Venter at influensatoppen kommer i februar

Bildet viser kvinne som nyser
SNUFS: I år er det influensaviruset A(H1N1) som dominerer. Influensavirus A(H3N2) er også i omløp, men i langt mindre grad de fleste steder.

Det meste av influensautbruddet ligger foran oss, ifølge Folkehelseinstituttet.

En ny scenarierapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at influensatoppen sannsynligvis kommer siste halvdel av februar.

Kan bli mildere

– Det er for tidlig å si noe om hvor stort årets influensautbrudd blir, men undersøkelser viser at store deler av befolkningen hadde god beskyttelse mot influensa A(H1N1) og A(H3N2) før sesongen startet. Dette kan bidra til at årets utbrudd blir mindre kraftig med færre syke enn sist vinter, sier fungerende avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Karoline Bragstad i en oppdatering på FHIs nettside.

Færre på sykehus

Foreløpig er det færre innlagt på sykehus med influensa enn på samme tid de siste to sesongene. FHI forventer at de aller fleste smittede vil få en forholdsvis mild influensasykdom, men at det likevel ventes at det blir noen alvorlige intensivtilfeller også denne vinteren.

Nær en halv million vaksinerte

Rekordmange har tatt influensavaksine i år: Nær en halv million nordmenn er vaksinert. Over 300 000 av disse er 65 år eller eldre.

Eldre- og folkehelseministeren sendte i november ut en sms til alle over 65 år, med ordlyden: «Hei! Har du tatt influensavaksine? Den anbefales alle fra 65 år. Kontakt legen din og les mer på www.fhi.no. Hilsen statsråd Åse Michaelsen».

Fremdeles (litt) tid for etternølere

Og det er fremdeles ikke for sent å ta årets influensavaksine, selv om det haster: Vaksinen trenger å virke i cirka 14 dager etter at den er satt for å kunne gi den beste effekten, ifølge FHI.

– Du er ikke garantert å unngå influensasykdom selv om du er vaksinert, men hvis du har tatt vaksinen og likevel blir syk, blir nok sykdomsforløpet mildere. Risikoen for alvorlig sykdom og komplikasjoner er langt lavere enn dersom man ikke er vaksinert, sier Bragstad.

Barn og yrkesaktive rammes 

De to siste influensasesongene har vært preget av influensa A(H3N2) og influensa B-Yamagata. Dette er virus som først og fremst rammer eldre, og de siste to sesongene har de eldste blitt rammet spesielt hardt.

Siden det i år er influensa A(H1N1) som dominerer, tror Folkehelseinstituttet at flere av dem som blir syke vil være barn under fem år og voksne i yrkesaktiv alder.

Scenarierapporten peker på at de eldste av forskjellige årsaker er mindre mottakelige for A(H1N1)-viruset, men gjerne mer mottakelige for A(H3N2)-virus. Dermed kan det også på steder der A(H1N1) dominerer hos barn og voksne i yrkesaktive alder, i stor grad være A(H3N2)-virus som dominerer hos de eldre, ifølge FHI.

Les også: Oppnådde 100 prosent vaksinasjonsdekning i fjor