fbpx Bompengedebatt for sykepleierstudenter Hopp til hovedinnhold

Bompengedebatt for sykepleierstudenter

bildet viser student Lozan Balisany ved Lovisenberg

Da NSF og Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo inviterte byrådskandidatene til politisk debatt, ble det mye bompengesnakk. Bare én sykepleierstudent stilte et spørsmål. Det rakk ingen å svare på.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo har arrangert valgkampdebatter sammen i valgår siden 2009. I Oslo hadde de blå styrt i 18 år, før de rødgrønne tok over for fire år siden. 

«Hvem blir byrådsleder», var tittelen på den times lange politiske duellen mellom Raymond Johansen (Ap) og Eirik Lae Solberg (H) som gikk av stabelen mandag 26. august i høgskolens lokaler. Da debatten var over, hadde ingen av dem fått noe særlig mer applaus enn den andre.

Ville ha et ja eller nei om å kutte ut deltid

– Jeg tror Raymond Johansen svarte noe mer konkret på løsninger for å jobbe for heltidskultur, bedre lønns- og arbeidsvilkår i omsorgssektoren og å styrke jordmortjenesten, er dommen fra andreårsstudent Lozan Balisany.

Hun var den eneste studenten som slapp til med et spørsmål. Hun ba om et klart ja eller nei på om de ville slutte å tilby deltidsstillinger og kun lyse ut heltidsstillinger. Men da var tiden ute, så ingen rakk å svare. Likevel var hun den som fikk den største applausen under hele debatten.

– Trenger lån og full jobb

Da Sykepleien snakket med henne etter duellen, begrunnet hun spørsmålet sitt:

– Studenter må bli innstilt på heltidskultur allerede i utdanningen. Vi må vite at det bare finnes fulle stillinger som venter på oss der ute. Nyutdannede sykepleiere har behov for lån, da trenger vi full jobb. Jeg skjønner at det koster penger, men jeg mener man må ta seg råd til det.

Hun mener det også hadde vært det beste for pasienten, som ville fått færre personer å forholde seg til.

– Jeg har jobbet en del i hjemmesykepleien i hjemkommunen min, og da ser jeg hvor sårbart det er når mange er syke, for eksempel under influensasesongen. Da kan vi plutselig bare være ekstravakter som jobber.

Enige om sykepleiersatsing

Over halvparten av debatten gikk med til å snakke om bompenger og kollektivtransport. Da det gjensto 24 minutter ble de to kandidatene utfordret på spørsmål som mer direkte angår sykepleiere. På spørsmål fra både ordstyrer Aslak Bonde, sykepleiere og NSF-folk i salen, svarte de så de hørtes rørende enige ut, i hvert fall om målene.

Bildet viser Johansen og Lae Solberg

Begge ville ha mindre deltid og mer av heltidsstillinger. Høyres kandidat ønsket at man konsentrerte seg om den ufrivillige deltiden.

Begge ville bekjempe sykepleiermangelen og øke rekrutteringen. Solberg sa at Høyre alltid satset på utdanning og mente man måtte bli flinkere til å la andre profesjoner gjøre mye av det sykepleiere gjør.

Johansen ville bidra til faglig påfyll og ha kompetansestiger. Han ville også gå i dialog med utdanningene om tidspunktene for praksisen.

– Kanskje bør praksis på sykehjem tas senere i studiet, sa han og minte om at sykehjemspasientene er sykere nå:

– Før kom sykehjemspasientene med koffert i hånda. Nå kommer de i ambulanse, sa han.

Kommunal eller privat sykehjemsdrift

Begge ville også ha gode lønnsbetingelser og arbeidsforhold hos de ulike sykehjemsaktørene og var bekymret over at en som jobber i kommunalt drevet sykehjem kan tjene 60 000 kroner mer i året enn en som jobber i et privat kommersielt drevet sykehjem.

Solberg understreket at Høyre ønsket en «velferdsmiks» av ulike driftsformer i sykehjemmene, både kommunal, privat ideell og privat kommersiell.

– Høyre mener også at det skal stilles krav til lønns- og arbeidsbetingelser, i hvert fall en minstelønn.

Johansen sa Ap hadde et mål om at 25 prosent av sykehjemmene skulle drives av ideelle aktører.

– Men vi lover å fortsette å rekommunalisere helse- og omsorgssektoren. Private kommersielle sykehjem har dumpet lønns- og arbeidsbetingelsene, det er å gå baklengs inn i framtida, sa han og fikk applaus.

– De private har høyere brukertilfredshet, minte Solberg om.

– Sykefraværet ved Manglerud sykehjem ble halvert etter at kommunen tok over, repliserte Johansen og høstet latter.

– Har blitt en tradisjon

NSF skal være en partipolitisk uavhengig organisasjon for sykepleiere i hele landet.

– Hvorfor engasjerer NSF seg i hvem som skal bli byrådsleder i Oslo, da, forbundsleder Eli Gunhild By?

– Det er blitt en tradisjon med politiske dueller i valgkampene. Tidligere har blant andre Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Bent Høie, Kristin Halvorsen og Siv Jensen deltatt. I år, som det er lokalvalg, har vi valgt å invitere byrådslederkandidatene i Oslo. Debatten handlet om spørsmål som er viktige for sykepleiere og sykepleierstudenter, men også om andre saker som er av interesse for tilhørerne, sier By.

– Har dere liknende valgkampmøter noen andre steder i landet?

– Fylkesorganisasjonene i NSF arrangerer en rekke politiske debattmøter i fylkene. Dette er viktig for å sette NSFs saker på dagsordenen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse