fbpx – Lønnsgapet er en uforståelig urett Hopp til hovedinnhold

Equal Pay Day: – Lønnsgapet er en uforståelig urett

ORDFØREREN: Marianne Krogh fra Utdanningforbundet Oslo (t.v.), Nils Karlsholm Rise, koordinerende HTV for NSF i Oslo kommune, Stine Beate Maassen, koordinerende HTV for NSF i Oslo kommune og Bård Eirik Ruud som er nestleder i NSF Oslo var blant dem som overrakte kake til ordfører Marianne Borgen.  Foto: Camilla Klungland Ousdal

19. oktober er Equal Pay Day – den globale likelønnsdagen som setter likelønn mellom kvinner og menn på dagsordenen. 

På slaget 14.45 møtte Unio, hovedorganisasjonen for blant annet sykepleiere, fysioterapeuter og lærere, ordfører Marianne Borgen ved rådhustrappen for en markering av Equal Pay Day. Fra denne dagen av jobber medlemmene i Unio gratis ut året, sammenliknet med mannsdominerte yrker med like lang utdanning. 

Utdanningsforbundet Oslo og Norsk Sykepleierforbund Oslo sto bak invitasjonen til markeringen, hvor de serverte kake som manglet en bit på størrelse med 20 prosent av helheten. Dette skulle symbolisere lønnsgapet mellom kvinner og menn. 

Kake og likelønn

Ordføreren møtte forbundene ved rådhustrappene og inviterte dem inn på ordførerkontoret, hvor de overleverte et brev fra Unio – mens de spiste kake, med samtale rundt likelønn. 

– Jeg syns det er bra at de bruker en slik dag på å minne oss på den urettferdige forskjellen i lønn mellom kvinner og menn, sier ordfører Borgen. 

Hun syns det er bemerkelsesverdig at det er så stor forskjell i lønn, da hun påpeker at det er større likestilling på andre områder. 

– Vi har en felles jobb å gjøre. Lønnsdannelsen er preget av trepartssamarbeidet. Kanskje vi må se til Stortinget for mulig lovendring, sier hun. 

Å synliggjøre en urett

Fylkesleder i Oslo Norsk Sykepleierforbund Line Orlund mener det er viktig at forbundet bruker en dag som Equal Pay Day til å synliggjøre urettferdighet og få flere til å tenke på problematikken.

– Lønnsgapet er en uforståelig urett som henger igjen fra gammelt av, sier Orlund.

Hun mener det er et problem med verdsetting.

– Sykepleierne jobber i en sektor hvor det er vanskelig å sette kroner og øre på den uvurderlige omsorgen de gir i jobben, sier hun.

Vil ha regjeringen på banen

For å tette lønnsgapet, mener Orlund at regjeringen må på banen.

– Det er en misforståelse at det kan løses i tarifforhandlinger. Regjeringen må inn og løse utfordringen med likelønn ved likelønnspott. Det er eneste mulighet, sier hun.

Fylkeslederen tror at det lave lønnsnivået for sykepleiere påvirker hvem som velger i helsevesenet.

– Det er alvorlig. Mennesker som er skikket som helsepersonell, velger andre yrker på grunn av lønna, og det er veldig uheldig. Vi trenger alle. Studier viser at vi mister nyutdannede sykepleiere til andre yrker etter ti år, sier hun.

Hun forteller at likelønn alltid er viktig for forbundet.

– Vi har jobbet for det i mange år, og vi vil ikke gi oss, sier hun.

Her er Line Orlund (t.v.) sammen med nestleder i NSF Oslo Bård Eirik Ruud, direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter Anne-Kari Bratten og hovedtillitsvalgt Therese Heggedal. Bratten fikk overlevert en likelønnskake, som manglet en bit på 20 prosent, for å markere Equal Pay Day. Foto: NSF Oslo
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.