trivselen blant de ansatte, og jeg tror også at det gjør brukerne tryggere.

Skole og helse

Det var et spørsmål om skoleskyss som fikk Gandrud engasjert i lokalpolitikken. I dag står både ungdom, skole og helse høyt på agendaen. Den spredt bebygde kommunen ønsker seg flere innbyggere, og forbedringspotensialet er stort også her når det gjelder fulle stillinger i helsetjenesten.

– Vi får jo ingen til å flytte hit ved å tilby dem en stilling på 37 prosent, sier Gandrud.

Selv jobber hun som jordmor på Ringerike sykehus og feirer sin første helg etter valget med turnusvakter. Snart skal hun ut som politiker på full tid.

– Dette er jo den andre siden av valgseieren, sier Gandrud.

– Jeg har det veldig bra og storkoser meg på jobb. Jeg gleder meg over alle fødslene og er takknemlig for alle de gode kollegene jeg har. Ordførerjobben kan nok være en mer ensom jobb til tider, men nå er det bare å ta tak, sier Merete Gandrud.

Et kjent fjes kommer hun i alle fall til å møte iblant. Mannen, Øyvind Gandrud, sitter nemlig også i kommunestyret. 

– Vi prater mye politikk hjemme. Får vi ikke noe ut av det vi prater om nå, får vi det aldri, sier han til avisen Hallingdølen [for abonnenter].

Det var flere sykepleiere å finne på partienes lister til kommune- og fylkestingsvalget i år. Blant dem har også Marte Larsen Tønseth (Sp) blitt valgt til ordfører i Løten i Hedmark.

Landets yngste ordfører (21) har en plan for å sikre de eldste

Portett av ung mann med indisk bakgrunn, smilende i dress foran grønn buss
FLOM OG ELDRE: Det er ingen motsetning i å være ung og opptatt av klimatilpasninger og å være opptatt av eldre, sier Sokndals nye ordfører Jonas Andersen Sayed (21). Foto: Øyvind Ganesh Eknes, NTB Scanpix

Blir det flom, rammes sykehjemmet. Men landets yngste ordfører har flere planer for eldreomsorgen enn å bygge flomsikring.

Sokndal forbereder seg på en 200-årsflom. Går elven Sokna over sine bredder, kan vannet fylle første etasje i de fleste bygningene i kommunesenteret Hauge. Her er det rådhus, butikker, skole – og sykehjem.

– Flomsikring er det mest prekære, sier Jonas Andersen Sayed.

Kommunens nye ordfører er 21 år og naturlig fremtidsrettet. Som de fleste andre unge politikere er han opptatt av at klimaet blir våtere og mindre regjerlig.

Jonas Andersen Sayed (KrF) er ifølge NRK den yngste som noensinne har blitt ordfører i Norge.

Hvordan vil han forholde seg de eldste?

Høy eldreandel

– Det er et gode i seg selv å få bo i bygda man vokste opp i. Folk her er glade i bygda si, sier Jonas Andersen Sayed.   

Slik begynner han når han blir spurt om kommunen er et godt sted for de eldste. Ambisjonene er mer konkrete. De handler blant annet om å styrke hjemmetjenesten og om å satse mer på velferdsteknologi, noe kommunen var tidlig ute med å ta i bruk.

– Vi venter oss en stor økning i pleietrengende fra 2025 og utover, sier Sayed, som på sikt også ser et økt behov for institusjonsplasser.

Sokndal har en eldreandel litt over landsgjennomsnittet. 17,2 prosent av befolkningen er 67 år eller eldre, mot 15,1 på landsbasis. Pleietrengende eldre bor i dag enten hjemme eller på Solbu, et sykehjem med 3 avdelinger og 36 rom med plass til inntil 42 senger.

Heltidsstillinger 

– Kanskje har vi litt mer å gå på når det gjelder tilbud om enerom og dagtilbud for alle typer eldre, sier Frank Toks, avtroppende varaordfører fra Arbeiderpartiet.

Han beskriver eldreomsorgen som god, i en presset kommuneøkonomi.

– Hva vil du utfordre den nye ordføreren på?

– Det må bli å sørge for flere hele pleiestillinger, slik at unge nyutdannede ikke stikker av gårde til nabokommunene, sier Toks. 

Sayed er enig i at heltidsstillinger er viktig.

– Dette må vi finne en løsning på. Vi er jo en utkantkommune og må sørge for å opprettholde innbyggertallet.

Han tror også det skal la seg gjøre å utvide dagtilbudet ved sykehjemmet til flere dager i uken.

Bestemor på 95

Jonas Andersen Sayed ser ingen motsetning i å være ung og opptatt av både klimautfordringer, tilflytting og eldre.

– Jeg har jo et engasjement for eldreomsorg. Jeg har en bestemor på 95 i kommunen og ønsker at hun skal få en god alderdom.