Verdens blodgiverdag: – Målet er å gi blod 300 ganger

HEDRET: Blodgiver Trond Gustad ble berømmet av statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde under et arrangement på Blodbanken i Røde Kors-huset i Oslo på verdens blodgiverdag fredag.

På Blodbanken ble blodgiverdagen markert ved at statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde hedret to trofaste blodgivere og en ambassadør for rekruttering.

– Det startet i 18-årsalderen og jeg fikk 50 kroner gangen per tapping, sier Trond Gustad.

Den summen kom godt med i den alderen, forteller han. Nå runder han 66 år i juli, og han har gitt blod 203 ganger på Ullevål. Målet hans er 300 ganger. Gustad har blodtype A-.

Han jobber taktisk for å nå sitt mål: Han har gått over til å gi blodplater, som kan gis en gang i måneden, kontra å gi fullblod, som bare kan gis hvert kvartal.

Sunt å gi blod

Nå gir han blod fordi det trengs blod. Det er heller ikke usunt, mener han, da det opprettholder rød beinmarg. Og skulle han komme ut for en ulykke, har han en kropp som kan reprodusere blod. Han har jo konto i «banken», forteller han.

Rene penger får de ikke nå, men en liten premie eller et bidrag til en veldedig organisasjon er flott.

– Jeg legger ikke skjul på at det er blitt en konkurranse med meg selv, sier Gustad.

Ingen aldersgrense

Gustad lager et regnestykke i hodet: 10 år igjen, ganger 12 måneder, da er han oppe i 120 ganger og vil nå målet.

Overlege Lise Sofie Nissen-Meyer, seksjonsleder ved Blodbanken, blir spurt om utregningen og opplyser at det nå ikke lenger er aldersgrense på 75 år for å gi blod. Har man en sunn kropp, er stopper ikke alderen en person med giverlyst.

Dette var nytt for Gustad, som plutselig revurderer målet til å være 300 pluss-pluss.

Hedret to blodgivere

Sammen med Trond Gustad belønnes også Roger Pihl, som har gitt blod 107 ganger.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde, statsråd for samfunnssikkerhet og beredskap, overrekker vase og blomster. De to får også en pinn fra Røde Kors.

– Jeg begynte som blodgiver for å være barsk, sier Pihl.

Statsråden berømmer de to giverne. Ikke mist fordi det er frivillig å være blodgiver. At de tar seg tid til å stille opp for samfunnet.

Sammen med seksjonslederen regner ministeren ut at de to giverne har i tid vært på blodbanken i cirka 6 og 12 døgn.

GIR BLOD: Roger Pihl tapper blod for 108. gang, ved hjelp fra sykepleier Merete Kornbak.

Mottaker og ambassadør

Turid Thoresen blir også hedret av ministeren for sin innsats som ambassadør for å rekruttere nye blodgivere. 

Thoresen ble knivstukket på 17-trikken i Oslo august 2004. Kniven traff henne rett i hjertet og førte til tre hull i hjertekammeret. Hun var på vei hjem fra jobb da en psykisk ustabil mann brutalt knivstakk henne og fem andre på trikken. En person døde. Hun mistet over fem liter blod, men takket være bidrag fra 22 blodgivere overlevde hun.

– Jeg kan av medisinske årsaker ikke gi blod, men mitt bidrag for betale noe tilbake for den hjelpen jeg fikk, er å være ambassadør, sier Thoresen.

BLODGIVERDAGEN: Fra venstre overlege Lise Sofie Nissen-Meyer, seksjonsleder ved blodbanken Elizabeth Salas Andreassen, Turid Thoresen, Roger Pihl, Trond Gustad og Ingvil Smines Tybring-Gjedde, statsråd for samfunnssikkerhet og beredskap.

Les også:

14. juni var verdens blodgiverdag

Blodbussen på Oslo S
BLOD: Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Pasienter og helsevesenet er helt avhengig av blodgivernes frivillige innsats.

Blodbankene over hele Norge vil gjerne ha flere blodgivere. Hver fredag i skoleåret står Blodbussen fra Oslo universitetssykehus, bemannet med sykepleiere, på Oslo S fra klokken 08.15–13.45.

– Vi trenger stort sett alle blodtyper, men nå prøver vi å få opp lageret av B+ og 0–, sier Jon Kristian Hvila, som er sykepleier.

Han er også sjåfør på bussen som står ved Oslo S, og gjør dermed alt fra å kjøre, tappe blod og veilede blodgivere.

– Hver tolvte uke kan du gi blod, sier han.

Ferieblod

Fellesferien nærmer seg, og antallet blodgivere synker når temperaturen stiger. Blodbussen håper å få inn ekstra mye blod i juni, så blodlageret holder til ut i august. Holdbarheten på blodet er 35 dager.

– Alle kan komme innom bussen for en prat og en drop-in-time hvis vi har kapasitet, men vi foretrekker forhåndsbestilte timer. Det gjør arbeidshverdagen mer forutsigbar, vi unngår lange køer og har muligheten til å planlegge å få den blodtypen som trengs mest.

Les også: