WHO: Datingapper bremser kampen mot kjønnssykdommer

Bildet viser en kvinne som er på en online datingapp.
ØKT SEKSUELL AKTIVITET: Datingapper har gjort seksuelle treff enklere og mer tilgjengelig. WHO advarer mot faren for kjønnssykdommer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) slår alarm om manglende framgang i kampen mot kjønnssykdommer. Organisasjonen peker på datingapper og økt seksuell aktivitet.

– Folk blir mer avslappet når det kommer til beskyttelse, og det er farlig i en tid der sex har blitt mer tilgjengelig på grunn av ting som datingapper, sier Teodora Wi, ekspert på seksuelt overførbare sykdommer i WHO.

Daglig registreres det en million nye tilfeller av kjønnssykdommer eller infeksjoner som kan behandles, ifølge WHO. Det er omtrent det samme tallet fra forrige WHO-rapport om temaet, som er fra 2016. Den gang ble 376 millioner tilfeller av klamydia, gonore, syfilis og trichomonas-infeksjon registrert. Antallet smittede den gang var om lag på samme nivå som i 2012.

Kondom

Wi i WHO sier kondombruk kan ha gått ned etter at legemidler som tar knekken på virus, har blitt mer tilgjengelige.

WHO advarer også mot seksuelt overførbare infeksjoner, som er vanskelige å oppdage ettersom det ikke er åpenbare tidlige symptomer. Dersom infeksjonene ikke behandles, kan det føre til alvorlige kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdommer og nevrologiske sykdommer.

– Vi ser på det som en skjult epidemi, en stille epidemi, en farlig epidemi, sier Melanie Taylor, ekspert på seksuelt overførbare infeksjoner i WHO.

Ber verden våkne

Peter Salama, direktør for avdelingen for helsedekning i WHO, sier i en uttalelse at de ser mangel på fremgang blant land for å stoppe spredningen av seksuelle overførbare infeksjoner over hele verden.

Han sier rapporten de kommer med, bør være nok til å få myndighetene i verden til å våkne for å sikre at alle har tjenester som gjør at folk kan beskytte seg og få behandling for infeksjonene.

Helsedirektoratet lanserer oralsex-kondom

ÅRETS NYHETER: Adélie Dorseuil har ansvaret for kondomordningen i Helsedirektoratet. Her viser hun frem årets nyheter, som hun håper kan få ned blant annet forekomsten av gonoré i halsen.

Gonoréforekomsten øker, Helsedirektoratet håper risikogrupper vil bruke kondom ved oralsex.

Helsedirektoratet lanserer nå et eget oralsex-kondom, og oppfordrer helsepersonell til å være påpasselig med at tester også tas fra halsen.

– Bakgrunnen for sugekondomet, er at stadig flere menn som har sex med menn blir smittet av gonoré og syfilis i halsen ved munnsex.

Det sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved avdeling for tuberkulose, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet (se tall lenger nede i saken).

– Munnsex har blitt sett på som sikrere

– Årsaken til at denne smitten øker, er at oralsex gjennom mange år har blitt sett på som en sikrere sexpraksis for å unngå hiv. Men både syfilis og gonoré smitter lett ved suging, og da er det bare kondombruk som hindrer smitte, sier Nilsen.

– Hiv-tallene går nedover, og det gleder vi oss over. Men når frykten for hiv nærmest blir borte ved den gode hiv-behandlingen, så ser vi at mange velger å ha sex uten kondom. Mange av de smittede blant sex som har sex med menn, har gonoré både i anus og i halsen, sier han.

– Den reduserte risikoen for hivsmitte er en viktig driver for den kraftige økningen av gonoré og syfilis, sier han.

– Snakk om