fbpx Poliovirus kan bremse hjernekreft Hopp til hovedinnhold

Poliovirus kan bremse hjernekreft

Bildet viser en illustrasjon av en hjerne og dna

Norske forskere går mot et stort gjennombrudd for behandling av hjernekreft. Ved bruk av poliovirus for å angripe svulster kan pasienters levetid forlenges.

Studien viser at ved å sprøyte virus inn i hjernesvulster kan levetiden til pasienter bli forlenget med opp til seks år, skriver  NRK.

Aktiviserer immunforsvaret

– Resultatet er faktisk blant de mest lovende jeg har sett i hele min karriere som forsker, sier professor og hjernekreftforsker Rolf Bjerkvig til kanalen.

Behandlingen, som forskere nå har testet ut på mennesker, går ut på å injisere en modifisert variant av polioviruset direkte inn i hjernesvulsten på syke pasienter. Viruset tar knekken på kreftceller og aktiviserer deretter immunforsvaret slik at det dreper kreftcellene.

Vet mer om to–tre år

Forskere ved Universitetet i Bergen har i samarbeid med Duke University i USA arbeidet med prosjektet i seks–sju år. Så langt er forsøket gjort på 60 testpersoner ved det amerikanske universitetet.

– Jeg ser for meg at dette trolig vil erstatte nåværende behandlingsformer. Men da må vi vise at dette virker når vi har behandlet mellom 600 og 1000 pasienter om to–tre år, sier Bjerkvig.

I 2016 fikk 840 mennesker i Norge påvist kreft i hjerne- og sentralnervesystemet, viser tall fra Kreftregisteret. Rundt 300 av disse fikk påvist glioblastom, den mest aggressive typen for hjernesvulst.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse