Folkehelseinstituttet har oppdatert sine vaksineråd

RÅD: Vaksiner bør tas minst to uker før avreise for å oppnå full virkning.

Nå er anbefaling om hepatitt A-vaksine nedjustert. Tyfoidvaksine bør tas til visse land, men tilråding er justert. Nytt av året er en kombinasjon av begge vaksinene.

Alder, reisemål og helsetilstand har betydning for hvilke vaksiner som bør tas, sier Folkehelseinstituttet. Så den enkelte bør i samråd med helsepersonell avgjøre hvilke som trengs.

Kombinasjonsvaksine

– Hepatitt a-vaksine og tyfoidvaksine bør tas to uker før avreise for at de skal ha full virkning, forteller Jeanette Stålcrantz, som er seniorrådgiver ved avdelingen for vaksineforebyggende sykdommer ved Folkehelseinstituttet.

Hun oppfordrer allikevel å komme i god tid før eventuell avreise. Nytt av året (2019) er at de to kan tas i kombinasjon.

– Du slipper unna med ette stikk, sier Stålcrantz.

Holder i tre år

Med kombinasjonsvaksinen er virkningen av hepatitt A-vaksine, 6–12 måneder og tyfoidvaksine 3 år. Det samme gjelder hvis de tas hver for seg.

Det anbefales generelt å gjenta vaksineringen av hepatitt A-vaksine etter cirka 6 måneder, for å sikre en langvarig beskyttelse i flere tiår.

Slik unngår du sykdom i ferien

Mann med solhatt som ligger i en hammock
FERIETID: Gjør det du må for å få en smittefri sommer.

Årlig rapporteres det om nær 4000 tilfeller av meldingspliktige sykdommer med antatt smitte i utlandet. De fleste blir smittet i sommerferien.

– I fjor sommer var det mye snakk om zika og om gravide kunne reise på ferie til ulike områder i verden. Situasjonen er noenlunde den samme i dag, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.

Det er flest områder og land på det amerikanske kontinentet med zikaforekomst.

Norske helsemyndigheter anbefaler gravide å utsette ikke-nødvendige reiser til områder med zikafeber. Folkehelseinstituttet publiserer jevnlig oversikt over hvilke land dette gjelder.   

Råd i forbindelse med reise til områder med zikaviruset er:

  • Bruk klær som dekker kroppen og myggmiddel så du unngår stikk. Sov under myggnett og eventuelt sprøyt boligen med insektmiddel.
  • Bruk prevensjon ved seksuell aktivitet, for å redusere risikoen for smitte og graviditet.
  • Ta en test når du kommer hjem dersom du ønsker å bli gravid etter hjemkomst.

MMR-vaksine til yngre barn

Mange land er sårbare for meslingutbrudd på grunn av lav vaksinasjonsdekning i befolkningen. I Europa sirkulerer meslingviruset i befolkningen i Belgia, Bosnia-Hercegovina, Frankrike, Georgia, Italia, Kasakhstan,