fbpx Antibiotikabruken går ned Hopp til hovedinnhold
Ny rapport:

Antibiotikabruken går ned

Antibiotika

Nordmenns antibiotikabruk har gått ned med 24 prosent siden 2012, ifølge ny rapport.

Torsdag ble en ny statusrapport for antibiotikaforbruk og antibiotikaresistens blant mennesker, dyr og i mat i Norge presentert. 

Rapporten NORM-NORM-VET viser at for nordmenn er den totale antibiotikabruken redusert siden 2012. Det skriver Folkehelseinstituttet i et sammendrag fra rapporten. Det er også en nedgang i bruken av antibiotika hos dyr. Ifølge Mattilsynet er det lav forekomst av resistente bakterier i norsk mat.

24 prosent ned

Bruken av antibiotika hos nordmenn har gått ned med 24 prosent siden 2012. Også i 2018 fortsatte reduksjonen med 3 prosent sammenliknet med 2017, ifølge Folkehelseinstituttet.

Antibiotikaresistens overvåkes ved systemet NORM. Det står for Norsk overvåkningssystem for antibiotikaresistens hos mikrober og koordineres av Universitetssykehuset Nord-Norge for Folkehelseinstituttet på oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet.

Les også: Klebsiellajakten i Tromsø

Rapporten konkluderer slik:

«I Norge er forekomsten av antibiotikaresistens fortsatt lav i bakterier fra mennesker og dyr. Dette skyldes lavt forbruk av antibiotika, et fordelaktig forbruksmønster, og effektive tiltak mot spredning av resistente bakterier.»

Behov for detaljert kunnskap

− Det er nødvendig med en kontinuerlig innsats for å bevare den gunstige situasjonen slik at antibiotika også i fremtiden vil være effektive for dem som trenger det, sier områdedirektør Geir Bukholm til  Folkehelseinstituttets nettside.

− For å kunne iverksette effektive tiltak, er det viktig med detaljert kunnskap om antibiotikaforbruket til mennesker og dyr, samt over forekomsten av resistente bakterier hos mennesker, dyr og i mat, sier han.

Multiresistente bakterier og reisevirksomhet

Ifølge Folkehelseinstituttet påvises det en jevnt økende forekomst av multiresistente bakterier i prøver fra norske pasienter.

Dette kan ofte settes i sammenheng med reisevirksomhet eller kontakt med helsetjenester i utlandet.

Meldesystemet for infeksjonssykdommer (MSIS) registrerte 905 tilfeller av MRSA-infeksjon i 2018.

Det var  763 MRSA-tilfeller registrert i 2017 og  887 i 2016.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse