fbpx Ønskeferie ble en suksess ved UNN Hopp til hovedinnhold

Ønskeferie ble en suksess ved UNN

Bildet viser ansatte ved UNN

Ønskeferie var trikset som forbedret sommerferieavviklingen for både ansatte, sjefer og budsjetter ved akuttmottaket og observasjonsposten ved UNN.

Begrepet ønsketurnus er velkjent for mange sykepleiere. Men har du hørt om ønskeferie?

Rundt 70 ansatte ved akuttmottaket og observasjonsposten ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) prøvde i fjor ut denne måten å organisere ferieavviklinga på. Ordningen fungerte så bra at den gjentas i år.

Tusjer til seg ønskeferien

Ønskeferie går kort fortalt ut på at de ansatte allerede i januar tar en tusj i hånda og markerer på kalenderen når de ønsker ferie den kommende sommeren.

Fristen for å komme med ferieønskene er 1. februar. Noen av de 70 ansatte må forskyve litt i forhold til ønsket.

– Vi må flytte en–to uker hos noen, kanskje åtte stykker eller noe sånt. Da går vi i dialog med de ansatte og tar dem som det er lengst siden har vært flyttet på. Det har gått kjempefint, sier Wenche Arctander, seksjonsleder på akuttmottaket.

Til sammenlikning måtte 32 ferieuker flyttes i 2017, året før de begynte med ønskeferien.

Før: todelt ferie

– Før hadde vi ferie i to bolker, slik at man fikk ferie enten tidlig eller seint innenfor en periode som var fordelt på åtte uker. Men ordningen var lite populær, og det fungerte ikke å ha halve gjengen borte så lenge, sier Arctander.

Todelingen ga lav bemanning over lang tid og førte til stor slitasje på de ansatte som var på jobb. Det førte igjen til at folk ble syke, og avdelingene hadde høye vikarutgifter.

Avdelingsledelsen ved akuttmottaket og observasjonsposten la derfor en plan for en ny organisering av ferien, etter inspirasjon fra nyfødt intensiv.

Nå: utvidet ferieperiode

De utvidet ferieperioden med seks uker, til totalt 14 uker, fra 1. juni til 30. september. De ansatte fikk selv velge når de skulle ha ferie innenfor denne perioden, og så tok Arctander og Nilsen jobben med å sy det hele sammen.

– De ansatte reagerte positivt da vi lanserte planene. Spesielt de som har unger på SFO, som er stengt i juli, sier Nilsen.

– Nå har vi en topp på de tre midterste ukene i juli hvor det kan være litt vanskelig. Men det er bedre enn at halve staben er borte fra sankthans til august, sier Arctander.

Det blir mer jobb på de to seksjonslederne med dette systemet, siden det krever nitid planlegging på detaljnivå, men de mener det er verdt det.

Reduserte sykefraværet over 36 prosent

I perioden juli til september i 2018 gikk sykefraværet ned over en tredel, fra 12 prosent til 7,8 prosent. En reduksjon på 36,6 prosent.

Trivselen steg nemlig merkbart.

– Kjente og erfarne folk gjør at trivselen går opp, sier Nilsen.

Mindre sykefravær ga reduserte lønnskostnader, fordi færre vakter ble forskjøvet, det ble mindre frikjøp av ferie og mindre innleie av vikarer. Lønnskostnadene ble redusert med over 10 prosent, det vil si cirka 1,4 millioner kroner.

– Dette til tross for at antallet konsultasjoner har økt over 17 prosent. Ansatte i avdelingene fortjener all ros, sier begge seksjonslederne.

– Har gjort noe med stemninga

Sindre Jota er en av sykepleierne som er glad for den nye ferieordningen.

– Det har fungert veldig bra. Du får en helt annen frihet til å velge selv når du vil ha ferie, og det har gjort noe med stemninga på jobb. Jeg håper virkelig dette er en modell som blir videreført til neste år, sa han til internavisa Pingvinen i desember i fjor.

Og videreført har den altså blitt.

Suksessen har vært så stor at Wenche Arctander og Ing-Hege Nilsen har blitt invitert til en konferanse om sykefravær i Oslo i juni for å fortelle om erfaringene med ønskeferien.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse