fbpx Store mengder legemidler og medisinsk utstyr stoppet i internasjonal aksjon Hopp til hovedinnhold

Store mengder lege­midler og medisinsk utstyr stoppet i internasjonal aksjon

Mange pillebrett som ligger strødd utover
LANG LISTE: Listen over type legemidler som ble beslaglagt, er lang og inneholder blant annet antibiotika, epilepsimedisin, kreftmedisin, Parkinson-medisin og abortpiller. Foto: Mostphoto

Norske tollere fant ulovlige og falske legemidler og ulovlig medisinsk utstyr i 253 av 1500 kontrollerte postsendinger under en stor internasjonal aksjon.

Interpol koordinerte operasjon Pangea XI, som setter søkelyset på ulovlige og falske legemidler og medisinsk utstyr som bestilles via internett. Flere myndigheter i 116 land deltok med forskjellige tiltak mellom 9. og 16. oktober.

Statens legemiddelverk har hatt det overordnede ansvaret for aksjonen i Norge, som har blitt gjennomført i tett samarbeid med tolletaten. Den norske aksjonen har hatt hovedfokus på privatimport av falske og ulovlige legemidler og import av ulovlig tannteknisk utstyr til bruk i tannklinikker.

Hovedtyngden av beslagene er gjort på postterminalen på Alnabru, Østlandsterminalen i Lørenskog og i flyposten på Gardermoen, hvor utenlandsposten ankommer.

Potensmidler

Gjennom aksjonsuken ble det blant annet tatt beslag av over hundre forsendelser av potensmidler, samt over 30 forsendelser til norske mottakere med legemidler som skal ha en sentraldempende effekt.

– Et lite utvalgt sendinger med legemidler ble undersøkt nærmere ved Legemiddelverkets laboratorium. Analysene viste ved to tilfeller at potensmidler inneholdt feil mengde virkestoff i forhold til hva som var deklarert på pakningen. Ett angstdempende legemiddel som ble analysert inneholdt et annet virkestoff enn originalen. Dette er ikke et uvanlig funn ved analyser av vanedannende tabletter som selges illegalt på internett, sier legemiddelinspektør Line Saxegaard i Legemiddelverket.

Listen over type legemidler som ble beslaglagt er lang, og inneholder blant annet antibiotika, epilepsimedisin, kreftmedisin, Parkinson-medisin og abortpiller. Det meste er sannsynligvis bestilt via internett.

Blir destruert

– Beslagene bekrefter dessverre at det importeres ulovlige og falske legemidler, og medisinsk utstyr som ikke samsvarer med regelverket for medisinsk utstyr når det gjelder merking og bruksanvisning. Alt som er beslaglagt i løpet av aksjonen vil bli destruert eller oversendt til politiet, sier underdirektør Dag Jørstad i kontrollavdelingen i Tolldirektoratet.

Tolletaten gjør daglig beslag av legemidler i postforsendelser. Det er ikke lov for privatpersoner å importere legemidler via postforsendelser.

– Det er fortsatt mange som kjøper reseptpliktige legemidler fra utenlandske nettsider selv om privatimport av slike legemidler ikke er tillatt. Dersom man ønsker å kjøpe legemidler på nett, anbefaler vi å benytte lovlige norske nettapotek, sier Saxegaard.

I løpet av aksjonen vurderte Legemiddelverket om flere forsendelser med medisinsk utstyr oppfylte kravene til merking og bruksanvisning.

Det ble fattet vedtak om å destruere en forsendelse som var adressert til en grossist for tannteknisk utstyr. Den inneholdt 60 tannlegebor og nåler som ikke oppfylte kravene til merking og bruksanvisning.

De øvrige forsendelsene med medisinsk utstyr ble utlevert, men to vil bli fulgt opp nærmere i ettertid.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.