fbpx Nobelpris i medisin deles mellom amerikaner og japaner Hopp til hovedinnhold

Nobelpris i medisin deles mellom amerikaner og japaner

James P. Allison og Tasuku Honjo

Årets nobelpris i fysiologi eller medisin deles mellom amerikanske James P. Allison og japanske Tasuku Honjo for arbeidet med å ha utviklet ny kreftbehandling.

– Åh, herregud. Takk, takk, wow, sa Allison i sin første kommentar da TT ringte til ham med nyheten mandag formiddag.

Allison studerte et protein som har vist seg å fungere som en brems i immunsystemet. Han fant ut hvordan man kan gi slipp på denne bremsen slik at immunforsvaret aktiveres.

Honjo oppdaget samtidig et nytt protein i immuncellene og kunne vise at også dette fungerer som en brems.

De to oppdagelsene la grunnlaget for en ny type kreftbehandling som går ut på å styrke immunsystemets innebygde evne til å angripe kreftceller.

– Terapi basert på dette funnet har vist seg å være svært effektivt for å bekjempe kreft, heter det i en uttalelse fra nobelkomiteen ved Karolinska institutet, som står for tildelingen av prisen.

Milepæl

Allisons og Honjos forskning beskrives som banebrytende og som en milepæl i kampen mot kreft. Oppdagelsen deres har ført til utvikling av en ny behandlingsmåte for kreftpasienter. I 2012 viste kliniske studier svært god effekt ved bruk av denne metoden på flere ulike kreftsykdommer, inkludert hudkreft.

Resultatene beskrives som dramatiske, og i flere tilfeller førte immunterapien til langvarig effekt på svulster som tidligere ikke ble vurdert som mulig å behandle.

I dag vet man at denne formen for immunterapi, som ofte omtales som «checkpoint-hemming» på norsk, på et avgjørende vis har forbedret prognosen for svært mange syke kreftpasienter.

Glede

Allison sier han er «beæret og ydmyk», og at han har fått møte pasienter som har overvunnet kreft takket være denne immunterapi-metoden.

Honjo er «svært glad» over å ha fått vite at han er tildelt nobelprisen i medisin, og for å kunne dele beløpet på 9 millioner svenske kroner med Allison, opplyser Thomas Perlmann, nobelkomiteens generalsekretær ved Karolinska institutet.

På et bilde som den svenske Nobelstiftelsen har lagt ut på Twitter, viser Honjo tommelen opp, omgitt av sin forskergruppe ved universitetet i Kyoto.

– Jeg ønsker å fortsette min forskning, slik at immunterapi kan redde flere kreftpasienter enn noensinne, sier Honjo, som forteller at det som gjør ham mest glad, er når han hører fra pasienter som er blitt friske som følge av hans forskning.

Allison ble født i Alice i delstaten Texas i 1948. Han tok doktorgrad i 1973 ved University of Texas i Austin. Siden 2012 har han vært professor ved University of Texas i Houston.

Tasuku Honjo ble født i Kyoto i Japan i 1942. Han tok doktorgrad ved universitetet i Kyoto i 1975 og har siden 1984 vært professor ved samme universitet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse