Ble nektet sykepleierrekord fordi hun ikke hadde kjole

Jessica Anderson
I MÅL: Sånn ser den raskeste maratonløperen i sykepleieruniform ut. Jessica Anderson stilte i det som er hennes arbeidsantrekk: Overdel og bukser.

Men nå har Guinness snudd.

Jessica Anderson satte ny rekord for raskeste maraton i sykepleieruniform da hun løp London Marathon på tiden 3 timer, 8 minutter og 22 sekunder den 28. april. Men hun fikk ikke godkjent rekorden, fordi hun løp med bukser.

«Jeg tok et bevisst valg om å løpe i uniformen min, og jeg visste at rekordforsøket ikke ville bli godkjent», skriver hun på Instagram.

«Det fins ulike sykepleieruniformer, men en ting de har felles, er at de er laget for profesjonelle kvinner og menn som gir omsorg til mennesker på ulike måter, over hele verden», fortsetter hun.

«Jeg ville gjort profesjonen min en bjørnetjeneste ved å stille i et fancy kjolekostyme.»

Perset med 32 sekunder

Anderson, som jobber på et sykehus i London, løp i mål 32 sekunder raskere enn forrige rekordholder fra 2015. Hun var iført mørkeblå og posete uniform, den hun til vanlig bruker i sykepleierjobben på et sykehus øst i London.

At hun ikke fikk godkjent rekorden, fordi uniformen hadde bukser, fikk stor oppmerksomhet langt utenfor Storbritannia. Anderson ga Guinness et stikk ved å kommentere seiersbildet slik på Instagram: «Dette er sånn den raskeste kvinnelige maratonløperen i sykepleieruniform faktisk ser ut».

– Var utdatert

Det tok noen dager, så svarte Guinness at selskapet endret vilkårene. Og innrømmet at reglene er utdaterte, uriktige og reflekterer en stereotypi de på ingen måte ønsker å hevde. Derfor gir de Jessica Andersen Guinness-rekord for den raskeste maratonløperen ikledd sykepleieruniform.

Og ikke bare det: Guinness World Records vil ikke lenger tillate kjolekostymer i denne kategorien, men vil komme med retningslinjer som reflekterer antrekket som sykepleiere, i Storbritannia og verden over, bruker.

Urettferdig?

Dette blir likevel ikke møtt med jubel hos absolutt alle: At hun brukte bukser, og ikke skjørt, ga henne kanskje fordel under løpingen. Dermed kan det ha vært urettferdig overfor den hun tok rekorden fra – som løp i skjørt – slik én kommenterte på Guinness’ egne sider.

Sykepleieruniformer Kledd for anledningen

Bildet viser øvre del av Haukelands-uniformen med cape.
VELKLEDD: Haukelands-uniformen skulle heve sykepleiernes status og bæres etter reglementet. Den pensjonerte sykepleieren Anne-Ma Algaard har tatt godt vare på sine eksemplarer.

Borgerlige idealer, sømmelighet, kvinnefrigjøring, hygiene og fargen av blod – det er mange grunner til at sykepleiere har kledd seg som de har.

Hør Sykepleiens podkast om sykepleieruniformenes historie her:
Musikk: «Quentin» av Strong Suit, lisensiert under CC BY-SA 4.0.

 

– Uniformen var vår identitet. Den betydde veldig mye, sier Anne-Ma Algaard.

I huset til den pensjonerte sykepleieren, like utenfor Bergen sentrum, fremstår stua denne dagen nærmest som et sykepleiehistorisk museum.

I anledning journalistbesøket har hun funnet fram diverse bluser, skjørt, forklær, hodeplagg, mansjetter, knapper, stivebelter og en cape. Samt esker med assorterte «pontifikalier».

– Blusene er velbrukte, ser du.

Algaard peker med fingeren der en rift som omsorgsfullt er sydd sammen ved armhulen.

Alt i alt teller vi omtrent

Les også: