Bilder fylt av sykepleiererfaring

Bildet viser et maleri av Bringager og Malmstrøm
TRØST I TRISTHET: – Bildene viser mest positive følelser, men også triste. Likevel skal det være et håp der i form av trøst, sier Hanne Bringager om bildene hun og Eva Malmstrøm lager til barne- og ungdomsklinikken ved Sykehuset Østfold, Kalnes.

Hanne Bringager bruker sykepleieren i seg når hun og malerkollega Eva Malmstrøm smykker ut den nye barne- og ungdomsklinikken ved Sykehuset Østfold, Kalnes.

Den 7. februar kom første levering av en større utsmykning ved barne- og ungdomsavdelingen på Sykehuset Østfold, Kalnes: Rundt 30 små og store fargerike bilder signert bildekunstnerne Hanne Bringager og Eva Malmstrøm.

Bildet viser Hanne Bringager og Eva Malmstrøm
SAMARBEIDER: Tidligere barnesykepleier Hanne Bringager (til venstre) maler figurene og Eva Malmstrøm maler fargene og bakgrunnen, men de jobber likevel sammen om farger, komposisjon og bevegelse.

Formidler menneskemøter

– Vi vil at bildene skal formidle menneskemøter med varme. Det er gjenkjennelige historier som kan være med å spre håp, trøst, fellesskap, nærhet og glede. Vi ønsker at barna skal kunne fantasere rundt historiene og fordype seg eller reise i bildene, sier Hanne Bringager på telefon til Sykepleien.

Hun var spesialsykepleier for barn på Ullevål sykehus i mange år før hun ble bildekunstner i 2007. Malmstrøm har hun samarbeidet med i ti år.

Malerduoen skal levere mange flere bilder som til slutt skal henge på alle pasient- og behandlingsrom, på poliklinikken, ungdomsrommet og i fellesarealer, som ankomsthall og korridorer.

Var spesialsykepleier for barn

– Hvorfor sluttet du som sykepleier?

– Jeg har alltid hatt to bein å stå på. Jeg brukte mye tegning og maling i virket som barnesykepleier og nå bruker jeg sykepleieren i meg i bildene. Selv om jeg har bestemt meg for å satse på kunsten på heltid, er sykepleier fremdeles en stor del av det mennesket jeg er, også som kunstner. Dessuten får jeg brukt mye av omsorgsbiten som fostermor til tre barn, sier hun.

– Hvordan kommer sykepleieren frem i bildene du har laget til Kalnes?

– Gjennom historiene som viser disse møtene med mennesker. Det handler om å løfte barnet slik at det opplever noe mer enn bare å være sykt. Sykehus er ofte grå, og fokuset er gjerne sykdommen i et organ. Mens sykepleierens oppgave er å dyrke frem det friske. Det gjorde jeg som sykepleier hele tiden. Uansett om jeg ga medisiner eller bandasjerte, prøvde jeg å gi plass til mennesket samtidig.

Bildet vsier maleri av Bringsager og Malmstrøm
UNGDOMSBILDER: Mange av bildene må passe for ungdom også. Da bør ikke motivene være for “barnslige”.

Sykepleier, et kreativt yrke

Bringager synes egentlig sykepleieryrket er veldig kreativt.

– Man bruker bare andre verktøy enn pensler og farger. Det handler om alt det man kan gjøre for å gi et fellesskap og la mennesker ta plass. Vi sykepleierne hadde for eksempel korps og band da jeg jobbet på Ullevål, og brukte alle mulige anledninger til nattasanger, gylne musikkstunder i korridoren eller festopptog, alt etter hva situasjonene krevde.

Bringager håper bildene kan være med på å gi barna og de unge et språk eller tanker som igjen kan gi muligheten for å føle at «her er det åpent for liv og plass til å være hele meg».

– Bildene viser mest positive følelser, men også triste. Likevel skal det være et håp der i form av trøst. Vi viser ikke noe som er for vanskelig eller skummelt.

Inne på pasientrommene tenker kunstnerne at det er lurt med bilder man kan drømme seg litt bort i.

– De skal være spennende og kommunikative, men ikke for påtrengende. Jeg er glad for den erfaringen jeg har fra barneavdelingen på Ullevål. Den gjør at jeg forstår hvordan bildene kan fungere på en god måte.

Samarbeider om bildene

– Hvordan jobber dere frem et bilde?

– Vi prater om det først. Blir enige om hvilke farger det skal ha og om hva vi vil uttrykke. Eva maler bakgrunnen før jeg kommer med figurene. Så bytter vi på til vi har fått det slik vi ønsker. Det kan ta fra to dager til flere uker for ett bilde.

Kunstnerduoen har samarbeidet i ti år og bildene har tidligere blitt kjøpt inn av skoler og sykehjem. Men dette er første gang de leverer et så omfattende prosjekt.

 bildet viser maleri av Hanne Bringager og Eva Malmstrøm
DRØMMENDE: Noen av bildene kan man drømme seg bort i, håper Hanne Bringager.

1 million kroner til kunst fra gavepenger

Klinikksjef Eirin Paulsen ved klinikk for kvinne-barn er storfornøyd med det foreløpige resultatet:

– Det er glade og sterke farger, og man er ikke i tvil om hvor man har kommet. Samtidig har mange av bildene et uttrykk som ikke er for barnslig. De skal jo passe for ungdom også, sier hun.

Det er satt av 1 million kroner til kunst på barne- og ungdomsavdelingen.

– Vi er så heldige at vi får gavepenger hvert år fra organisasjoner, firmaer og private personer. Giverne spesifiserer hva de ønsker at pengene skal brukes til. Det er fra denne potten vi har tatt pengene, sier Paulsen.

Hun regner med at alle bildene skal være på plass i løpet av året.