Slår alarm om gonoré

SOMMERSMITTE: – Spredningen kommer i en periode med mindre bruk av kondom og ganske omfattende reisevaner, sier Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Antall tilfeller av gonoré i Norge økte med 28 prosent fra 2016 til 2017. Helsedirektoratet frykter at utviklingen fortsetter i sommer.

– Sommeren er en tid for kjærlighet, og det er viktig å huske på at det har vært en økning i seksuelt overførbare sykdommer som klamydia og gonoré. Gonoré er i mange tilfeller antibiotikaresistent, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til NTB.

Så langt i år er det registrert 663 gonoré-diagnoser, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Instituttets oversikt viser at antallet registrerte tilfeller i fjor var 1399, en økning på 28 prosent sammenlignet med 2016. Økningen var størst blant menn som har sex med menn, der antall tilfeller av gonoré i fjor økt med 50 prosent sammenlignet med året før.

Lanserte sugekondom

Sykepleien har tidligere omtalt Helsedirektoratetes nye sugekondom:

– Den reduserte risikoen for hivsmitte er en viktig driver for den kraftige økningen av gonoré og syfilis, sa Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved avdeling for tuberkulose, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet da kondomet ble lansert tidligere i år.

– Bakgrunnen for sugekondomet, er at stadig flere menn som har sex med menn blir smittet av gonoré og syfilis i halsen ved munnsex, sa han.

– Årsaken til at denne smitten øker, er at oralsex gjennom mange år har blitt sett på som en sikrere sexpraksis for å unngå hiv. Men både syfilis og gonoré smitter lett ved suging, og da er det bare kondombruk som hindrer smitte, fortalte Nilsen.

– Hiv-tallene går nedover, og det gleder vi oss over. Men når frykten for hiv nærmest blir borte ved den gode hiv-behandlingen, så ser vi at mange velger å ha sex uten kondom. Mange av de smittete blant sex som har sex med menn, har gonoré både i anus og i halsen, sa han.

Siden gonokokkene lett utvikler resistens, frykter helsemyndighetene at de vil bli svært vanskelig å behandle om noen år. 

I 2017 brukte Helsedirektoratet 8,5 millioner kroner på kondomer. Litt over halvparten av beløpet finansierte utsendelse av kondomer til privatpersoner. Resten gikk til kondomer som bestilles av ulike organisasjoner. 

Les hele saken om oralsex-kondomet her

Ber folk bruke kondom

Helsedirektoratet frykter at utviklingen med økende gonoré-tall fortsetter i sommer.

– Spredningen kommer i en periode med mindre bruk av kondom og ganske omfattende reisevaner. Mange blir smittet i Asia, Afrika og Sør-Europa, sier Guldvog til NTB.

Han understreker at gonoré kan føre til alvorlige infeksjoner, ubehag og sterilitet.

– Den tryggeste måten å sikre seg på er å bruke kondom. Det er et råd vi har gått tungt ut med, særlig i retning ungdom, sier Guldvog.