fbpx Anniken Hauglie varsler oppvaskmøte etter tvungen lønnsnemnd Hopp til hovedinnhold

Anniken Hauglie varsler oppvask­møte etter tvungen lønns­nemnd

Eli Gunhild By, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund
MØTE – Statsråden svarte godt for seg og var tydelig på at vi ikke kan ha det slik fremover. Hauglie kommer til å innkalle partene i arbeidslivet til et møte for å diskutere hvordan tvungen lønnsnemnd kan unngås i fremtiden, sier Eli Gunhild By. Foto: Marit Fonn

Stortinget vedtok i går kveld, 13. desember, tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom NHO Service og Handel og NSF.

Forbundsleder i NSF, Eli Gunhild By, og nestleder Solveig K. Bratseth, fulgte kveldens debatt fra galleriet. Utfallet var ventet, og det er nå opp til Rikslønnsnemnda å finne en rimelig løsning på konflikten.

Støtte fra talerstolen

I en drøy halvtime debatterte Stortinget lockouten som førte til tvungen lønnsnemnd. Flere av partiene i opposisjon ga sterk kritikk til NHO.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sa blant annet dette:

– Jeg vil berømme Sykepleierforbundet for sin opptreden. De satte ikke liv og helse i fare. Deres krav holdt seg innenfor frontfagsrammen, og NHO Service og Handel sa rett ut at deres bedrifter ikke tålte streiken. Det offentlige har ansvaret, og da lockouten ble varslet, så satt kommuner og staten i saksa, sa Lundteigen.

SV og Rødt var heller ikke nådig i sin kritikk av NHOs opptreden i denne saken.

– Selv om vi ikke er fornøyd med at streiken endte med tvungen lønnsnemnd, er vi glad for støtten vi fikk fra alle oposisjonspartiene om at det var NHOs lockoutvarsel som fremprovoserte lønnsnemnd, sier Eli Gunhild By.

Tydelig melding fra statsråden

Etter debatten i går er hun glad for at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie kom med en tydelig melding fra talestolen.

– Statsråden svarte godt for seg og var tydelig på at vi ikke kan ha det slik fremover. Hauglie kommer til å innkalle partene i arbeidslivet til et møte for å diskutere hvordan tvungen lønnsnemnd kan unngås i fremtiden.

Ifølge NSF bekreftet Hauglie i tillegg at streikeuttaket til NSF ikke på noe tidspunkt medførte fare for liv og helse, mens NHOs lockoutvarsel medførte en helt annen situasjon, som ikke ga Regjeringen noe annet valg enn å gripe inn i konflikten.

– Hvilke forventninger har du til møtet?

– Jeg forventer at vi fortsatt skal ha det slik i norsk arbeidsliv at arbeidstakere skal ha reell streikerett. Arbeidstakere skal fortsatt ha mulighet til å sette makt bak kravene våre, sier By.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.